Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Friska vindar i Blekinge skärgård.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Tue, January 09, 2018 12:56:51
Ralph Eschrig, Berlin


”Vissa betraktar den privata företagsamheten som en farlig tiger som måste skjutas. Andra betraktar den som en ko som är till för att mjölkas. Alltför få inser att den är hästen som drar hela lasset. ”

Winston Churchill 1874-1965

Den första veckan inleddes med stormvindar och högvatten i vår vackra skärgård. Byvindar över 25 m/sek uppmättes på Hanö den 2-3 januari. Den sydostliga vinden gjorde att några lite större båtar slet sina förtöjningar från bryggan. En fiskesnipa tog en del av bryggan med sig och en Nord Star-båt slet troligen av förtöjningarna. Bryggan var i alla fall hel på hennes plats.

Ett annat vanligt förlopp inträffade för en Buster som låg med aktern mot den hårda sjön vid mastkranen. Sjön slog in i aktern som sjönk mer och mer allt eftersom den vattenfylldes. Till slut var katastrofen fullständig. Plåtlådan sjönk och Båthotellet fick bärga vraket nästa dag.

Räddningstjänsten kom med stor styrka och hann rädda fiskesnipan som slitit loss delar av bryggan. Båtar som torrsatts under hösten verkade stå stadigt och täckningarna låg i de flesta fall kvar. Facebook-gruppen Hällaryds skärgård som har fler än 500 medlemmar har varit till stor hjälp när det gällt att hitta de olycksdrabbade ägarna. Anders Berntorp, sommarboende på Joggesö, är grundare och administratör.

En ny facebook-grupp som jag också kan rekommendera för nostalgitrippar är Gamla Carlshamn. Gå in på facebook och anmäl Ditt intresse. Kristian Andersson och Peter Enckell är initiativtagare.

Den första söndagen bjöd på strålande solsken men under måndagen gjorde dimmolnen att jag inte kunde se AAK-fabriken från mitt fönster någon sjömil bort. Får väl glädja mig åt att bolagets aktie i veckan passerat 700:- och nu står i 725:-. Aktien kostade cirka 130 kr när jag flyttade hem till Karlshamn (2004) och såg företaget från mitt fönster. Det bolaget skall jag hålla ögonen på var min tanke. Precis som en gammal brukspatron ringer jag till fabriken om det inte ryker ur skorstenarnasmiley. ”Har Ni semesterstängt?” Rekordresultat varje kvartal de senaste åren.

A propos pengar så hoppade jag till när Veckans affärer presenterade en lista på Sveriges 187 miljardärer. Mitt namn förekom på plats 111. Före både Zlatan, Benny A och Eriksbergs godsherre. Har jag räknat fel nu igen?smiley Nej skönt, det var min namne på GeKå i Ullared.

Jag predikade alltid för mina elever att en läkare kan begrava sina misstag, men för en ekonom kan man på kronan när fastställa misstagets storlek. De hängde allltid med huvudet när de lomade tillbaka till sin bänk utan att fått några poäng för slarvfelet de gjort i en kalkyl. Hårt men rättvist!smiley

I den östra delen av ”Natur- och gästhamnar i Blekinge” finns en liten holme omnämnd norr om Tjurkö/_Sturkö som heter Pottneholmen i sjökortet. Den vill Lantmäteriet döpa om till Panaholm.

I Ronneby har nu sympatiske Prajay Purohit lämnat Villa Vassen och Karö-restaurangen till den nye arrendatorn Daniel Ekberg som i år också skall driva gästhamnen. Många tacksamma kommentarer kom intill hans avskedshälsning på FB.

Tråkigt nog vill inte Länsstyrelsen,Transportstyrelsen och Sjöfartsverket införa hastighetsbegränsning på de fina farvattnen vid Harön och Funkön väster om Karön. Varma sommardagar är trafiken intensiv här och ligger man på svaj där erbjuds ingen ro.

Lantmäteriet och Sjöfartsverket har avslutat sina mätningar av vår strandlinje på 4800 mil. Den sista biten, Valdemarsvik ner till östra Blekinge blev klar förra året.

Cirka 800 öar längre än 50 m finns i Blekinge skärgård men totalt finns 4050 öar i Blekinges hav och insjöar. Blekinge har totalt 4162km kust och stränder, varav 2422 km längs insjöar och vattendrag. Det finns 1039 km stränder på havsöarna i Blekinge skärgård. Strandlinjen för fastlandet är 575 km

Karttjänsterna är ännu inte tillgängliga för oss.På västsidan söker Sjöräddningssällskapet i Sölvesborg nya medarbetare. Restaurang Hanöhus har uppstått igen efter att ha varit flyktingförläggning. Några entusiaster vill dra igång verksamheten men fastighetsägarens planer är osäkra skriver BLT.Blekingetrafiken i västra skärgården och till Hanö kommer som förra året att skötas av Haglund Shipping. Upphandlingen gäller visst i åtta år.

Malqvarn eller Qvärnen som det lilla skäret NO om Hanö kallas har blivit marint biotopsområde. Stenen är toppen av ett restberg med musselrev av blåmusslor.”Dimman lättar” av dansken Carl Nielsen är ett vackert musikstycke. Tågen (danska för dimma) tycks lätta över Karlshamn. Vinden är ostlig.

Nu går jag till torget och köper några sillar av Alexander. Jag såg på datorn att fiskebåtar från Nogersund var ute igår.God fortsättning tillönskas!Ålfiskestopp i Blekinge skärgård?

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Fri, December 22, 2017 14:08:04

Han är i alla fall julottekristen”

Votivskepp och krucifix i St. Nicolai kyrka, Simrishamn


Satsningen på 400.000:- i språkundervisning under år 2017 för vår landsbygdsminister, räckte inte för att övertyga EU om ålfiskets kulturella betydelse i Skåne/Blekinge. Det blir fiskestopp av blankål under en valfri tremånadersperiod mellan september och januari. Fisket av glasål i syd-europa berörs inte.

” Som att bli våldtagen av staten” säger en ålfiskare i Hörvik till BLT.

Låt oss hoppas att Sverige väljer november, december och januari för fiskestopp. Då bör fisket ha en chans att överleva.


Överlever gör också spätteskutan Edith som räddas kvar i Karlshamn av en nybildad kulturförening, ”Edits vänner”. Tändkulemotorns dunk över Bokö- och Matviksfjärden kommer att höras igen. Avgående skepparen Evald Karlsson kommer att ersättas av sådana kompetenta krafter som Tonni Johansson, fd skeppare inom KBV, Bengt Svensson mångårig ordf. i Svaneviks Bryggförening, Leif Brorsson och Anders Pettersson m. fl.

Helsingborgs Lotsstation. Foto fr. webben Bosse Sundholm, Asarum

Vår vackra kulturminister hittar på en del dumheter som t.ex höjd moms på biografbiljetter. Men även en blind höna hittar ett korn. Åtta fyrar har byggnadsminnesstämplats av statsrådet.

Helsingborgs vackra lotsstation på Parapeten, Kullens fyr, Måseskär, Högbondens fyr, Bjuröklubb, Hoburgen, Hjortens fyr och Navens fyr vid Lidköping. De två senare i Vänern.

Hanö fyr är mig veterligen ännu inte byggnadsminne.

Sjöbiskopen i Karlskrona Stadsmarina

Mer kultur, i Karlskronas fina stadsmarina har en meterhög sjöbiskop avtäckts. Enligt myten fångades en märklig fisk på 1500-talet som liknade en biskop. Konstverket är tänkt att skydda sjöfarare från allt ont. Konstnären heter Helena Mutanen.

Du vet väl om att en i dagarna aktuell helgongestalt St. Nicholaus är sjöfararnas skyddshelg men även förebild till Jultomten. Kyrkorna både i Simrishamn och Sölvesborg har fått bära detta helgons namn.

I Simrishamn inträffade en tragisk drunkningsolycka i lördagsnatt. En seglare från Karlshamn drunknade när han var på väg till sin båt i gästhamnen. Mannen hittades under tisdagen.

I Sölvesborg har en känd seglarprofil mist sin ”älskade Maka och Sjömansflicka” som det så vackert står i torsdagens annons (BLT/Sydöstran).

Vi är många båtfarare som i båda fallen delar de anhörigas sorg.
Rune och Mia lämnar Hanö hamn.

Avslutningsvis kan konstateras att den så kallade ”julgransflygningen” med JAS-plan från F17 var lite rumphuggen när de flög från öster mot väster 700 m utanför min balkong. Endast fem JAS-plan och ett litet skolflygplan deltog mot tidigare år elva plan.

Svåra väderförhållande angavs som orsak. Låt oss hoppas att solen skiner och bleke råder när kriget kommer. Det var en vacker dag när Hitler gick in i Polen den 1 septeber 1939. Själv har jag under veckan gjort strålande affärer med både Tyskland och Polen. Gladast är nog Maud Olofssons skapelse, Post Nord, som inkasserade nästan 300 SEK och dyrare skall det bli från årsskiftet. Portot höjs från 7:- till 9:-. Grattis medborgare!

Avslutningsvis ber jag Dig notera att dagen har blivit flera sekunder längre sedan igår den 21 decembersmiley.

Hoppas att Du får en fridfull julhelg, ett gott slut på det gamla året och ett riktigt Gott Nytt År.

Esaias Thoren: Lutfisk på tork, Svolvaer.

Julgranar och godis räddar fisken i Blekinge skärgård.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, December 10, 2017 19:27:24

Ålfiske Hörvik

Jag skriver detta i farstun, för min lägenhet är nystädad och man vill ju inte stöka till. Det är en otroligt skön känsla, tyvärr varar det inte så länge.

Vi slutade förra gången med tokförslaget från EU att inga ålar över 12 cm fick fångas i Östersjön. Sossarna ville ha totalförbud mot ålfiske, men nu åker landsbygdsminister Bucht med stränga direktiv från EU-nämnden och Alliansen + SD att Sveriges ålfiske skall undantas från tokreglerna.

När nu skattebetalarna lagt så mycket pengar på statsrådets engelskundervisning vill vi ål- och kulturkramare se resultat.

Det finns folk som gör något och inte bara pratar. Fiskevårdslinjen vid Naturbruksgymnasiet i Sjöarp, Lyckeby Sportfiskeklubb och Mieådalens Sportfiskeklubb satsar på att sänka och förankra julgranar i våra vikar för att åstadkomma en god lek- och uppväxtmiljö för fisken. Bottenvegetationen är inte den bästa längs våra kuster sägs det. Både i Karlskronas vida skärgård och i Hällaryds skärgård samt i vikarna runt Tjärö kan vi riskera att få upp en gran, när vi tar hem ankaret efter en lugn natt i dessa fina ankarvikar.

Ett annat kul initiativ står en Styrsöboende entreprenör, Axel Roos, och hans kompanjon Nils Tenje från Kristianstad för. Man har 3D-printat formar efter en egenfångad gädda från Eriksbergs gäddrika vatten, Godis utan gelatin, gluten eller färgämnen skall produceras av firma Kolsvart som sedan några även tillverkar det nu så trendiga lakrits. För varje försåld godispåse skall en viss roalty gå till fiskevård i Östersjön vad gäller gäddyngel. Blekinges landskapsfisk, torsken, står på tur att lanseras enligt BLT.

Familjen Roos var storägare i Skånska Banken när Handelsbanken köpte banken år 1990 så kapitalbrist lär väl inte drabba projektet.

Att kunna köpa glass i Vägga fiskehamn direkt vid kaj har varit uppskattat trots den regniga sommaren. Den lilla uteserveringen har fått förlängt kontrakt till år 2022. Framsynt som jag är i marknadsföring av ”Natur- och gästhamnar i Blekinge”, inledde jag förhandlingar redan tidigt i höstas med entreprenören.


Vägga fisk- och gästhamn

Hamnpaviljongen i Matvik blev inte nominerad till Stadsbyggnadspriset. Juryn väljer att nominera sitt eget projekt, Östralycke samt takhusen på Drottninggatan. Är det någon som är överraskad?

På onsdag har Blekingarna chansen att få se en flygande julgran av JAS 39 Gripen.

Det var mäktigt när man förra året firade något jubileum. Jag stod på Östra Piren i Karlshamn och såg dem dyka upp över Dalgången. Kolla FB och F17 på tisdag om tidtabell och flygrutt.

I Gö fiskehamn klagar Gö Båtsällskap på extremt dålig vattenkvalitet. Den idylliska båthamnen med sina unika omgivningar är värd ett anlöp. Hoppas Ronneby Kommun kan åtgärda bristerna.

Gö fiskehamn

Den senaste dumheten från Stockholm är att man skall börja suga sand söder om Utklippan. Ja, ja den ena handen vill förbjuda fiske och den andra handen vill försämra fiskets levnadsvillkor.

Till alla vänner i Matvik som befinner sig på annan ort. Den rödgröna röran i Karlshamn (S-C-L) vill behålla tidsgränserna för parkering i Matvik. Ordf. i Tekniska nämnden, centerpartisten Mats Dahlbom, försöker hitta ny mark för de under sommaren hårt belastade parkeringsplatserna. Nu vill man dessutom förbjuda egna vaggor för båtar som använder uppställningsplatsen.

Dansken jag träffade i Kielkanalen hade rätt: ”Sverige är som ett amerikaniserat Öst-tyskland.”

Nu drar jag mig in i vardagsrummet utan att stöka tillsmiley. Jag tror Publicistklubbens ordf. sitter och gullar med populäre Anders Ygeman i Public Service.
Lev väl!Blekinge skärgård-Stockholm ToR

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sat, November 25, 2017 17:27:11


Göteborgshumor: Vad dricker man i fjällen? -De la vin.

Under en resa till Stockholm blev det långa vandringar, ofta i strålande sol. Från Reymersholme som genom Lars O. Smith har stark Karlshamnsanknytning, var det inte långt till grannön Långholmen. Över ”Kluckarnas bro” vid Reymersholme till ”Suckarnas bro” mot Långholmen över Pålsundet var det nära till det gamla Kronohäktet som nu till vissa delar är hotell. Cellerna är som Du förstår inte stora och jag gissar att det är ganska lyhört eller….? Centralfängelset revs 1982 och då hade både Lasse Strömstedt, Jan Guillo och Tumba-Tarzan varit gäster.

Karlshamnsbördige Lars. O. Smith hade sitt första bränneri på Reimersholme men bodde på Karlhälls gård på Långholmen från 1874.

På vandringen över den mäktiga Västerbron kunde vi vid södra brofästet se platsen där Jas-planet störtade en augustisöndag år 1993. Se filmen i nedanstående klipp. Markera adressen och högerklicka. Välj öppna länk.

https://www.youtube.com/watch?v=ZvDfAIttnDwDet lilla konstverket i form av en papperssvala gjort av Thomas Qvarsebo påminner oss om hur nära en stor katastrof Stockholm och Sverige var. Ingen skadades, helt otroligt.

Vid norra brofästet av Västerbron har jag sökt gästhamn flera gånger. Det är centralt beläget vid Rålambshovsparken om än lite skvalpigt. Det var länge sedan, så förhoppningsvis är de sanitära faciliteterna förbättrade.

Jag har alltid trott att världens längste statsminister, Tage Erlander, bodde i något av de pampiga husen vid Norr Mälarstrand. Nu fick jag lära om. Han och hustrun Aina, f.d. mattelärare i Karlshamn, bodde här.Granne med DN-skrapan och Riksarkivet. Huset kallas Dragspelshuset och/eller Erlanderhuset. På sjunde våningen, i en femrummare bodde statsministern, som på ålderns höst blev mycket populär med hjälp av bland andra Lennart Hyland i programmet ”Hylands hörna”. Erlander avgick hösten 1969 och Palme fick överta gruvstrejk i Malmfälten tillsammans med annat elände.

Med ”polismästaren” som ciceron var jag tvungen att besöka rådhuset, granne med polishuset. Trots mitt sällskap var vi tvungna att klä av oss en hel del i säkerhetskontrollen. Att i vackert kvinnligt sällskap göra det, är inget jag har något emot och den trevliga vakten spelade med i mer eller mindre roliga kommentarer.

Byggnaden som är domstolslokal var imponerande. På agendan fanns varken f.d partiledare med röd framtoning eller riksdagsmän som gärna hamnar i krogslagsmål. Det var mest narkotikabrottslingar med många konsonanter i efternamnet, för att citera en folkkär tv-personlighet och författare.

I det vackra stadshuset vid Riddarfjärden satt tjänstemännen och räknade på fallskärmen för det avgående och tafsande kulturborgarrådet, också han rödtonad. Skulle det stanna på under 5 miljoner? Lika illa var det när vi gick genom Gamla Stan. Nobelstiftelsen, med förre riksbankschefen i spetsen, brottades med frågan om man även i år skulle hjälpa Sverigedemokraterna och ”porta” partiledaren från Nobelfestligheterna. Skandalen kring Svenska Akademin och en av dess ”ledsagare” hade just briserat så värdegrunden hade fått sig en törn i väljarnas ögon.

Många steg blev det och kvällen avslutades med en god måltid tillsammans med vännerna på italienska La Casa vid Västerbrons södra fäste. Servitrisen var vacker som en soluppgång i Blekinge skärgård och mycket duktig. Maten var god och när vi skulle gå frågade L. varifrån min vackra dialekt kom. Jag rodnade och sa som det var. Det visade sig att tösen lämnat Sölvesborg vid nio års ålder och nu högst 20 år senare fanns inte tillstymmelse till något från den granna ”Listalännskan”. Hennes dialekt hade i barndomen väckt stor uppskattning och uppmärksamhet i huvudstaden.

Bo Larsson 1945-: Västerbron

För 154 kr tog mig ”Snälltåget” från Stockholm till Hässleholm just in time. På tisdagen blev det snökaos i Stockholm. Under onsdagen stormade det med högvatten i Matvik och tåg som blev ståendes i skogarna mellan Åryd och Hällaryd. Räddningstjänsten fick leta reda på passagerarna.

I Ronneby var det också stora slagsmål i det multikulturella samhälle som vi fått. Under flera dagar har oroligheter återigen uppstått efter något års lugn.

Trevligare är då att Ekenäs/Karön fått en ny arrendator. Gästhamn, restauranger, tankstation, stugby och båttrafiken ingår i det tre-åriga arrendeavtalet som tre herrar vid namn Ekberg,Persson och Millevik slutit med Ronneby Kommun. Att Karö, Ekenäs och Ronneby skulle vara okänt bland båtfolk,svenska och utländska, som en av arrendatorerna påstår i Sydöstran, håller jag inte med om för att uttrycka mig milt men önskar dem ändå all framgång i förvaltningen av den pärla som Karön är.

Lite kultur denna mörka lördagseftermiddag måste det bjudas på.

Idag skulle den framlidne författaren Paul Paulsson ha fyllt 90 år. Hans skildringar av sjömanslivet och skutsamhället Pukavik är läsvärda. En minnesstund med högläsning och radioteater hålls i em. på unika Antikvariat Bode i Karlshamn.

Boken om Karlshamnskonstnären Per Serre släpps idag på Martinssonska gården, Lotsgatan i Karlshamn. Böckerna om Signar N. Bengtsson och Lehån var mycket vackra, läsvärda och hade hög kvalitét.

Jag gläds åt att det går bra för min blivande sommargranne tvärs över viken. Han som köpte Lennart Paulssons hus och jämnade det med marken för att bygga nytt. Johan ”Shellback Schuster tjänade näst bäst bland våra artister i Sverige under förra året. Det blev lite drygt 83 miljoner under år 2016.Grattis!

Två beställningar på föredrag om Blekinge skärgård har jag mottagit. Det är väl också kultur, kul är det i alla fall. Tänker ta min publik till några av de bästa platserna i Blekinge skärgård , ljuga lite och kanske provocera genom att tala sanning.

I Vägga skall det kanske återigen bli båtmässa. I mitt minnesförråd vill jag minnas att det förekom en sådan på 1970-talet. Var det inte en känd tandläkare inblandad som då drev båthandel.

Nu roar han sig med att jäklas med Karlshamns kommun om det vite som kommunen med skiftande framgång försöker påföra den så kallade kiosken i Matvik. Kommunen fick backning av Mark- och miljödomstolen för ett löpande vite på 5000 kr/månad eftersom man inte kunde visa att kiosken stod kvar, man baxnar över våra jurister ibland.

Avslutningsvis så skickar jag med den senaste dumheten från EU-kommissionen. Förbjud allt ålfiske av ål över 12 cm. Detta innebär att fransmän, spanjorer och portugiser kan fortsätta att dammsuga atlanten på glasål medan vårt kulturarv går till botten.

Snart vänder det – vi hörs


Oscar Bergman: Från Reymersholme mot Essingen.

Blandat från Blekingeskärgården

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Fri, November 10, 2017 20:07:06


Tomt i fickan – ingen flicka

No money – no honey”

Bruno Liljefors: Sträckande svanar

Regn och rusk råder allt som oftast men det är inte bara i Hanöbukten som det stormar. I medielandskapet faller den ena ikonen efter den andra från sina piedestaler. Eftersom de inte är sverigedemokrater eller f.d. finansministrar så får man söka sig till alternativa medier för att få en hint om vilka det kan vara.

Ibland är man på rätt kurs, ibland går man på grund. Engagerar folket gör det dock. I Karlskrona händer som vanligt en hel del märkliga saker. Lönesystemet verkar ha brakat samman. Tredubbla löner, löner till folk som inte ens börjat någon anställning och lön till folk som slutat. Sök gärna anställning nästa gång Du besöker fina Karlskrona Stadsmarina. Det har blivit mycket bättre med ny entreprenör.

Nu har även Karlskrona-politiker som sammanträder några timmar börjat ta ut heldagsersättning. Har man ingen dagordning på sina möten och kan man inte sätta en tidsgräns för sammankomsten? Nej, mycket prat och lite verkstad tycks vara det som gäller i politiskt styrda organisationer.

För att visa handlingskraft föreslår nu regeringen en satsning på att städa haven i närheten av pappers- och massaindustrin i främst Bottenviken. Troligen också Hanöbukten. Kostnad 10 miljarder dvs 10.000 miljoner kronor.

Nu döms denna satsning ut av forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, Magnus Karlsson skriver i en debattartikel i SvD att utsläppen av miljöfarliga ämnen från fiberbankar numera är liten. Förekomsten av miljöfarliga ämnen i fisk har successivt minskat. Vårt problem är i stället nedfall från luften som härstammar från södra och östra Europa. Man slänger pengarna i sjön och orsakar mer skada än nytta när man börjar muddra.

Bättre övervakningsprogram, produktionsprocesser och förbränningsteknik har större potential att skapa verklig förbättring.


Ejderdagis vid Östra Bokö

Under tiden minskar ejderstammen i våra skärgårdar enligt forskarna. Brist på tiamin, vitamin B1 sägs vara orsaken.

På tema ”blåst” kan SMHI rapportera att den södra halvan av landet hade den blåsigaste junimånaden sedan man inledde systematiska vindmätningar år 1996. Den rika förekomsten av lågtryck gjorde att sommar- och sjöbrisar var sällsynta.

I Ronneby glömmer man löneökningar på nästan 40 miljoner i budgetprocessen för nästa år och småbåtshamnarna rensas på båtmotorer. Vid senaste månadsskiftet försvann 4 båtmotorer på några dagar.

Lagstiftarna, dvs våra riksdagsmän och EU har bakbundit tull, polis och kustbevakning vad gäller utförselkontroller i våra exporthamnar.Vi lever i ett multikriminellt samhälle.

Veckans storm gällde dels skatteplanering (Paradisläckan) och dels sexuella trakasserier (#me too). Som tur är finns det fortfarande journalister som vågar gå utanför åsiktskorridoren.

Erik Hörstadius och Vidar Andersson kom båda med kloka och avvikande åsikter.

Är det mer moraliskt att sätta sig på bolag för att maximera statsrådspensionen (Göran Persson, Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund) genom att inte ta ut någon lön från det lönsamma helägda bolaget? Ungefär denna fråga ställdes i en riksdagsdebatt under onsdagen till en rättroende. Svaret uteblev men eftersom frågan ställdes av en moderat var andemeningen i repliken ”kasta inte sten om Du sitter i glashus”.

Läs Erik och Vidars krönikor genom att klicka eller markera på länkadresserna nedan.

https://www.di.se/debatt/ostling-affaren-ar-ett-haveri-av-public-service/

https://www.affarsvarlden.se/kronikor/erik-horstadius/forgiftad-vardegrund-6881988Per Serre:Bengtsören

Vi avslutar med lite glada nyheter. Per Serre, Karlshamnskonstnären, har för tredje gången fått tillträde till Liljevalchs vårsalong. Det är stort, lika stort som utställningen med sina 284 verk. Per medverkar med två verk. Premiär den 12 januari.

Det fina sjöfartsmuseet i Karlshamn firar 30 år. När Du kommer till Karlshamn nästa gång, gör ett besök nere i ytterhamnen, strax innan Östra Piren.

”Small is beautiful” eller ”Less is more” skulle man kunna säga om Hamnpaviljongen i Matvik.

Martin har lyckats omvandla en ful pråm och en oansenlig byggnad till en trevlig samlingspunkt i hamnen. Nu har ”verket” nominerats av allmänheten till stadsbyggnadspriset i Karlshamn. En jury skall utse två finalister.

Hamnpaviljongen Matvik

En smaklig gås tillönskas!
Hårda vindar över Hanö.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, October 29, 2017 13:46:56

Säg aldrig att vi bor i en avkrok utan säg att vi bor nära kontinenten

Helena Morgonsköld Länsråd Blekinge

Hanö hamn i ro

I helgen har det blåst kraftigt i hela Sydsverige. På Hanö har byvindar på mellan 25-30 m/sek uppmätts. Igår, lördag, kom vinden från NV och då vill man inte vara i Hanö-hamn men nu, söndag förmiddag, så har vinden gått över på NO och då blir det åter lugnt på denna unika plats.

Faran för ålfisket i Blekinge har blåst över för denna gång. Endast statsrådet Sven-Erik Bucht var missnöjd: ”Vi är väldigt tydliga med att vi hade velat se något annat, ett förbud..” TT 20171010 Med lite fler dyra engelska språkkurser för statsrådet, på skattebetalarnas bekostnad, finns det risk att han kommer att lyckas.

De 18 licensierade ålfiskarna i Blekinge oroar sig mer för syd-européernas fiske av glasål och vattenkraftverkens massaker av ål.

Vår landskapsfisk, torsken, klarade sig hyfsat i EU-förhandlingarna denna gång. Men så hade man också halverat tillåten kvot för år 2017 förra gången. Fritidsfiskare i Blekinge får ta upp 5 torskar per dag. Under feb-mars endast 3 torskar.

En ros i BLT

till Karlskronas, Sölvesborgs, Kristianstads och Simrishamns kommuner för visat stöd när Sveriges skandalomsusade regering och dess allierade ville stoppa ålfisket i Östersjön, förstöra för mitt företag och göra mig arbetslös. Även ett stort tack till alla EU-länder. Alla EU-länder utom Sverige.

Anders Ståhl, Mörrum

Ålljuster. Femlevajärn

Låt oss också glädjas åt att det gått bra i sommar för hotell, vandrarhem och stugbyar i Blekinge. Sommarmånaderna visar en intäktsökning på 16% vilket tillsammans med Örebro län placerar länet i Svea Rikes topp. Gästhamnsstatistiken lär bli dystrare när den väl kommer.

På Östra Piren i Ronneby hamn påbörjas nu rivningen av de stora byggnaderna som till största delen haft marin anknytning. Stora planer finns för området (17 miljoner) med grönområde, P-platser, husbilsparkeringar och fritidsbåtshamn, servicebyggnader samt evenemangsområde.

Det blir nog lite svårt att locka fritidsbåtar till det blåshål som Ronnebyhamn utgör. En stor industri, Tarkett, ett hundratal meter bort är väl heller inget som lockar. Husbilsfolk är väl däremot inte så känsliga, bara man kommer nära vatten. Många är ju omprogrammerade båtmänniskor.

Det blir väl en bra knutpunkt för den nya båttrafiken mellan Karlskrona-Karlshamn, som man än en gång skall försöka sig på. Tidigare försök har ju misslyckats men beslutsfattarna riskerar ju inga egna pengar, bara skattebetalarnas. Naturligtvis vill jag också ha en ”Hurtigrutt” i Blekinge, men mer än 50 år i skärgården har väl lärt mig något om turismbeläggning och farvattnen utanför Gö och Lindö.

Ronneby hamn

I hemstaden har Karlshamns hamn flyt med de enligt Fake News ”ryska rören” från Nord-Tyskland.

Varannan dag kommer inledningsvis ett fartyg till Karlshamn med rör. Snart ökar tempot till varje dag och ytterligare ett fartyg. Härliga tider, strålande tider för kommunen som nu fått backning av Länsstyrelsen för sina tillstånd till Marinkompaniets båttvätt, tankstation och container.

Törs man hoppas att Väggaslipen räddas? Slipen har nu besök av Postjakten Hiorten (replik)i oktober för stor upprustning. Den ägs numera privat av Baltic Beautys skeppare. Se hans hemsida www.balticbeauty.se


Postjakten Hiorten restaureras på Väggaslipen

Ute skiner solen trots blåsten. Då skall man vara snäll och därför skriver jag inte om marinofficeren som for fram som en vettvilling (35 knop)i Göta Kanal med sin stridsbåt. Officersförbundet verkar vara bättre än LR var under min lärarkarriär 1973-2004. Han fick visserligen avsked men kan trösta sig med 560.000 kr i avgångsvederlag. Låt oss hoppas att han snart kommer på Karlskrona kommuns lönelista.
Den kommunen verkar vara ovanligt generös enligt mediasmiley.

Jag åker i stället ut till Matvik och ser om sälen från i fredags finns kvar.

Tschüss!

Ps. Att tokigheterna i konungariket Sverige saknar gränser hittade jag i dagens GP/ledarsidan

Statens konstråd kungjorde under onsdagen vilket konstverk som ska pryda Västlänkens framtida tågstation vid Korsvägen i Göteborg. Västlänken är, som bekant, en järnväg under centrala delen av staden. Vinnande förslaget fick många att höja på ögonbrynen. En person ska heltidsanställas på livstid för att agera konstverk i tunneln. På stationen installeras ett omklädningsrum, en stämpelklocka och fabriksliknande lampor med fluorescerande ljus. Anställningen innebär inga plikter. Skulle arbetstagaren avgå eller försvinna in i pension rekryteras någon ny. Bakom idén, döpt till Eternal employment, står svenska konstnärsduon Goldin + Senneby.

ANNONS

Även ett levande konstverk borde omfattas av fackliga rättigheter. Budgeten för den konstnärliga gestaltningen är cirka sju miljoner skattekronor per station. Forts……

Jenny SonessonBrittsommar i Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, October 15, 2017 14:42:45

Inte s/y Johanna

Man hittar mycket när man letar efter något annat.”

Torrsättning av s/y Johanna skedde i näst intill perfekt sensommarväder. Det var bara västvinden som fattades. Förflyttningen av ”havskryssaren”från kaj till den nya uppläggningsplatsen gick lyckosamt längs den trånga ”gatan” kantad av otaliga nybyggda sjöbodar. Nästa dag blåste det hård "ostan" i Matvik och längs hela svenska syd- och västkusten.


Foto: Lennart Strömberg, Nybro

Det var Karlshamns kommun som tog initiativet till att uppställningsplatsen skulle privatiseras. Sossar, Cp och Lib i Karlshamn har inget emot vinster i välfärden förstår man nu. Kostnaden har nästan fördubblats. Kostnad för vintern 2016/2017 var 1254:- och nu 2130 :-. Den nye arrendatorn tar nämligen också betalt för vaggorna under sommaren.

I Karlshamn har BLT med Tove Olsson och Victoria Nimlin på ett föredömligt sätt belyst ”Saltsjöbadsaffären” i flera artiklar. Ledande politiker har under många år vanskött en av Sveriges vackrast belägna restauranger för att sedan skänka bort den till en mångmiljonär. Man skickar dessutom med 3 miljoner kronor i rivningsbidrag mot löfte att få tillbaka den nya byggnaden i framtiden.Fastighetsrätt är komplicerat, hoppas de har läst på ordentligt.

En socialdemokrat och en liberal med omdöme och civilkurage har överklagat beslutet och framtiden får utvisa hur denna sorgliga historia slutar. Intressant läsning i BLT har det i alla fall varit. Enkäten med många folkvalda som svarande var avslöjande. Tack!

Andra tråkiga saker som hänt är att en mogen skeppare i 70-årsåldern fått böta för att han utnyttjade den fina kajen vid Trashalla för tilläggning. Det 35 meter långa skolsegelfartyget hade varit på resa under två nätter, vinden var hård och eleverna (14-15 år gamla) tröttkörda. Den gamla minlagrings-platsen var en utmärkt plats att vila ut på. Detta uppskattade inte särintresset (enl. Reinfeldt), det svenska försvaret, som anmälde kaptenen för olaga intrång. Blekinge Tingsrätt tyckte inte att fara för livet förelåg och dömde till cirka 8.000 kr i böter. Se upp för militära skyddsobjekt hur risiga de än kan tyckas vara.
Hamnen Torhamn

Vad gäller fara för liv så drunknade en man i Torhamn i mitten på september. Två fritidsbåtar låg förtöjda i hamnen och mannen syntes senast i livet vid midnatt. Räddningstjänsten fann mannen död i vattnet efterföljande morgon.

Café Måsen i Torhamn ligger granne med Torhamns hamn, nästan vid kajkanten. Det drivs numera av en journalist, Lena König, som fick årets nystartspris under näringslivsdagarna i Karlskrona kommun. Hamnen har blivit något mer skyddad för sydvästvindar under senare år. En mindre vågbrytare har placerats utanför hamninloppet. Torhamn har mycket att erbjuda såsom unika hällristningar vid Horsahallen, Gunnar Torhamns altartavla och naturligtvis själva udden, en av Sveriges bästa plats att studera fågelsträcken på under vår och höst. Dessutom har projektet Kustvägen Sydost /Bröms-Torhamn fått 2 miljoner i stöd för att utveckla turismen. Att stödja en nyutgåva av "Natur- och gästhamnar i Blekinge" går däremot inte trots den stora efterfrågan som varit i Sverige och dess grannländer.

Blekinge har fått en ny landshövding som heter Sten Nordin. Jag var rädd för att det röda länet skulle föräras en biskop eller någon public service-journalist som tjänat rörelsen under lång tid. Det blev en moderatpolitiker från Stockholm som efterträder s-märkta Berit Andnor Bylund. Hon påstås i media har skapat Visit Blekinge. Jag hade för mig att det gjordes av en resebyråkvinna i Olofström. Hette hon inte Looris eller….? Eftersom hon inte var från Karlskrona, så har väl hennes ansträngningar fallit i glömska.

En journalist som inte kan betecknas som PK är chefredaktören på Dagen Industri, tillika sommarboende på Aspö. Han har tagit fina Bollöarna, väster om Aspö, till sitt hjärta där han under sommaren rensat stränderna från skräp.

Läs en av hans senare ledare om den generositet som kännetecknar oss svenskar eller i alla fall det politiska etablissemanget.

https://www.di.se/ledare/pm-nilsson-bidrag-ar-fel-satt-att-marknadsfora-sverige/


Norra Bollöarna

Mina tyska kunder har nu återvänt hem från Blekinge skärgård. En hel del av dem räknar med att komma tillbaka och de har lärt mig en ny avslutsfras när de i höst beställt skrifter till vänner och bekanta.

Freundliche Grüsse für einen schönen Herbst!

Thomas

ps. Glöm inte att anmäla Dig till Svenska Kryssarklubbens träff i Karlshamns Folkets hus den 18 oktober. Harkens representant kommer på besök. Anmälan senast idag den 15 oktober till lars.moller@telia.com

Utklippan och Hanö rustas upp.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sat, September 23, 2017 11:29:57

En av livets gladaste upplevelser är att vara måltavla utan att bli träffad.


Domen mellan Allinge och Sandvig en unik byggnad i trä och glas

Några våta dagar på Bornholm gav nya kunskaper om denna vanligtvis soliga ö. Att Hasle är en utmärkt hamn med två bra butiker och några få restauranger visste jag redan. Men att Allinge med sin sedan några år utbyggda hamnpir gav sådant skydd visste jag inte. Wifisystemet i hamnarna fungerade nu utmärkt. Bornholms Turism hade också ett system men det kostade pengar efter en timme.

Efter att den synnerligen trevlige hamnkaptenen för Tejn, Allinge, Hammerhavnen och Hasle informerat mig om att Allinge var OK även i måttliga ostvindar följde jag Jacobs och råd och gick de 6 sjömilen upp till Allinge. Hamnen bjuder på mer liv och rörelse än vad Hasle kan erbjuda.

Rörelse blev det på natten då vinden från ostliga kvadranten ökade till dryga 12 m/sek. Allt var ganska lugnt i innerhamnen, där den stora lustjakten från Kalmar hävde sig lätt i den svaga hajningen. Lotsbåten bytte däremot hamnplats, troligen Hammerhavnen.


Efter några dagars regn anträddes hemfärden i måttlig sydväst. Efter mycket klängande och kramande runt masten lyckades jag fästa storfallet och kunde hissa storseglet. Investeringen i två steg på nedre delen av masten möjliggjorde detta.

Jag misstänkte att det skulle bli stökigt att få ner seglet i Hanösund, eftersom jag hade för avsikt att besöka hamnkapten Lotta och hennes make Lars-Inge för slutavräkning. Efter en vild vals utanför hamninloppet fick jag ner storseglet, men vågade inte beslå detsamma utan gick med löst slängande stor in i hamnen. Hela västra kajen var tom på båtar och jag gled sakta och något störd av det fladdrande men nedtagna storseglet in mot kajen. När jag stapplande tog mig fram mot fören noterade jag inte att motorn var i lätt framläge. Tjong, rakt in i däcket och en lätt uppstuds mot kajkanten, gjorde att lanternan under pulpit efter 35 säsonger lämnade in för gott.

Den friska sydvästen skapade en viss hajning i hamnen vilket överraskade mig efter att jag förtöjt vid mittpiren. Två tyska båtar fanns i hamnen som sköts exemplariskt av Lotta. Hon pyntar och fejar hela tiden när hon inte tillsammans med många i byalaget försökt hålla igång restaurang Briggen och butiken. De nya restauratörerna som tillträdde i somras blev ju kortvariga som beskrivits i tidigare inlägg. Fint är det i alla fall på Hanö och toaletter och duschar har fått kakel sedan några år tillbaka. Wifi fungerar numera bra även här.
Hanös hamnkapten, Lotta Olofsson, som fått mycket beröm i sociala medier.

Även på Utklipporna kan en viss ljusning noteras. Enligt den utmärkta tidningen Kretsaktuellt från Blekingekretsen av Svenska Kryssarklubben. så finns nu en hamnkapten, vattnet är åter, parkeringsautomaten är borta, ett mindre café och vandrarhem är åter öppnat. Dessutom har ju Statens Fastighetsverk byggt en informationsbyggnad för många skattepengar (se tidigare inlägg).

Shellbacks byggprojekt

Vad gäller lyxbyggnader så har man grävt hela sommaren för att anlägga en sådan vid Nytäppet, Matvik. Den framgångsrike ”Shellback” skall här bygga ett mindre palats över hela tomten med tillhörande swimmingpool. Ett lågt hus, som tre brödskivor oregelbundet staplade på varandra och med poolen nere vid strandkanten. Arkitekt är Gert Wingårds firma- Matviksboende kallar visst det hela just nu för ”Rotfyllningen”. Kanske inte i klass med Göteborgshumorn. Höghuset vid Göta Älvbron döptes visst till ”Vattenståndet” eller var det ”Läppstiftet”?

Tjärö hade fullt med folk helgen 16-17 september och man fortsätter ett tag till att ha öppet på helgerna. Nu har Länsstyrelsen i Blekinge satt igång att decimera träd och buskar på ön. Tyvärr med stora maskiner som skapar fula skador i naturen. Hit med häst och vagn, för bövelen! Det gick när jag var ung, varför inte nu?

El och vatten är installerat vid den tidigare fria bryggan på sydsidan av gästhamnsinloppet. Wifi fungerade hyfsat vid gästbryggan men så var det bara tre båtar där på söndagskvällen.

Tre nya elstolpar och vattenpost vid Dagabryggan på Tjärö.

Dimman låg tät i morse över Hanöbukten men har nu lättat något. Ett sista besök i skärgården får det bli innan upptagning på onsdag.

Vi ses i Liverpool!

Avatar lämnar Allinge. Nya piren i bakgrunden. Den gamla "flöt" iväg.

Next »