Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Notiser och rykten från Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Wed, July 11, 2018 12:50:15

Stora brygghus i Stockholms skärgård (ur Grönköpings veckoblad)

Enligt SL kan Waxholmsbolaget med kort varsel ställa in vissa bryggor om sydostvinden blir för hård. Svenska Dagbladet

Guding foto: Jonas Lindström Vettekulla


Dagarna rinner iväg för en seglande författare och tillika bokförläggare. Bloggen får inte styra mitt liv, men nu kommer lite skvaller om tillståndet i vårt vackra landskap.

Vi börjar med det tråkiga. Taggen-projektet syd om Hällevik och ost om Åhus ansöker om tillstånd till att få öka höjden på 83 vindkraft. Den nya höjden blir 220 m i stället för tidigare 170 m.

Dessutom blir dimensionerna på fundamenten naturligtvis större. Taggen Vindkraft AB har begärt förlängt igångsättningstid till år 2025. Sannolikt på grund av att det är svårt, att nu få kalkylen att gå ihop. Elpriserna har varit alltför låga men är just nu stigande. Det stora vind-kraftverket i Kulleryd skall rivas efter 10 års strider. Mark- och miljööverdomstolen har gett grannarna rätt. Cirka 75% av vindkraftverksansökningar får avslag eller antalet verk minskade under åren 2015-2018. Totalt handlar det om 1930 av 2540 verk.

Hällevik Den Hvide Gåben

Härliga Hällevik har inte bara Blå flagg, som man visserligen betalar för att få, utan nu som tidigare diesel vid kaj och nyöppnad containermack en kort väg från kaj. Ryktet säger att prissättningen på diesel är mycket konkurrenskraftig. Det finns många grytgubbar i denna hamn med stora båtar.

Små ledlampor belyser en del båtar underifrån. Det är såå häftigt!!!smiley

Ett annat rykte gäller krogen i Nogersund. En mångmiljonär, som har höga krav, berättar att maten var väldigt god. Vällagad husmanskost om jag minns rätt.

Nu går det att ta passagerarbåt från Karlshamn till det nyinvigda naturreservatet på Hanö. Tisdagar är det som gäller. En skåning var mycket nöjd med serviceandan hos krögaren och de vänliga infödingarna.

I Matvik har vi haft besök av Kustbevakningen och just i skrivande stund (måndagkväll pos. Bruksviken) får jag rapport om att ett stort tillslag ägt rum vid 18-tiden. Två båtar och en vattenskoter, detta otyg, sägs ha kontrollerat nykterhet och fart på alla båtfarare i närområdet. Det finns en del ögontjänare bland sommarfolket och de saktade naturligtvis ner redan långt ute på Matviksfjärden.

I morgon är det fullt spjäll som gäller hos en del, som inte har en aning om hur det ser ut i deras kölvattnet. Det skall dock sägas att det hos många har blivit mycket bättre sedan Skärgårds-föreningen började med kurser i båtvett.

Resurserna räcker kanske inte till stöd-undervisning för de som skulle behöva sådan.

Magnus Bard DN

Visste Ni förresten att bland myndigheter har Kustbevakningen högst förtroende bland oss svenskar. Klart över SMHI på andra plats. När Ni beskådar de vackra, välbyggda och välklädda töserna i väderprogrammen på TV, så tro inte att de är anställda av SMHI. De har nog ändå lyft populariteten och förtroendet för SMHI.

Även förra helgen besökte de trevliga KBV-gossarna Matvik och Hällaryds skärgård (det var bara gossar jag såg). Vi pratades vid, men jag lovade att inte här i bloggen berätta vad som sades. Det får Ni läsa när jag publicerar mina minnen från arbetet som skärgårdsförfattare.

Framförde dock som skattebetalare att jag tyckte det var slöseri med resurser, att komma halv nio en söndagskväll med stor ribbåt för att utföra kontroll.

Foto: Lennart Strömberg

Viskvällar i Kåsakroken på Tärnö blir det den 28/7 och 11/8. Nya informationstavlor har satts upp för den som känner sig vilsen och inte har mina skrifter i bagaget.

Karlshamns Swimrun går den 21/7 och då gäller det att befinna sig utanför ”demarkationslinjen” som går från Bruksviken över Fårö, Östra Bokö, Västra Bokö till Yttre Matvik.

Förra året tog det lång tid innan en lucka bland alla simmare stod att finna. Jag försökte vid Ideholmen, Östra Bokö och slutligen norr om Fårö innan jag kom ut på fritt vatten.

Många har hållit på med träning i våra farvatten till ganska sen kvällstid. De vet nog inte hur farligt de lever där i skymningen eller i starkt solglitter. Nu har man visserligen extra handflator som kan reflektera, men som gammal konservativ simlärare tycker jag det är fusk. Jag antar man har "grodfötter" också.

Facebook-gruppen "Hällaryds Skärgård" har nu passerat 600 medlemmar. Den startades av Anders Berntorp, sommarboende på Joggesö, för några år sedan. Gruppen sprider kunskaper och skapar gemenskap. Berättar inte bara om när KBV är i faggornasmiley. Stort GRATTIS!

Tjärö har haft stora framgångar under sommaren. Inte bara på grund av vädret utan också för att man har kompetens och resurser. Bra mat till hyfsade priser, vacker natur som klarat Grace-projektet utan större avtryck. Något har man fått justera i efterhand uppger t.f. platschef, men jag tyckte det såg ganska OK ut, till skillnad från Harö där fula märken fortfarande lever kvar.

En ny träningsbana för swim-run, en badbrygga på västsidan vid Korpaberget och en grävd kanal från gästhamnen till nordsidan av ön. Kanalen skall öka vattencirkulationen i gästhamnsviken.

Den tidigare avgiftsfria s.k. Daga-bryggan har fått elstolpar som jag berättade om förra året, men nu också vatten. Smakar det så kostar det, den är nu avgiftsbelagd.


Tjärös "Blåa band"

På Dragsö, Eriksberg, har jag varit ett antal gånger i år. Jag väckte ett vildsvin som låg och sov i den tryckande värmen. Svinet försvann med samma hastighet som när en centerpartist möter en Sverige-demokrat.

Några hjortar och en brunaktig orm har jag också träffat på. Jag blir nog aldrig en naturfotograf för jag stod bara och ”glodde” som många Blekingar pläga göra. Hade den inte ett svagt sick-sacksmönster?

Varför är den så lång och smal? Int tog jag något kort, int. Fast kanske var batteriet slut i kameran.

Den stora nyheten var, att trots flera besök kunde jag inte upptäcka någon fästing på kläder och kropp. Har de torkat bort eller har min vaccination mot TBE gjort dem avskräckta?

Dragsöhäll

Den fina bron som man byggt för att kanotisterna inte skall behöva runda Alböle Björn, är byggd i lärkträ. Ett dyrt men förhoppningsvis ekonomiskt hållbart material. Många folkbåtar byggdes i lärk och i helgen fick Karlshamn återigen en svensk mästare i denna klass. Hans Hamel har återigen visat sin enastående förmåga att få en segelbåt att röra sig snabbare än konkurrenternas. Hurra, hurra, hurra!I Ronneby skall man med hjälp av Naturvårdsverket och Resurs i Blekinge städa stränderna enl. BLT. Ekenäs och Torkö är några objekt som nämns. Eftersom det är offentlig verksamhet så kostar det naturligtvis mycket pengar. Naturvårdsverket bidrar med 540.000 kr.

Engelske ambassadören och kloke PM.Nilsson på Dagens Industri fick bara publicitet när de städade Bollöarna.

Vi lämnar Ronneby så som också Sjöräddnings-helikoptern har gjort. Länsstyrelsens beslut kom för sent, för att rädda kvar basen i Ronneby. Nu blir det Kristianstads flygplats som blir startpunkten. Nära till Hanöbuktens västra del men långt till Ungskärsmiley.

Långt är det också till Boxholm, varifrån Hasslö-bron numera manövreras. Trevliga människor och en härlig dialekt tycker jag som bott i Mjölby 1969-1970. Fast jag vidhåller att det vore mer spännande om en vacker negress från Senegal svarade, när man begär broöppning på hel timme.


Garpahamnen Hasslö

Hasslö hamncafé i Garpahamnen, som visserligen funnits i 11 år ,gav ett mycket trevligt intryck. Välklädd personal, välkomponerad meny med fullständiga rättigheter och vacker miljö både inne och ute imponerade på en kräsen besökare.

Två pizzerior, ett bageri, bensinmack och Coop finns på ön. Systembolaget samarbetar med Coop och Post Nord hänger på.

Låt oss avslutningsvis glädjas med Akademi-bokhandeln i Karlskrona som säljer bra, nu när Karlskrona Stadsmarina inte längre vill erbjuda sina gäster ”Natur- och gästhamnar i Blekinge”.

Varje vecka måste jag leverera, så ock i morgon.

Lev väl!Glädjande om Blekinge skärgårds vackraste ö.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Thu, June 21, 2018 13:05:33
Dragsö västsidan. Foto: författaren

Stefan Löfven kan tipsa Jonas Sjöstedt om att Nordkorea helt saknar privata skolor. Istället skickar eliten sina barn till Schweiz på statens bekostnad. Rune Andersson f.d . Kyrkhult

Jag vaknar i båten som ligger ankrad i Boksundet mellan Dragsö och ”fasterlandet” (yngsta dotterns uttryck) vid Eriksbergs stränder.

När jag tittar ut sitter en häger vid strandkanten 25 meter bort på min babordssida och på samma avstånd om styrbord sitter ytterligare en häger. Som en sista färgklick i motivet simmar en råbock de 50 meterna över sundet till Dragsö.

Dragsö Eriksberg

Den stackaren har på något sätt hamnat utanför stängslet och paradiset, där välbyggda hindar betar på Blekinges vackraste och mest spännande ö. Ön ingår i Eriksbergs domäner och ägs av småbrukarsonen och mångmiljardären Rune Andersson Mellby Gård.

Jag är här i sundet för att besöka Dragsö som öppnas den 15 juni. Ett år gick jag upp till grinden (se karta Natur- och gästhamnar i Blekinge) på förmiddagen vid 10-tiden. Grinden var stängd men exakt på klockslaget kl. 12 rasslade det till. Massiva kedjor mot järn hörs väl och entrén till härligheten var öppen.

Dragsögrind SV (en av två grindar)

Nu den 16 juni 2018 finner jag att grinden är stängd. Många, inte alltid så vackra tankar, flyger genom mitt huvud. Inte tänker väl den, som jag tyckt kloke och sympatiske mångmiljardären, bli lika impopulär bland blekingar som Bengt Berg var under sin tid på 1900-talet.


Jag har följt R.A. lysande karriär från läroverket i Karlshamn via Chalmers i Göteborg och Umeå universitet till företagen Electrolux, Getinge och Trelleborg, där förmögenheten grundlades. Hans kloka uttalande om friskolor, skatter och annan politik har utvidgat åsiktskorridoren.

Dragsövy mot syd

Vilken roll har Länsstyrelsen i Blekinge? Det har ju varit mycket frotterande mellan höga chefer och Eriksberg. I ett radioprogram sade R.A. att krav hade kommit på att visenterna skulle ha vattenkoppar utsatta i ”djurparken”, ett centralt beslut från Jordbruksverket(?). Tokigt tyckte godsägaren, eftersom naturligt vatten inte saknas på Eriksberg. Han såg med förtröstan på kommande kontakter med Länsstyrelsen i Blekinge. De sades vara kloka och omdömesgilla enligt Kyrkhults berömde och givmilde son. Han har nyligen donerat pengar för upprustning av ett hus på Skansen i Stockholm. Huset har för länge sedan funnits i hembygden.

Hotell Liljetorpet på fastlandssidan Eriksberg

På tisdagen fick jag äntligen tid att skriva till VD, Per-Arne Olsson, som lovade undersöka saken. Efter en dag återkom denne med det härliga budskapet att ett mänskligt misstag hade skett. Grindarna var nu öppna för allmänheten under sommaren fram till mitten av augusti. Jag tror omkring den 25.

Jag upprepar: Ön är den vackraste, mest spännande och omväxlande i Blekinge skärgård.

Tredje sjöstridsflottiljen som jag träffade där en fin sommardag, var lika imponerade som jag alltid är.

De få tilläggsplatser som finns beskrivs i Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg- Gö.

Tänk vilken midsommarpresent vi blekingar har fått!

Draget väst Allböle/ost Kroksvik

Låt oss stanna kvar på Eriksbergs stränder. En bit väster om Allböle och öster om Kroksvik finns ett så kallat Drag där man förr drog båtarna när vinden och sjö var hård vid Allböle Björn. Nu har Blekinge Arkipelag/Ark 56 skapat bättre förutsättningar för kanotister att ta sig förbi den beryktade udden, genom att uttnyttja Draget.

Jag upprepar återigen: Motor- och segelbåtsägare är 100-falt fler. Vi vill också att möjligheter till förtöjning utökas. Det behövs så lite brygga för att skapa fler naturhamnar. Do it!!!!!
Hållplats med eldstad för passagerare till Bruksviken

Slutligen så har förberedelser vidtagits inne i Bruksviken för färjetrafik till Eriksberg och Allböle-leden. En grillplats har anlagts på ”udden” där färjan skall lägga till. Någon brygga har ännu inte kommit till stånd. Trafiken startar nog inte förrän år 2019.

Bruksviken

Uppe på berget vid min naturhamn för retreat vid ostliga vindar har en grillplats anordnats. Den ligger några få meter från tallskogen. Jag hoppas att Eriksberg Vilt & Naturpark har skogsbrandförsäkring. ”Folk är inte så dumma som man tror, de är dummare!” Ett uttalande som tillskrivs en känd låtskrivare med samma efternamn som ägaren till Eriksberg.
Eldstad Bruksviken anlagd av myndighet.

Samma dag som jag först såg denna av myndigheter anlagda eldstad, så tände en familj upp eld, trots eldningsförbud, på en annan eldplats längre söderut mot Käringberget. Sedan gick man 200 meter därifrån för att bada, medan eldstaden som brann med öppen låga skulle bli färdig för grillning. Tack och lov så var vinden nordostlig dvs i riktning ut mot havet. Jag orkade bara inte vara "sur gubbe". Dessutom var man tydligen inte av svensk härkomst varför jag säkert klassats som rasist om jag påpekat det olämpliga.

När vi nu hamnar på ämnet låtskrivare så säger ”träskoposten” att Shellback köpt Björknabben vid Lilla Sonaholm, precis där Blekinge skärgård börjar, om man kommer från väster.

Lycka till och trevlig midsommar! Jag säger som de skånska bönderna ropade när Jean Baptiste Bernadottes gemål Desirée kom till Ystad: ”Vi vill hau rajn, Vi vill hau rajn!”Torkan hade varit svår.
Den blivande drottningen hörde ”Vive la Reine” Leve drottningen!smileyVilda djur vid Blekinges bryggor

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Wed, June 13, 2018 12:11:42

Ett stilla regn har fallit på rufftaket den gångna morgonen. Båtgrannens nyinköpta husdjur orkar knappt lyfta i den svaga vinden. Normalt flyger den med full kraft och verkar faktiskt skrämma bort det kriminella nätverk, bestående av tusentals svalor som sitter på mantågen, konverserande samtidigt som de uträttar sina behov på min ögonsten.

Något som inte fungerar så bra är fågelskrämma modell uggla. En kväll hördes ett knackande ljud vid min bryggplats. Vad är detta undrade jag? En kråka satt och hackade på båtgrannens plastuggla!Plastormar sägs fungera om man flyttar runt dem säger en grytgubbe. De får inte ligga på samma plats hela tiden, för då lär sig fåglarna att det bara är ”fake”.

Att det är ”fake” att vi skall hjälpas åt att sätta Blekinge skärgård på kartan fick jag ett bevis på i veckan. Karlskrona stadsmarina vill inte längre sälja ”Natur- och gästhamnar i Blekinge”. Synd för de som vill upptäcka vår vackra skärgård.

Det har alltid varit lite svårarbetat med återförsäljare i östra Blekinge. Jag saknar personer som Morgan, Håkan och Lena på Bokhörnan och Thomas på dåvarande Kamms. Alltid så positiva till att marknadsföra Blekinge skärgård, även om förtjänsten inte var mycket att hurra för.

I mina minnen skall jag berätta om när mina skrifter låg undanstoppade på lagret hos en återförsäljare eller i bagageluckan hos en annan.

Får väl försöka se det positiva. Nu räcker skrifterna längre och näthandeln ökar och därmed rörelsemarginalen. Har just postat ett brev till Irmgard någonstans i Tyskland. Hon kommer den 21 juni, så det var bråttom med leverans.

AAK i Karlshamn

Äntligen kom aktie-splitten i AAK som jag förutspådde för flera år sedan. En bra utveckling sedan slutet på hösten 2017 då de stod i 660 kr och sedan steg mot 840 nu i veckan. Man blir inte rikare vid en split, men precis som min fattiga men underbara mormor, som växlade 100-lappen i tior, så känns det bättre att nu att ha sex ggr fler aktier, jämfört med i går, i detta fina företag. Cirka +500% på börskursen sedan år 2004.Blekinge Arkipelag gick ut med följande delar av en anbudsbegäran för några veckor sedan:

Detaljkartor

För att öka tillgängligheten för segelbåtar i Blekingeskärgård är vi i behov av

detaljkartor i form av kartavsnitt som ska hjälpa seglare att orientera sig vid hamnar och intressanta platser längst med Blekinge skärgård. Dessa detaljkartor kommer sedan att läggas upp i vår framtida app och eventuella hemsida.

Detaljkartorna ska inte användas som direkt navigering utan ska ses som ett komplement till dessa specifika platser i syftet att uppmuntra seglare att ta sig in i Blekinge skärgård.

Idag kan vi räkna 25st platser som vi anser det behövs detaljerade kartavsnitt till.

Det exakta antalet är inte spikat och det kan tillkomma ett fåtal kartavsnitt extra.

Alltså förväntas uppdragstagare kunna arbeta flexibelt under uppdragets tidsperiod.

6

Rådgivande

Uppdraget innebär även att agera experter och jobba i samarbete med de olika parter. Att styra oss i rätt riktning för att skapa de bästa möjliga förutsättningar för en framgångsrik produkt. Det kan även vara förslag på vad som mer borde tas in utöver vad som redan idag beskrivs i denna upphandling.

Pris

Lämna pris på följande delar:

1.

Konsultera i sträckning av segelled

2.

Framtagning av 25st detaljerade kartavsnitt.

3.

Löpande styckpris på fler detaljerade kartavsnitt.

Anbudets totala pris för båda delar skall inte överstiga 200.000 kr

Jag mailade vederbörande och frågade om man tänkte uppfinna hjulet på nytt. Det finns ju en mängd kartskisser framställda redan som man för en rimlig summa kan utnyttja.

Efter telefonkontakt kom under tisdagen information om att man drar tillbaka anbuds-begäran.

Roligt att man kan hjälpa tillsmiley.

Nu hoppas jag bara på lite mer vatten på blåbärsbuskarna.

Vi hörs!Rekordvarma dagar i Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, June 03, 2018 20:00:22

Rekordvarma majdagar i Blekinge skärgård.

Tärnö från fyrberget.

Tärnö är en stor ö som erbjuder många härliga upplevelser. Efter pingst gjorde jag ett besök vid den fria gästbryggan i östra delen av viken. Som jag hoppats fanns endast en ”limejuicare”där, dvs en engelsman som var på väg mot Höga kusten en holländare på väg mot Göta Kanal. Ensamseglaren från Sölvesborg gick ut och lade sig vid Svenska Kryssarklubbens blåa boj, som nästan ligger inne bland de bojar som båtklubbarna i Karlshamn lagt ut. Varför den ligger så nära vet jag att jag frågat förr i detta forum men inte fått någon reaktion.

Borta i Tjuvakroken vid den s.k. Bolagsbryggan eller Militärbryggan ligger en mängd telefonstolpar och väntar på transport . De skulle vara utmärkta till en uppsnyggning av stranden öster om bryggan. Jag har vid några föredrag föreslagit en brygga där i den fina lilla viken. Gott vattendjup och skydd mot de flesta vindar skulle kunna erbjudas. Nu har jag fått veta att marken är privat och omfattas inte av naturreservatet.

Synd i dessa Ark 56- tider eller Blekinge Arkipelag som det hette förr.

Nu fokuserar man tydligen mest på kanotister då många av tjänstemännen sysslar med denna fritidssysselsättning. Båtfolket får nog vänta på ”revolutionen” trots att de är minst hundrafalt fler. En tröst är att duktige Mattias Holmqvist, han som gjorde den omfattande primärstudien, har anställts av Ronneby kommun för att serva folket på Blekinge Arkipelag. Vissa viktiga personalförändringar har som BLT rapporterat skett där.

Några förändringar som inte har skett är upprustningen av kommunens brygga vid Saltboden, öster om Kåsakroken. Den var avstängd i september och den var avstängd nu.

Kommunal brygga i långvarigt förfall

Den fina ängen syd om Saltboden tuktas dessutom med kraft av motorgräsklippare. Kan man inte tänka sig att lämna en bit för ängsblommorna som vissa år förgyllde ön med sin närvaro?
Tråkigt nog tycks Karlshamns kommun vara mer fokuserade på att riva ner än på att bygga upp. Torget, Saltsjöbaden, Matvikskiosken mm. Glädjande nog fick man backa om både Torget och Rest.Saltsjöbaden. Matvikskiosken föll dock för kroaternas släggslag på några dagar. Många gläds och många tycker det var både tråkigt och dumt.


En viss potential med driftig och kompetent entreprenör kunde format ett bra besöksmål för både sjöfarare, cyklister och bilburna.

Tärnö med blomster och rådjur bjöd på både hälsosam motion och mycket ögongodis. Den nya stigen ut till västra udden missade jag när jag skulle gå tillbaka. Håll ögonen öppna efter skiljevägen mellan gammal och ny stig ute vid västudden. Att hitta den i Kåsakroken är enkelt.

Tärnö västra udden

Medan vi väntar på att bryggan vid Saltboden skall repareras tillönskar jag en fortsatt fin sommar. Blåbär kan vi nog glömma, fast det fanns så många blåbärskart i början på maj.

Auf Wiedersehen som min tyske kund från Kassel nyss skrev till det flytande kontoret, oftast med position Bruksviken under sjuveckorsostan.

Hanö en glimrande port till Blekinge skärgård.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, May 20, 2018 17:57:20


Den tekniska provturen gick till Tärnö men mer om detta senare. Dessa rader skrivs i strålande solsken på 56 grader nord 14,5 grader ost d.v.s Hanö. Ön har sedan några somrar tillbaka begåvats med en mycket driftig och serviceinriktad hamnkapten, Lotta Olofsson, som med sin assisterande make, Lars Inge, driver gästhamnen med stor energi. En ny grillplats har bland mycket annat inrättats i södra delen av hamnområdet.


Toaletter och duschar är fräscha och helkaklade. Friska syrener sprider väldoft när man besöker de förstnämnda. Hanöhamn har en väl fungerande wifi till glädje, inte enbart för alla utländska båtar som besöker hamnen utan även bloggande bokförläggare.

Idag hade jag nöjet att möta en ung kinesiska som var inhyrd besättning på en engelsk motorseglare, på väg mot Göta kanal. Den åldrige skepparen kände till mitt paradis, Skiftöfladen när vi diskuterade lämplig natthamn för söndagen. Den pigga tjejen fixade vatten och förtöjningar med stor frenesi. Man kanske skulle satsa på att anställa någon sådan hjälp. Min svaghet för solbrända töser,chokladbiskvier, gör väl att resekostnaden från Sydafrika blir något för högsmiley.

Det finns inte bara blommor i hamnområdet utan Hanö upplevdes väldigt starkt när jag avverkade mer än 10.000 steg runt ön. Detta trots att jag sedan år 1970 besökt hamnen regelbundet många gånger varje sommar. Den mäktiga avenbokskogen var grönare än en miljöpartist i regeringen, syrener och för mig obekanta gula och vita blomster prydde gräsplättarna bland de mäktiga berghällarna.

Eftersom Hälleviks Båtklubb hade stort partaj på andra sidan Hanösund var båtantalet i hamnen denna pingstafton endast ett tjugotal.

Restaurang Briggen var öppen fredag och lördag varför en test gjordes. Advar driver restaurang Njuta i Olofström och skall nu söka lyckan här.


Restaurangen som återtagit namnen Briggen har fin utsikt både inne och ute. Kvällsolen brände när jag intog friterad rödspätta ute på trädäcket. Den hemlagade remouladsåsen stack ut och fisken var vad man kunde förvänta sig av fryst färdigfriterad fisk.

Advar, som kommer från Syrien, berättade att han gör alla såser själv. Det låter spännande, inte bara till fisk utan också till alla kötträtter som erbjuds. Från den 1 juni är restaurangen öppen alla dagar men i maj bara fredag och lördag. Detta gjorde ett trettiotal glasstörstande människor något besvikna under pingstdagen.


Hamnföreningen hjälper Stefan Ingves med inflationen. Avgiften för båtar under 35 fot har höjts till 220 kr. Då ingår dusch, el, wifi och väldoftande wc. Bastuavgift tillkommer.

Jag noterade under den tekniska provturen att ett annat fint ställe, Kåsakroken på Tärnö, höjt avgiften till 200 kr inklusive dusch och el.

Lars Inge är inte bara en trevlig yrkesfiskare utan också en duktig fotograf. Nedanstående vinterbild visar hur Bönsäcken hela tiden förändras. När isen rörde sig i sundet fanns även vid ett tillfälle en mindre ”lagun” omgiven av de tusentals stenar som bildar denna strandsporre. Notera den kraftiga vridningen mot syd. Vänstervridning vågar man inte skriva i dessa valtider när till och med KDS-politiker sparkas från LO-facken. Tala om åsiktsfrihet!

Avfotograferat original .

Nu tänker jag fortsätta att hänryckas av denna vackra miljö. Kinesiskan har åkt men det skall nog gå bra ändå.

Vi höres au!Ps. Krog öppnar på Utklippan med huvudinriktning grillad fisk och kött. Men också kroppkakor och smörgåsar. Allt enligt BLT. Under juli och halva augusti går passagerartrafik ut till ön på onsdagar, fredagar och söndagar. Pris 250 kr ToR.Notiser från Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Thu, May 03, 2018 18:16:29

Lilla Blekinge, det är som Afrika. Bara massa stammar överallt. Jag trodde KHK skulle vara Blekinges lag, men när jag sa det fick jag hot från andra föreningar.”

Charlotte Gustavsson i BLT. VD för KHK i 9 månader.Vattnet i Matvik kopplades på i förtid så vi kunde påbörja arbetet med våra kära båtar. En frisk nordost gjorde det lite kyligt, trots solsken, men finalen blev desto varmare med perfekt sjösättningsväder.

Valborgsmässoafton bjöd på hård byig vind från nordost men då fick det bli inre underhåll. Ute på däck riskerade man att blåsa i sjön när vindstötarna kom dansande från Shellbacks mångåriga fastighetsprojekt.

Stora Ekö ostsidan

I Ronneby kommun skall man satsa en slant på att utveckla den fina gamla lotsplatsen, Stora Ekön. Ön skulle kunna få flera tilläggsplatser för de 450.000 kr som man tänker spendera.Viss upprustning av befintliga byggnader planeras också.

Som alltid när det offentliga skall satsa, så blir det ofta dubbelt så dyrt som man tänkt sig. Det är få myndigheter eller kommun som har någon Gustav Vasa, Gunnar Sträng eller Ingvar Kamprad-typ i ledningen.Gö fiskehamn är populär bland en del av mina kunder. Det är flera som hört av sig om denna hamn mitt i Blekinges kustlinje.

Omgivningarna är spännande för naturälskare och amiral Pukes vänner . Tyvärr har utlovade satsningar uteblivit och hamnen saknar wc och el. Dessutom har man problem med vatten-cirkulationen i hamnen. Detta ger dålig lukt sommartid. Gö båtsällskap har modesta krav på åtgärder, men kommunen säger sig vänta på vad som kommer fram av Blekinge Arkipelag.

Det kan man säga att vi är många som gör. Nu har man fått ännu mer pengar av Region Blekinge och för detta skall ett nytt projekt sjösättas som kallas ARK 56. Namnet, en kombination av arkipelag och att latitud 56 grader nord som går genom Hanö, alltså en bra bit ut från Blekinge skärgårdsmiley.

Mitt föredrag för Ronneby Segelsällskap tycktes fungera bra. En kvinna som följt mina fram-trädande under flera år kom fram och berättade att kvällens framträdande innehöll mycket som var helt nytt. En annan åhörare från Kalmarsunds-trakten bokade direkt en ”föreställning” för sin klubb.

Jag gläds också åt den handlingskraft som ofta visas på Listerlandet. Nu drar man igång mogendans på Hanöhus igen. Fast själv är jag väl övermogen för sådana aktiviteter?

Kompetens finns i alla fall hos arrangörerna. Valje Nöje och Sandra i Kalmar är några av de ”syndens näste” som de varit inblandade i och de har ju varit väldigt framgångsrika under årens lopp.

Gläds gör jag också åt att kvällsturen till och från Hanö införs alla dagar i veckan. Avgång Nogersund kl.20.00 och återfärd från Hanö kl. 20.25. Snabba ryck kan man säga. Ny krögare på Restaurang Briggen har städslats. Kommer visst från Olofströms kommun där restaurangrörelse också bedrivs. Rätta mig om jag har fel. Sant är i alla fall att restaurangen återfått sitt forna namn.

Brygga i hamninloppet Vägga fiskehamn

I Karlshamn har kommunen förlorat striden om den flytbrygga man lade ut i Vägga fiskehamn. Först var den 57 meter lång sedan blev den enligt myndighetsbeslut kortad till 43 meter och nu anser Mark- och miljödomstolen att den skall tagas bort helt.

Det finns ju högre instans som kan rädda skattebetalarnas pengar, men om det blir något överklagande är just nu osäkert. De närboende är i alla fall nöjda för tillfället.

Om Drösebo båtklubb är nöjda vet jag inte. Karlshamns kommun höjde hyran med 130%. Efter förhandlingar fick klubben anstånd med betalningen till nästa år.


Matviks nya hamnpaviljong

Den fina kioskbyggnaden i Matvik vill ju kommunens byggnadsnämnd ha bort. Nu lovar ägaren efter många juridiska processer att ta bort densamma. Stigande vattenstånd i framtiden antyds vara orsaken till att byggnaden inte får vara kvar. Nu finns i stället en flytande mindre kiosk i hamnen. Sortimentet förändras i år, inga frallor till frukost men väl våfflor kommer att serveras.

Tjärö fortsätter den framgångsrika storsatsningen. Hotellrum, inglasad altan, kanal för ökad vatten-genomströmning i gästhamnsviken, badbrygga på västsidan samt diverse kulturella aktiviteter under säsongen.

Tjärö blommar

I Karlskrona har man frivilliga krafter som stadsvärdar. I väntan på att turisterna skall anlända har dessa städat Mjölnareholmen och Ljungskär. Basarholmen är visst så nedsmutsad av gifter att besökare behöver bära skyddsdräkt på vissa delar av ön.

BLT uppger att det skall finnas 30 st. stadsvärdar i år som skall hjälpa turisterna med deras problem. Kul initiativ!

Det blir inget anlöp i Garpahamnen när det gäller sommarens skärgårdstrafik. Bara den lilla fina bryggan vid Horn blir ”hållplats”. Undrar om hon, båten alltså, kommer att lägga till med stäven mot bryggnocken, eller måste man stryka denna brygga som möjlig tilläggsplats?

Idag har en beställning från Bristol United Kingdom inkommit. Det känns hedrande, samtidigt som man jobbar med att göra s/y Johanna ”ship shape and Bristol fashion”.

Njut av sköna maj, snart är det midsommar.

Thomas


Foto: Jonas Lindström Vettekulla, Karlshamn

Från Blekinge skärgård till den store rorsmannens rike.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Tue, April 03, 2018 15:56:54

Mao och Xi Jinping

Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen”

Jag har varit på resa i Kina de senaste två veckorna. Mao Zedong kallades ”den store rorsmannen” och precis som Stalin som kallades för ”Lillefar”, hade han ihjäl mer än 30 miljoner människor. Antingen i direkta domar eller genom sina övriga politiska beslut. Livligt hyllad under 1960-talet av de i Sverige som senare skulle komma att tillhöra den kulturella och politiska eliten. Detta efter att de växt upp och fått något bättre förstånd.

Ingen nämnd och ingen glömd.

Glad morgonmotionär

Hemma igen så går jag igenom media och finner att Miljöpartiet eller Maskroskommunisterna i Karlshamn, som stygge Sture kallar dem, vill att regeringen river upp beslutet att stoppa den gigantiska vindkraftsparken i Hanöbukten. Till min stora sorg ser jag att den i övrigt sympatiske och kloke Claes J. står som undertecknare.Låt oss byta till något trevligare. Eriksberg öppnar upp möjligheten för båtfolk och skärgårdstrafikens resenärer att via Bruksviken nå Eriksbergs restaurang Visenten , naturligtvis med hjälp av personalen. Visenten håller enligt White Guide 2018 ”Mycket god klass”. Grind och väg till krogen finns redan och bryggan skall skyndsamt byggas längst in i viken där tidigare ett tegelbruk låg. Karlshamns kommun skall visst bygga, men eftersom Eriksberg är inblandat lär tempot skruvas upp en aning, får man hoppas.

Skärgårdstrafiken skall anlöpa när det hela står klart. M/f Tuva, Anemon eller Vindskär heter fartygen som beseglar Hällaryds arkipelag.


Inre delen av Bruksviken Foto: Jonas Lindström

En bättre brygga skall det även bli ute på här Långören, långt borta i öster. Skärgårdstrafiken dit har legat nere ett tag på grund av förfallet men nu skall det repareras. Sommaren står för dörren så …...Nej nu skall vi vara snälla.Gläds i stället åt att passavdelningen hos polisen har bra tillströmning. År 2017 försvann 62773 pass. Gläds också åt att lärare i bolags-ägda skolor ger bättre betyg till sin arbetsplats än kommunalt anställda lärare. Var fjärde gymnasieelev går nu i en friskola. I Stockholm går varannan gymnasieelev på en friskola.

Inte HaV men många gubbar blir det (Terrakottaarmén).

Nu finns det bara fyra trålare kvar i Blekinge och cirka 70 yrkesfiskare. Snart kan skarvar och sälar härja ensamma bland fiskebeståndet. Skarven tar mer ål än de fångster de få licensierade fiskare som finns får upp.

Havs – och vattenmyndigheten, HaV, som har fler tjänstemän än det finns yrkesfiskare i Sverige, ger Blekinges länsstyrelse 1.250.000 kr för marint områdesskydd.

BLT uppger att Säljö som turistmål läggs ner efter att ha funnits sedan 2011. Gästhamnen där låg väl lite utsatt för sydvästen men ön är fin. Jag brukar lägga till på ost-sidan. Man försökte med mindre restaurangrörelse och underhållning men kommunikationerna dit var bristfälliga enligt nöjesarrangören.

En som inte ger upp utan satsar är f.d. fiskaren Stefan Christensson som tar över den fint belägna restaurang Skutan i Nogersund. Han har redan öppnat, 10 meter från Hanöbåtens kajplats.

Mogendans kl. 11.30 i Shanghai

För några veckor sedan skrev jag om båtpendeln mellan Karlskrona-Karlshamn under 8 sommarveckor.

Priserna för resa mellan Karlskrona och Karlshamn med skärgårdstrafiken är nu klara enligt BLT. Sommarkortet som kostar 650 kr gäller i två månader. ToR-biljett från Hanöbuktens pärla till residensstaden kostar 250 kr för vuxna och 154 kr för ungdom 7-19 år.

Karlshamn-Ronneby eller Ronneby-Tjärö ToR kostar 160 kr för vuxna och hälften för ungdomar.

Låt oss slutligen glädjas över att Mjölnareholmen och Basareholmen, strax utanför residenstaden, skall öppnas för allmänheten. Oklart om man kan komma dit på egen köl.


Låt tusen blommor blomma (Mao Zedong) och våren komma till Blekinge.”Pärlor i Blekinge skärgård” lockade storpublik

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Thu, March 08, 2018 15:12:13
Allt utom frivillig sex förbjuds.

Helsingborgs Dagblad

(Får man äta? frågar Grönköpings Veckoblad.)I Karlshamns kommun och inte bara i Karlskrona händer det saker, mer eller mindre märkliga.

Byggnadsnämnden har sagt ja till att bygga staket runt tomten vid en av Sveriges vackrast belägna restaurangbyggnader, Saltsjöbaden. Restaurangen skall rivas för 3 milj. kr på skattebetalarnas bekostnad och tomten skall därefter överlåtas till en privatperson som skall bygga en privatbostad här. Löftet är att denna byggnad sedan skall gå tillbaka till stiftelsen som idag är rättmätig ägare.

Naturligtvis överklagade två medborgare med civilkurage beslutet till Förvaltningsdomstolen i Växjö. Domstolen ansåg att kommunen gjorde rätt när man speciellt gynnade en särskild privatperson. Kommunallagen säger dock att ingen medborgare får särbehandlas, varken positivt eller negativt.

Nu är det så att i Förvaltningsdomstolen sitter politiskt valda nämndemän, precis som i Solna Tingsrätt och då vet vi ju hur illa det kan gå.

Själv har jag flera gånger fått ”nej” i Länsrätten som det hette då, men ”ja” i Kammarrätten, där jurister härskar. Chanserna att rättvisan skall segra i Saltsjöbadsmålet bedömer jag som stora vid ett överklagande.

Det är en skandal att en sådan turistattraktion går förlorad. Det har jag sagt på ett föredrag där kommunalrådet var närvarande. Inget genmäle hördes.En annan stor händelse inom Karlshamns kommun är att Kommunstyrelsen nu skickar tillbaka ärendet angående den starkt kritiserade detaljplanen för Matviks hamn, till byggnadsnämnden. De vise har nu tänkt till och funnit att balansen mellan parkerings- och båtplatser inte är den bästa, om jag uttrycker mig milt. Jag är ju hyresgäst i hamnen så man får passa sig för vad man skriver. Det är ont om båtplatser.

Det jublas säkert från Umeå i norr till Vellinge i söder. Även ute i skärgården hörs ett stilla rop. Det är inte så många därute nu av förklarliga skäl.

Föreningen Nordens program i onsdagskväll, ”Pärlor i Blekinge skärgård”, lockade storpublik trots entréavgift. Man bjöd på en god smörgås och kaka så det var skäligt. I synnerhet som mitt föredrag mötte stort positivt gensvar från många lyssnare. Felet jag gör är att jag vill berätta så mycket om varje plats och då hinner jag inte så långt. ”Det tar sig” sa gumman när det brann i utedasset, så får jag bara stryka lite i manuskriptet så kanske även jag kan bli nöjd.

Läs gärna nedanstående länk. Jag träffade plötsligt på ett sådant aggregat 10 sjömil norr om Hammerodde.

http://www.sydostran.se/insandare/dalig-ide-pumpa-ned-syresatt-vatten-i-ostersjon/Kommande vecka väntas den duktige skådespelaren Sven Wollter till Karlshamn. Han är ute på valturné för Kommunistiska partiet. SW lovade för ett antal år sedan, att när revolutionen nådde konungariket Sverige, så skulle ett antal borgare avrättas med gevär. Eftersom jag tror på demokrati, yttrandefrihet och alla människors lika värde (även hundägaresmiley) så gäller det att röra sig försiktig ute på stan under onsdagen. Revolutioner kan starta plötsligt och i Karlshamn har vi ju KFMLr som var riktigt stora på 1970-talet. De flesta kom visst från AAK och där stiger både aktiekurser och vinster med rekordfart. En anledning så god som någon för en äkta kommunist att starta revolution.

Boktips: Jag har nu avslutat en bok om en ”Medium Size Dog with a Big Dog Attitude”

Nej, boken på drygt 600 sidor handlar inte om Donald Trump utan om Carl Bildt.

Uppdrag Bildt” är flyhänt skriven av journalisten Björn Häger. Jag har alltid varit svag för politiker som vågat stå upp för sin sak även om jag inte gillat deras åsikter. Gunnar Sträng, Kjell-Olof Feldt och Carl Bildt kan sägas tillhöra dessa.

Under den första tredjedelen av boken log jag ofta. Sedan blev det rätt så dystert när boken handlade om den förre statsministerns insats i Balkankrigen.

Jag har nu också fått en förklaring på varför Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund med flera, tricksade med avgångsvederlaget från riksdagen genom att ta alla övriga inkomster på företaget.

Carl Bildt lyfte drygt 1,2 miljoner från skattebetalarna samtidigt som bolaget hans drog in cirka 6 miljoner. För mig har han tillsammans med de övriga sjunkit starkt i anseende.

Jag fick i boken lära mig något intressant från engelsk forskning. Mitt lysande intellekt kommer från min mor och mina komplicerade känslor från min far. Att mina döttrar har fått sina goda sidor från sin mor och sina dåliga från far har jag alltid sagt. Det var dock ett hårt slag mot min självkänsla att läsa dessa forskningsrön.

Väninna i Trinidad, Cuba

Ha en bra KVINNODAG!Next »