Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Blekinge skärgård-Mest om Matvik

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, July 07, 2019 18:02:21

Dragsö-stängt paradis för Blekingar!

Och apropå snipigheten som norm har riksdagen just bestämt sig för att förbjuda rökning på uteserveringar från och med sommaren 2019. Det kan vi tacka Liberalerna och Sverigedemokraterna för, som lade ned sina röster och backade upp regeringen.” Johan Hakelius Fokus

I vårt vackra Matvik händer det mycket. Vi har haft besök av Securitas som en dag började med att bötesbelägga de populära små skåpbilar som är så populära bland hantverkare. Cirka fem bilar som stod på P klass 1 fick böter. Några dagar senare bötesbelagdes ett flertal personbilar som stod på samma plats för överträdelse av tidsgränsen 24 timmar.

Min ”maskinchef” besökte mig med husbil under den blåsiga vecka som varit. Han är ju expert på var man kan ställa en husbil. Den enda plats som vi fann var vid Matviks brygga. Tiden man får stå där, är om reglerna skall följas 24 timmar.

Ingen parkering förbjuden” Skylt någonstans i Sverige, dock ej Matvik


Pensionat Gullkråkan Joggesö Midsommarorkestern Foto: Anders Berntorp

Att följa regler tycks vara svårt, inte ens sina egna klarar Karlshamns kommun att följa. Stora skyltar hotar med böter om man förtöjer längre tid vid den välbesökta lastbryggan i Matvik (50- 100 anlöp/dag) . Likväl är en plats permanent uthyrd av kommunen. Inte till Båthotellet som folk felaktigt tror.

Ryktet förtäljer att Karlshamns kommun även fått backning på den mindre verkstadslokal som planerats på uppläggningsplatsen. Kommunen påminner lite om en rättshaverist med alla sina misslyckade överklaganden, så även om kassan är tom så överklagar man säkert, trodde min sagesman.

Två nya laddstolpar för elbilar har monterats vid infarten till Matviks Lasta. Antagligen inte i bruk ännu. Däremot är rökförbud i kraft på allmän plats, vilket så nogsamt påpekas på ett flertal bryggor i skärgården.

Från webben

Under den blåsiga veckan hade vi fint besök i Matvik. En CG Pettersson-båt med namn Silva, byggd på västkusten redan år 1923, väntade på bättre väder. Den 12,6 m långa båten och 2,6 m breda skönheten hade hemmahamn Ekerö. Ingen märklig proveniens kunde omtalas. Naturligtvis införskaffade skepparen Anders W. ”Natur- och gästhamnar i Blekinge del 1-2”. Försäljningen går hyfsat. Flera internetkunder köper en del på måndagen och återkommer på onsdag med tilläggsbeställning av nästa del. Roligt men portot för två ex. samtidigt är mer kostnadseffektivt.

Posten hämtas då och då, ibland något senare.”

Från Silvas webb-sida

Bocköbojen, 56
° 8,7' N – 14°59,37' E, har som tidigare nämnts äntligen kommit i sjön och blivit vederbörligen invigd av undertecknad. En något blåsig plats men med god utsikt över båttrafiken mellan Inre Ekö och V.Bokö-Eriksbergslandet.

Jag förtöjde genom att dra en ögla genom bojtenen och därefter föra linans andra ände genom öglan och förtöja änden i båtens främre knap. På så sätt räknade jag med att slippa gnidandet som uppstår om linans båda ändar är fastsatta i båten. Det blev ett mindre äventyr att lämna bojen genom att förhala sig upp till bojtenen i den kraftiga vinden som rådde under lördagen. Det tog nog 20 minuter innan jag lyckats få min stora ”havskryssare” så nära bojtenen att jag kunde dra ytterligare en lina igenom tenen som avhåll. Det kommer att dröja innan jag använder ovan beskriven förtöjningsmetod.


Ur SXK Blekinge-kretsen

Att Rune Anderssons och Per-Arne Olssons olovliga (?) stängning av Dragsö gillas av lägre tjänstemän på Länsstyrelsen har jag förstått. Sorgligt att Rune Andersson som jag beundrat fram tills nu, tillåter denna annektering av Blekingeskärgårdens mest säregna ö. Två korta månader hade vi tidigare tillträde. Nu hänger stora kättingar och lås på de två grindarna.

Beslutet som landshövdingen har tagit är väldigt listigt skrivet. Kan tolkas både si och så. Att Eriksberg Vilt & Natur AB vill klassa Dragsö som djurpark, trots att samma djur-arter även kan träffas på utanför staketet, håller nog inte vid juridisk prövning. Märkligt är att även Karlshamns kommun vill utestänga sina medborgare från en av Blekinges mest unika öar. Man har i remissyttrande uttryckt sitt godkännande. Fast tittar man tillbaka på kommunens tidigare agerande, som t.ex. i Saltsjöbadsfallet, Kallbadhuset, Torgprojektet och Golfklubben borde man inte bli förvånad. Vad Blekinges media skrev om att grindarna skulle vara öppna verkar vara falska nyheter. ”Det ska fortsätta vara öppet. Vi avslår begäran om låsta grindar men har tillmötesgått dem i andra frågor” säger Åke Widgren samordnare för områdesskydd ( text ur BLT). Hoppas media tar sitt ansvar och rotar vidare i saken.I väntan på brevsvar från landshövdingen plockar jag hallon och dansar regndans för att alla de många blåbären skall växa till sig. Kantarellerna har redan kommit. Nya packboxar på vattenpumpsaxeln har monterats under ”stormdygnen”. Andra glädjeämne är att regeringen tar tillbaka den 60% höjningen av egenavgifter för pensionärer som samma rödgröna regering införde år 2016.

Utlängan-Stenshamns Intresseförening får 45000 kr för att förbättra strövstigen till fyren på Utlängan.

Karlshamnsonen och tillika enastående fotografen Jonas Lindström släppte sin bok om Hällaryds skärgård. Skärgården heter så, fast viss del av sommarfolket vill döpa om den till Karlshamns skärgård. Vill de också byta namn på Tjust och St. Annas skärgård?

Från webben

Avslutningsvis skickar jag med en kort och kul sammanfattning av svensk politik.

V: Allt är samhällets fel.
SD: Allt är invandrarnas fel.
M: Allt är Ditt eget fel.
C: Allt är SD:s fel.
L: Allt är medlemmarnas fel.
Fi: Allt är männens fel.
MP: Allt är fel.
S: Inget är fel.

Twittrare:Mårten Hemström Sala. Liberal gruppledare och Sabunoförespråkare

Keep swinging!Midsommarhälsning från Blekinge skärgård.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Wed, June 19, 2019 20:33:01

"Vid köp av klockarmband-gratis påsättning" Butiksskyltning


Detta blogginlägg har skrivits i två delar med några dagars mellanrum.

Del 1

Arvingarnas besök gick utmärkt med strålande väder och fin vistelse på Tjärö strax efter pingst.

Pingstaftonens bröllop på ön kunde avhållas utan det regn som passerade på förmiddagen. Ja det var inte mitt bröllop utan barnbarn till en 98-årig konstnär som jag kännersmiley.

Några tecken på aktiviteter vid den raserade kommunala bryggan på Tärnö kunde inte märkas i mitten av juni. Bojarna vid den fria gästbryggan är nu utlagda men det sköts ju av frivilliga krafter inom Karlshamns Båtklubbar. Den avgiftsbelagda bryggan inne i Kåsakroken har reparerats. Tyckte den blivit kortare men jag kan naturligtvis ha fel. Visste Du att man precis som på Tjärö kan abonnera plats för hela sommaren? Kostar några tusenlappar men då slipper man ju köra omkring och bränna högbeskattad diesel så det kan nog vara lönsamt. Vid ”Första Metaredagen” fanns nästan 30 båtar vid den fria gästbryggan. Många var irriterade över att den nu snart berömda Bocköbojen ännu inte lagts ut. Nu skadas även skärgårdsförfattarens rykte tycks det som.

Den ansvarige entreprenören har fått tillstånd att köpa ”industrihamnen” i Matvik för 400.000 kr av vår krisande kommun. Ett stort antal grannar protesterar naturligtvis.


Att fela är mänskligt. Jag fick uppgift om att det skulle byggas en brygga absolut längst in i Bruksviken vid Långebro som den mindre stensättning kallas där det gamla tegelbruket skeppat ut sina varor. Det var alldeles för grunt för att Blekinge-trafiken skulle kunna anlöpa. I stället har man lagt ut en modern monteringsbar flytbrygga väster om grillplatsen, för kanotister gissar jag. Ingen vill väl bada där.

En ny TC har byggts en bit ifrån grillplatsen, strax utanför grinden in till Eriksberg. Hit skall passagerarna ta sig från den brygga som visades i förra inlägget. De som lyckas ta sig upp för berget vill säga. En märklig observation gjordes när jag vandrade stigen mot grind, toa och grillplats. På en sträcka av cirka 100 meter myllrade det av flitigt arbetande myror. Ett stort antal kommer väl att stryka med under sommarens återkommande swimrun men många människor är ju ganska ”sjåpiga” när de kommer ut i klorofyllen. En liten hind hade dessutom hamnat utanför Eriksbergs stängsel.


Vi är flera som gläds över att smittorisken på Dragsö hastigt och lustigt har försvunnit. Man hävdade ju smittorisk för allmänheten när man ville stänga ute allmänheten de få veckor vi har tillgång till denna fantastiska ö.

Nu skall de gamla skyttevärnen, miniforten och mätstationer inredas för unika logi. Fortet som ligger mitt emot Mjöö västra udde har jag alltid haft ett gott öga till. Fantastisk utsikt över Hällaryds skärgård. Ett riktigt ”Örnnäste” Höll på att lägga handen på en orm när jag plockade bär på denna del av ”Per-Albin linjen”. Skall det vara safari-känsla så ska det ingå lite lagom spänning. Eriksberg Vilt & Natur tog över när Fortifikationsverket sålde ut eller rev både fort och KFP. Ibland utan hänsyn till naturen (se norrsidan Tjärö).


Del.2

Vid ett besök på Ekenäs- Karö kunde konstateras på färden dit att fula TC, modell musikfestival, ställts ut på St. Ekö och Harö. I direkt anslutning till öarnas brygga dessutom. Är det tömningsskäl som gjort att dessa inrättningar fått denna förfulande placering? Annars fanns mer diskreta placeringar. TC-anläggningen i Bruksviken fick 2 toa-ringar enligt min internationella standard som jag själv utarbetat under mina resor ute i världen. Fast det har då inte rört sig om TC utan lite modernare anläggningar. Ronneby-anläggningarna kan knappast få 1 toaring pga sin placering. Tänk så gott det kommer att lukta. Flugorna blir nog glada.

Villa Vassens lunchservering verkade vara en populär inrättning. Mycket folk och dessutom erbjuder man pensionärer rabatt efter kl. 1300. Jag fick lära mig var Post Nord har sin brevlåda borta vid Ekenäsbadet. Omedelbar leverans till Smålandskund kunde ske. Efter midsommar öppnas en mindre butik i Villa Vassen där det allra nödvändigaste skall finnas.

Hemåt i strålande sommarväder anlöpte jag Skiftö, Boksundet och Dragsö. Efter en underbar natt konstaterade jag grindarna till Dragsö var låsta!!! Kontaktade VD på Eriksberg Vilt & Natur via mail som dock inte ville svara utan ville bjuda in mig på kaffe.

Inte skall väl Dr. h.c Rune Andersson strunta i Länsstyrelsens beslut för några veckor sedan? Då bestämdes att naturreservatet skulle vara tillgängligt som förut. Lagtrots passar inte in på herr Anderssons framtoning.

Länsstyrelsen kontaktades. Man har underbar personal i växeln men en tjänsteman var sjuk i hemmet och den andre var på bilresa och kunde inte prata. Mina funderingar får vänta.

Idag har askan efter en sympatisk man spridits syd om Hällaryds skärgård. Jan T var en glad och positiv bryggranne som vistats sommartid i skärgården sedan 1960-talet. Vila i frid!

I morgon följer jag Per-Gunnar till den sista vilan i min fäderne-kyrka. ”Memento Mori” som slaven på kejsarens vagn viskade. Kom ihåg att Du är dödlig”.

Låt mig avsluta med en glad händelse: Bojen som SXK planerade utläggning för i juli förra året lades ut igår. Nordväst om Bockö finns den på lagom avstånd från folk och fä!

Jag ber att få tillönska Er alla en lagom glad, varm och våt midsommar. Många har redan ”parkerat” på Tjärö men vid bryggan på Tärnö, fanns det gott om plats för en timme sedan.

Matvik 20190619Sommar i Blekinges skärgårdsparadis

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Mon, June 03, 2019 15:54:57
Idag rabatt på underkläder som avdrages i kassan.”

Butiksskylt


Så kom den då äntligen till vårt vackra landskap efter en blöt och blåsig avslutning på maj.

Vid ett besök på underbara Hanö kunde konstateras att våra danska och tyska vänner var i majoritet.

Den unikt driftiga kvinnliga hamnkaptenen Lotta Olofsson var åter”back in business” efter en kort sjukhusvistelse. Som hon arbetar och stressar är det inte konstigt att kroppen säger ifrån.


Nu gladdes hon åt den fina bastu som maken Lars-Inge hade byggt med helkaklat duschutrymme och en härlig utsikt ut mot havet när man befinner sig inne i bastun. En ”rörbåt” som just lämnat

Karlshamns hamn (Stillerydshamnen) passerade vid min besiktning. ”Elektrikaren” skulle komma denna vecka för inkoppling av elsystemet. Restaurang Briggen hade säsongspremiär på fredagen.

Utsikt från bastufönstret

En annan premiär, i mitten av maj, var invigningen av klubbstugan för Hälleviks Båtklubb byggd på pålar vid östra pirens landfäste. Ett känt kvinnligt kommunalråd som nu avgått förrättade invigningen. Hon har av sitt parti uppmanats att lämna partiet efter publicering av en famös bild på face-book. Så har också skett men ”Stygge Sture” undrar om den f.d. finansministern från samma parti också har fått samma uppmaning. Moralpaniken känner inga gränser.

SXK:s boj vid Bockö har ännu inte nått sin tänkta position. Den ligger fortfarande kvar på kajen

i Matvik. Den skulle ha placerats ut i juli 2018! Ett faktum som inte hedrar inblandade parter, varken entreprenör eller beställare.


På Tärnö har den kommunala bryggan vid Salthuset helt rasat samman precis som kommunens ekonomi. Likväl bjöds det på tårta vid Sveriges äldsta i bruk varande träfyr. Det var projektet Ark 56 som tillsammans med ett 20-tal medverkande förfestade inför den stora invigningen söndagen den 2 juni på Eriksberg. Ett digert program bjöds i samarbete med Eriksbergs Familjedag.

Jag var inte så lite orolig för att konkurrensen från detta projekt skulle slå hårt mot min förlagsverksamhet när projektet inleddes för ett antal år sedan. Oron har minskat betydligt och förhoppningsvis kan det bli tvärtom. Tyvärr har de som seglar och far fram med oljebrännare fått mycket lite av de många miljoner som projektet kostat. Mest har gått till administration, miljö och kanotister.

Foto: Lars Rodman Kalvö

Ytterligare en ny brygga har dock byggts för Blekingetrafiken vid min favoritplats för retreat inne i Bruksviken. Jag kan inte klaga för jag har själv tipsat om platsen för Mattias Holmqvist som kontaktade Per Arne Olsson på Eriksberg Vilt och Natur. Mina funderingar rör hur man skall ta sig från bryggan upp till stigen som leder till Eriksbergs grind där man kan bli hämtad (se förra blogginlägget). Berget är brant och säkert halt när änglarna gråter.

När vi nu är inne på Eriksbergs domäner så är den stora och glada nyheten att Dragsö kommer att vara öppen drygt två månader under sommaren. Länsstyrelsen i Blekinge ställde sig på medborgarnas sida och stoppade ägarens försök att stänga ön för allmänheten. Blekinges kanske mest spännande och vackra ö kommer fortsätta att ge bestående minne för svenskar, tyskar, holländare och danskar. Tack för ett klokt beslut. Svea Rikes lag är inte alltid Svea Rikas lag.


På Tjärö har man efterfrågat mina skrifter och premiärturen gick dit. Den prisvärda buffén var välsmakande och antalet besökare var förvånande många en månad före midsommar. Idag den 3 juni börjar skärgårdstrafiken sina ordinarie turer. Med duktig gast ombord,rent av expert (Gunnar Paulsson nyss fyllda 65) fick s/y Johanna en bra test i 10-12 m/sek sydlig vind på hemfärden.Att runda Allböle i hård sydligt kan kräva visst arbete. Därför har den långa spången i lärkträ byggts för kanotisterna på insidan av udden (se tidigare inlägg).

Avslutningsvis ett sorgesamt besked. Min gast under några framgångsrika år i början på 1970-talet har gått bort. Idag den 3 juni skulle Matviksbonden Per-Gunnar ha fyllt 66-år. Den tvåfaldige vinnaren av Hanö-regattan och Hanö Runt med flera seglingar insomnade efter en längre tids sjukdom på lördagsmorgonen. Vi är många som kommer att sakna Din vänliga framtoning. Tack för alla glada minnen.

Foto: Lennart Strömberg Nybro

I morgon kommer permafrostdoktor med make och två små rara barnbarn. Om jag överlever så hotar jag med att återkomma.

Schüss som tysken säger.


Handikappad bokförläggare på väg genom skärgårdsparadiset.
Foto: Gunnar Paulsson Glasberget
Kort sommar i Blekinge

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sat, May 04, 2019 15:35:18

Lördag den 4 maj kl. 15 Svanevik Karlshamn

De komma från öst och väst, de komma från syd och nord …...

Ovanstående rad finns i Frälsningsarméns sångskatt tack vare Amanda Sandberg som skrev den härliga läsarsången redan 1914.

Samma kan sägas om alla våra båtgäster, där en del redan anträtt färden mot vårt skärgårdsparadis, framförallt tyskarna som ofta seglar Östersjön runt, om de uppnått mogen ålder.

På AIS kan man se båtar som redan förtöjt vid SXK:S boj norr om Saltärna. Bockö-bojen in spe ligger fortfarande säkert förtöjd på kajen i Matvik. Nu snart ett år försenad!

En märklig lustbåt i aluminium passerade österut genom Bokösundet i torsdags. Låg och bred, design nästan i ”Smygeklass”. Ingen överbyggnad men ändå ute och styr-plats på det platta rufftaket.

Tråkigt att inte kunna visa ett foto. På väg mot Stockholm enligt ryktet.

Karlshamn var varmast i landet vid två tillfällen under april.

Vi hade en fantastisk tur med vårutrustningen. Visserligen låg ”sjuveckors-ostan” på i Matvik, men det var ibland så varmt (påskdagen) att man kunde exponera överkroppen för solens strålar.

Sjösättningen höll på att drabbas av mässfall om vi nu skall fortsätta med kyrklig vokabulär. Alltför smala ok medföljde den väldiga kranen som hade ny förare och som genom något missförstånd fått fel utrustning med sig. De gamla skepparna protesterade genast när de fick se oket. Ingen skulle få krama deras kära skönhet med sådana tortyrinstrument. Med handlingskraft och tur försenades operationen dock bara en halvtimma. Tack Daniel på Båthotellet som kunde tillhandahålla rätt utrustning ganska omgående.

Kranen har numera stundtals svårt att manövrera i gatan på grund av alla sjöbodar som byggts och byggs i Matvik. Enligt min sagesman är årsarrendet bara en dryg tusenlapp så man förstår att husen växer upp som svampar ur strandkanten.

På Tärnö har den östra bryggan i Kåsakroken raserats av vädrets makter berättar min sagesman som gjorde premiärturen dit under påskhelgen. Vattentemperaturen ligger nu runt 10 grader så något bad blev inte aktuellt.

Kåsakroken Tärnö

Idag är det #Nordiska kuststädardagen längs våra kuster. Ett gott initiativ. Den duktige redaktören och fritänkaren med Aspö-anknytning,P.M Nilsson på DI, har ju till och med fått ambassadörer att hjälpa till att städa Bollöarna under förra sommaren. Jag har länge haft en idé att några stycken personer, klubbar eller syjuntor skulle ”adoptera” varsin ö i vår skärgård. Regelbunden tillsyn skulle då göra ön fri från sommarvandalernas härjningar. Runt Karlskrona arbetar några inom Lions och Rotary med sanering på öar i närhet av Staun. På Stenshamn och på Hanö bryr sig de boende också i ordnade former och samlar in massor av skräp.

A´propos bry sig så brydde jag mig inte så mycket att en tänkt kontrollerad brand på Ramsö spred sig okontrollerat. I #”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Gö-Kalmar” skriver jag att Ramsö är en av de mest risiga öar i Blekinge som jag besökt. Nu kanske den initiativrike riskerar straff.

I Sverige riskerar de olycksdrabbade utländska arbetstagare som blivit utnyttjade av sin arbetsgivare utvisningar trots att de bidragit till välfärden och inte utnyttjat våra sociala system. De stora brottslingarna, mördare och våldtäktsmän av utländskt ursprung får däremot stanna. De kan ju riskera dödsstraff tycker PK-folket. Är det undra på att herr Åkesson i Sölvesborg vinner mark.

Nu har han dessutom framfört min gamla idé, att Sverige borde outsourca Kriminalvården för tunga brottslingar till någon öststat med andra behandlingsmetoder än våra alltför milda.

Nä, nu börjar jag hetsa upp mig. Låt oss glädja oss åt att Kustbevakningen äntligen fått något mer meningsfulla arbetsuppgifter än att jaga husbehovsfiskare. Nu kan man ingripa mot alla ligor som skeppar ut båtutrustning genom Karlshamns Stillerydshamn och Karlskronas Verköhamn. Man har fått polisiära befogenheter. Både att gripa, beslagta och utreda den utländska kriminalitet som drabbar bland annat båtägare i stor omfattning.

Låt oss också glädjas åt att Svaneviks Båtklubb inte hade lika fint sjösättningsväder som vi i Matviksmiley. Som tröst i ösregnet väntade dock en fin fest för cirka 80 medlemmar på Eriksberg. God mat och trivsamt värre sägs det. Förra året gästade man Tjärö. ”Di rike lever sitt liv!” Vill bara säga att Ingolfs grillkorv skall inte föraktas när Matviks Båtklubb har sina festligheter. Årsmöte håller man förresten den 7 maj.

#Restaurang Visenten Eriksberg

Som bekant färdigställdes en brygga inne i Bruksviken vid Eriksberg sensommaren 2018. Blekingetrafiken avser att trafikera densamma så att folk skall kunna besöka Eriksberg. Jag har kunnat utläsa att trafiken sker endast lördag och söndag mellan 24 juni och 18 aug. På resan till Eriksberg som avgår från Karlshamn kl. 15.50 byter man båt i Matvik kl. 16.25 och Anemon anländer Eriksberg 16.55. Vill man utforska Eriksberg innanför stängslet måste man förboka på tel. 0454-564330. Jag antar att det också gäller om man skulle vilja inta en måltid på Restaurang Visenten.

Man kan ju inte röra sig fritt innanför stängslet om man inte har bil.

Nåväl, det ger sig väl. Mer intressant är att de som eventuellt stigit på Anemon i Matvik, inte kan stiga av där på hemfärden som avgår Bruksviken kl. 20.00 för ankomst Karlshamn 21.15. Det blir till att ta vandringsleden tillbaka mot Björnahemmet- Skarvik-Boddestorp och till slut möter parkeringsplatsen i Matvik.

Som gammal marknadsplanerare på det kända färjerederiet har jag naturligtvis synpunkter, men mina intelligenta läsare kan säkert tänka och tycka själva. Pris enkel resa från Karlshamn 65:-.

Avslutningsvis så ber jag Er glädjas med mig över den fina recension jag fick i senaste numret av Sveriges största båttidning, Båtliv. Den ledde till visst arbete förra helgen. Snabba och säkra leveranser är mottot, ofta med något mer än vad kunden beställt. Det kallas service.


Hälsningar från en som drömmer om en varm Maj smileyNotiser från Blekingekusten

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Tue, April 02, 2019 13:07:45

Kalmariter pratar medan man tänker.” Robert Gustafsson om våra dialekter

"Steget efter" skojar med Rättviseförmedingen och Fredrika Bremerförbundet.

Tänk vad tiden går fort när man har roligt. Det var mer än en månad sedan det förekom

nya notiser på denna sida.

Orsaken till dröjsmålet kan skrivas bokslutsperiod, finansförvaltning och omvärldsanalys. Börsen är som tidvattnet, det kommer och går med en viss regelbundenhet. Fast börsens vågrörelser får nog betraktas som mer oberäkneliga. Glädjande nog så har nästan allt som försvann i slutet av förra året kommit tillbaka. Eftersom jag inte helt litar på de danska pigerne smiley så har jag inte direkt drabbats av den stora skandalen med stort S.

Jag har alltid varit en vän av kooperationen, ända sedan jag fick ”Boken om Albin Johansson” av författaren Sven Stolpe och hans bror Herman. Tyvärr har mer eller mindre, mest mindre, kompetenta politiker utövat alltför stort inflytande.

Tragiskt är också de personliga tragedier som utspelas i riksdag och olika institutioner. Det är inte bara de utpekade som drabbas, utan mina tankar går även till de närstående som oftast oförskyllt drabbas.

Tacka vet jag lugnet i Blekinges spännande skärgård som snart exploderar i fågelsång, solglitter och spirande grönska. Inga gigantiska vindkraftsparker stör ännu friden eller utsikterna i någon större utsträckning. I Sölvesborg vill dock de förlorande social-demokraterna och kompisarna bland liberaler och centern ha 40 styck 220 m höga vindsnurror i synfältet mot vår nationalpark, Stenshuvud. Den nytillträdda ”regeringen” i kommunen, det så kallade "Samstyret", bestående av M-SD-KD och med viss tvekan lilla SOL-partiet vill avvakta Försvarsmaktens ställningstagande om Taggen-projektet.

Som varje sjöman som beseglat Hanöbukten vet, så utgör Ravlunda skjutfält nordväst om Stenshuvud, Kivik och Vitemölla ett orosmoment under sommarseglatserna mellan Simrishamn och Hanö. Skyltning finns på Hanö och i Simrishamn om tidpunkt för skjutningarna. Att segla mot Åhus kan innebära en stor kursändring om man kommer från Bornholm eller Simrishamn. Kristianstads kommun har redan sagt nej, varför projektet har flyttats några sjömil längre österut. Kursen Hanö - Simrishamn kommer då att gå i en båge. Lika bra att satsa på Bornholm direkt.

Á propos Hanö som varit lotsplats under många år. Den förste lotsen kom redan år 1744 och hette Thomas Pettersson uppger BLT. Den siste lotsen hette Joel Thomasson Hedberg. Han fanns där när lotsplatsen lades ner år 1929. Nu vill en släkting konvertera Joels gravsten på Mjällby kyrkogård till minnesmärke över lotsarna på Hanö och flytta stenen ut till ön. Men sådant går naturligtvis inte i ett land där skjutningar, handgranater, hedersmord och korruption börjar bli legio. Länsstyrelsen i Blekinge tror nämligen att allmänheten skulle kunna ta anstöt av stenen, även om den nu har formen av minnessten. Mark- och miljö-överdomstolen håller med Länsstyrelsen. Tråkigt är väl det vänligaste omdömet man kan använda.

Flyttar vi oss norrut från Hanö kan vi konstatera att min egen hemkommun har mycket liten framgång hos domstolarna. Tvisten om den berömda bryggan i Vägga hamn förlorade man i flera instanser, detaljplanen med båthall i Matvik förlorade man, Bert Karlssons tvist med kommunen om den s.k. flyktingförläggningen på Guö Gästhem förlorade man, Saltsjöbadsprojektet ser ut att gå åt skogen. Ett tag trodde jag att kommunstyrelsen höll på att bli rättshaverister, för alla motgångar övervägde man att överklaga.

Mot Bert insåg man att chanserna var små och slog back i maskin. Att skattebetalarna får punga ut med flera miljoner ändå, drabbar inte den politiska ledningen. De gör väl som styrelsen i Swedbank, höjer sina egna arvoden trots missgreppen. Region Blekinge och Ronneby kommun är inne på samma linje. Endast i Sölvesborg försöker man visst spara, men de är ju nya vid makten så de lär sig nog snart.

I Vägga fiskehamn får vi en flytande båtmässa 16-18 augusti 2019. Marinkompaniet och gamle festivalgeneralen Conny Nilsson är några av initiativtagarna. En sådan har ägt rum tidigare och samma projekt var på gång för några år sedan, men det rann visst ut genom det smala hamninloppet. Glasskiosken i hamnen har blivit populär och grannen,Eriksbergs restaurangbåt, som sympatiske Martin köpte, är nu såld till Sjöräddningssällskapet. Hemmahamn någonstans i Stockholm. Fina ytor för administration.


En vacker och intressant bok har min gode vän, den numera välkände Gyö-experten Leif Olsson, författat för Harry Martinsson-sällskapet. Många vackra båtmodeller, intressant brevväxling mellan den f.d Gyö-grabben, modellbyggaren tillika kyrkvaktmästaren Karl Albin Strömberg och den blivande nobelpristagaren och Blekingesonen Harry Martinsson. Lite mallig är jag nog över att ha sammanfört Leif med Karl Albins son, Lennart Strömberg i Nybro. Min gamle kollega och seglarbroder. Detta skedde under Gyö-forskningens tid men ledde som synes vidare till nya projekt.

Mycket arbete ligger bakom detta praktverk. Enbart omslagsbilden lovar gott. Kan rekommenderas för båtologer och kulturintresserade. Karlshamns Sjöfartsmuseum säljer skriften.


Ute i Matvik ligger SXK:s boj fortfarande på kajen. Den som skulle ha placerats ut NV om Bockö redan förra sensommaren.

Den finns omnämnd i den senaste versionen av Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö

som fått ett gott mottagande. Jag har blivit så modern att jag skaffat Swish och förra söndagen plingade det intensivt i telefonen. När jag till slut fattade vad det gällde, kunde jag konstatera att det kommit in betalningar för nästan 30 exemplar. En rätt så lönsam skogspromenad. Förklaringen var att SXK hade riksmöte för kretsfunktionärer i Karlskrona. Tack Ingela Möller för hjälpen att ”sätta Blekinge på kartan”. Ett något missbrukat uttryck enligt min mening. Blekinge var på kartan redan under medeltiden.

Försöken med en satsning på båthall i Matvik går vidare och Shellbacks halvfärdiga sommarställe vid Nytäppet är sålt till en sommarboende fastighetsförvaltare på Yttre Ekö. ”Träskoposten” påstår att musikproducenten tänker riva en inte tio år gammal bostad på nyinköpta Björkudden. ”En våt dröm för en stadsarkitekt” yttrade vår välkända tjänsteman när byggplanerna presenterades. Allt enligt BLT. Förhoppningsvis är det inte rivningen som åsyftas. Annars något underliga böjelser, enligt min mening.

Ja Karlskrona ja. Där rasar kajerna på grund av bristande underhåll. Delar av handelshamnen har spärrats av. För oss med mindre flytetyg är det intressant att veta att Kristianopel, Långören, Torhamn, Sanda, Garpahamnen och Horns brygga också kommer bli föremål för åtgärder enl. BLT

Alla ovan nämnda hamnar finns beskrivna i Natur- och gästhamnar i Blekinge/Gö-Kalmar.

Långören lotshuset

Denna den tredje versionen håller på att ta slut nu. Endast ett tjugotal exemplar finns kvar. Om det blir en fjärde version står skrivet i stjärnorna. Attityden i öst är lite av typ ”Not invented here.”

I västra Blekinge möttes jag dock av en positiv attityd, även om kommunen längst i väster inte behagade svara på två mail. Ändå var det efter det att förra kommunalrådet dubbeljobbat både som kommunalråd och riksdagsman.

Om Du tycker det är bra att skrifterna finns, så tacka Jonas på Matöppet i Hällevik, Jan-Olof hos Hanö hamn & Byalag, Toni på Kajutan på Hörvik, Helena på Uniper, Claes på Antikvariat Bode, Håkan på Visit Blekinge, Lena på Karlshamns Turism, Bengt på Arken Marin, Martin i Hamnpaviljongen Matvik, Åsa på Eriksbergs Vilt &Natur. Dan & Lars på Karöbolaget, Simone på Blekinge Arkipelag samt slutligen Torbjörn på Ronneby kommun. Glöm inte Svenska Kryssarklubbens Blekingekrets.

Avslutningsvis gratulerar vi två personer, Kjell Amilon i Ronneby Segelsällskap och Ulf Karlsson från Nättraby Båtklubb som båda erhållit Riksidrottsförbundets högsta förtjänsttecken i guld. En fin erkänsla för betydande insatser inom Blekinges seglingsverksamhet.

Med tillönskan om en snar sjösättning.Natur- och gästhamnar Sbg-Gö åter i lager!

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Wed, February 27, 2019 12:18:32

Efter ett som alltid välgjort arbete av Camilla på Grafiska punkten/Åkessons tryckeri i Emmaboda, kunde jag för en dryg vecka sedan återvända i min tjeckiska lyxvagn till ”baslägret” med 30 kartonger innehållande en ny uppdaterad del av kuststräckan Sölvesborg-Gö.

Skall man inhandla denna version? Ja, om man inte har en tidigare version med samma motiv på framsidan. Enkelt råd eller hur? Mycket enklare än att välja smartphone som jag äntligen beslutat införskaffa. ”Är det inte det ena så är det det andra” sa flickan som hade näsblod. Smartphone-specifikationer är en djungel att botanisera i.

Köp ingen smartphone om Du kan undvika” skrev i dagarna en tysk journalist för en stor tidning till mig.

Han kommer till Blekinge i sommar för reportage om vår fina skärgård. Han vill träffa författaren till ”Natur- und Gästehäfen in den Schären von Blekinge” . För några år sedan var Die Yacht här och skrev om arkipelagen, naturligtvis med min skrift i skeppsbiblioteket. Redaktören har gett tillstånd att publicera nedanstående bild som fanns i det sju-åtta sidor långa reportaget. Det är Kurt Gummesson i Ronneby med sin s/y Katina som seglar in mellan Harö och Tärnö öst. Kurt har numera gått över till husbilsmiley.Att våga är att förlora fotfästet en stund, att inte våga är att förlora sig själv” skrev den dansk-norske filosofen Sören Kierkegaard.

Eriksberg Vilt&Natur vill stänga en av vår skärgårds mest spännande och vackra ö. Varken Blekinge Båtförbund, Svenska Kryssarklubben eller båtklubbarna i Ronneby eller Karlshamn har reagerat offentligt. Kanske agerar man i tysthet? Friluftsfrämjandet har haft en representant som intervjuades någon minut i SVT Blekinge och som protesterade. Vad tjänstemannen från Länsstyrelsen menade var svårt att uttolka.

Efter mycket betänketid lämnade jag in nedanstående insändare till BLT som lät den gå i tryck lördagen den 9 februari. Finns just nu fortfarande under ”Din åsikt”

Stäng oss inte ute från Dragsö.

Rune Andersson, många vågor har nått Eriksbergs stränder sedan Du och jag stod och hängde vid Läroverkets mur i Karlshamn på 1960-talet. Du minns säkert inte, men jag har alltsedan ett kort möte på Vasagatan i Göteborg, följt Din lysande karriär. Du gick på Chalmers och blev studentkårsordförande mitt under tokvänsterns glansdagar. Figurer som var ganska sällsynta på Chalmers och Handels, gissar jag .

Du har blivit framgångsrik företagsledare, mångmiljardär, donator, opinionsbildare och hedersdoktor. Dina åsikter framförda i massmedia under senare år väger tungt och jag delar dem ofta men inte alltid. I debatten med Storch i TV var Du lite blek men man skall vara snäll mot ”di gamle”.

Nu till mitt ärende. Din gamle chef, Hans Werthén, sade år 1988 om Blekinge att vi skulle specialisera oss på ”långvård”, några andra förutsättningar fanns inte. Så fel man kan ha även som stor företagsledare. Ett socialdemokratiskt statsråd, Leif Pagrotsky, jämförde oss med Grekland under finanskrisen. Han ska visst ha studerat ekonomi i Göteborg, det kan man inte tro.

Precis som Du tycker jag att Blekinges natur är värd att satsa på och Sveriges Trädgård skall värnas. Unika skärgårdsparadis finns och bara i västra halvan finns Hanö, Tärnö, Tjärö, Saltärna och sist men kanske den mest spännande och omväxlande ön av dem alla, Dragsö, som hör till Ditt fögderi.

Du och Dina duktiga medarbetare vill helt stoppa tillträdet till ön från sjösidan. Idag kan vi enkla ”båtkramare”besöka ön från mitten av juni till slutet av augusti. Ön erbjuder en enastående natur med massor av ”ögongodis”för att citera framlidne skärgårdskonstnären Roland Svensson.

Det tar år för normalturisten att hinna upptäcka allt. Jag trodde planerna att stänga var döda, men nu rapporterar medierna att ansökan åter är aktuell. Du har i media sagt á propos Jordbruksverkets tokkrav på vattenhoar till visenterna, att Ditt förhållande till Länsstyrelsen i Blekinge är mycket gott så det skulle nog ordna sig med det.

Det tror jag alldeles säkert, med kungamedalj i tolfte storleken, kungligheter och landshövdingar på besök i strid ström, så blir jag orolig för att Ditt företags önskan skall bifallas. Först går vi skattebetalare in med olika former av stödåtgärder till olika projekt, en hel del före Din tid, men sedan skall vi utestängas. Känns absolut inte bra.

Att vi inbjuds att ta vägen via huvudentrén i Guövik är ju bara trams, för att citera en känd f.d. politiker.

Mina tusentals läsare av ”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö” har under 2000-talet lockats i allt större grad till Dragsö och vikarna runt ön Man stannar i flera dagar när man upptäckt vad som erbjuds på ön. I min senaste nyutgåva, feb. 2019, har jag en ruta med tips om vad man skall se på några olika platser. Under Dragsö har jag skrivit Allt!!! Naturen , djuren, hällarna och utsikten. Massor av ögongodis.

Dina medarbetare hänvisar till till djuren, smittorisk och säkerhet. Några incidenter eller olyckor på Dragsö har väl inte förekommit sedan sonen till Bengt Berg kom i konflikt med försvarsmakten under U-båtshysterin? Det sattes visst upp en radiomast som inte passade godsherren. Själv överraskade jag i somras ett vildsvin som låg och sov i skydd av några enbuskar. Jag hann varken säga bu eller hej, förrän hon försvann likt en centerpartist som möter en sverigedemokrat. Hjortarna slits mellan nyfikenhet och rädsla. Visenterna har väl inte börjat simma över till ön? Dessa jagade visserligen upp nuvarande regionrådet i ett träd på den tiden han ägde Ditt ”ställe”, men det var ju på fastlandet där de normalt håller hus.

Förstör inte den good-will Du åtnjuter bland oss Blekingar. Låt Dragsö förbli öppet de få sommarveckor som nu gäller, mitten av juni till slutet av augusti.

Ryktena om den förre hedersdoktorn som ägde Eriksberg lever än. De flesta är väldigt negativa, ofta sanna och fler behöver vi inte om härliga Eriksbergs stränder.

Med tillönskan om ett omtänkande.

Thomas Karlsson

www.blekingeskargard.com

Inga reaktioner i pressen men väl direkt till mig. Den roligaste kom från en vän som tyckte att jag skulle få en egen nyckel till de två grindar som finns på Dragsö.

En fortsatt härlig vår tillönskas!

Ps. Förutom uppdateringar finns naturligtvis lite nyheter om lämpliga platser för svajankring, tips för kanotister och information från Ark 56. Skriften har utökats med 8 sidor.Blekinges mest spännande ö.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Mon, February 04, 2019 18:38:27
Dragsö västsida


Hej alla vänner av Blekinges skärgård!

Nu är jag åter ute i media-havets brus. Det har varit så härligt mycket att göra. Bokförlaget, omvärldsanalysen och finansförvaltningen tar mycket tid. Fortbildningen eller skall vi kanna den omskolning likaså. Det som var sant före valet var helt fel efter nyår. Man vill ju ligga rätt i tiden och ha de för dagen gällande åsikterna.smiley

En ny uppdaterad version av Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö blev klar för tryck idag. När en mycket hög tjänsteman inom Blekinges turistväsende påstod sig inte känna till mina skrifter blev jag förbannad och tänkte: "If it is to be it is up to mee!"
En annan offentlig tjänsteman som arbetar för Blekinges utveckling sade också roliga saker men de spar jag till mina kommande memoarer.

Jag har fått oväntat stöd från krafter med mer kunskaper, så nu återstår bara att "sell to hell" som en del försäljningschefer har som motto.
Á propos memoarer, läs "Ordets makt och vanmakt - Mitt skrivande liv" av Jan Guillo. Boken är snart 10 år gammal men mycket avslöjande om det samhälle vi lever i. Den skicklige journalisten "klär av" politiker och kolleger på ett sätt så man undrar vart heder och yrkesstolthet tagit vägen.

Curry-punkt enligt skrönan

Den stora nyheten idag är inte att "rödgardisterna" är på marsch inom regeringspartiet. I stället har SVT Blekinge och Radio Blekinge inslag om att Eriksberg Vilt & Natur återigen
vill stänga Dragsö. Jag har skrivit om detta tidigare, men här följer en artikel som var publicerad i Svenska Kryssarklubbens utmärkta "Kretsaktuellt Blekinge".
Ingela Möller är en enastående redaktör för denna tidning som kommer ut cirka 4 ggr/år. Nu har jag förstört redigeringen men förhoppningsvis kan text och bild ändå glädja.
Dragsö i västra Blekinge, spännande, vacker och unik.

Troligen finns ingen ö i Blekinges arkipelag som kan erbjuda så många fina upplevelser
som Dragsö (pos. 56°09′7 N – 15°01′9 O)sydväst om Tjärö. Ön tillhör Eriksberg, en gård som tidigare hette Maran och nu omfattar cirka 1000 ha.
Till stor del inhägnad för att de tusentals djur som finns på området inte skall lämna.
Att vakna en solig sommarmorgon när Du legat på svaj i Boksundet kan bjuda på ett
fint skådespel. På babord sida, 15 meter bort, sitter en häger i strandkanten, på styrbords
sida och på samma avstånd sitter ytterligare en häger vid Dragsöstranden. När jag vänder
mitt nu inte längre så vackra ansikte mot väster, simmar en hjort tvärs över det knappt
50 meter breda sundet. Utanför stängslet Din stackare! Alla vackra hindar finns ju på andra sidan.
Boksundet

Att havsörnen skulle sitta påden vanliga stenen på Dragsöns sydsida vore väl att begära för
mycket. Öns grindar öppnas den 15juni kl. 12 och stänger den25 augusti. Nuvarande ägare,
den sympatiske Blekingesonen Rune Andersson, har diskuterat stängning av ön för allmänheten. Något som bara inte får ske!

Ledningen hänvisar till att man vill skydda folket från djuren eller var det tvärtom. Kronhjort,
dovhjort, rådjur, vildsvin och diverse flygande kreatur såsom häger,svanar,havsörn med flera arter rör sig på området. Några visenter har ännu inte simmat över från fastlandet.

Jag tror att ledningen är rädd för den lokala Al Shabab-milisen i Hällaryd eller
kanske Tockarps-talibanerna oroar. Småbrukarsonen och nu också mångmiljardären
RA har nämligen byggt ett lyxhotell på Eriksbergsområdet, avskilt från
själva herrgården. Här kan de som inte själva behöver betala, i avskildhet njuta av
natur, fiske och exklusiv mat och dryck.

Från Dragsöns högsta topp har man inte bara utsikt över Hällaryds skärgård, Listerlandet
och en massa annat ögongodis. Man ser också hotellet som ligger några kabellängder bort över vattnet. Att skydda presidenter, politiker och fackpampar vore mycket enklare om Dragsö vore stängt.

Hoppas inte Rune Andersson vill bli lika impopulär som en av de tidigare ägarna, den berömde naturfotografen och författaren Bengt Berg. Han beskrev oss Blekingar "som ett i rysk, tysk och polsk röra iland-smuget svartmuskigt, kortbent, flatbottnat släkte som sniket utrotat allt levande längs kusten utom skator och trutar.".

Den folkilskne hedersdoktorn räddade grågåsen, införde kanadagåsen och hade
underkänt både i svenska, matematik och naturkunskap (Betyg C) på ärevördiga
Stagneliusskolan i Kalmar. Tänk så det kan gå.


Vandra på Dragsö är väldigt spännande, ofta möter man olika djur om man
rör sig försiktigt. De försvinner elegant bort bland enbuskar och bergsskrevor. I
somras överraskade jag ett sovande vildsvin. Likt en centerpartist som möter en
sverigedemokrat,försvann hon bort med en rasande fart.Jag hann varken säga bu
eller hej.

Man tröttnar inte på Dragsö, där finns så mycket att se. Stenbrott, strandhällar,kärr och väldiga ”flathallar” som vi sade i min ungdom. Flathällar borde det kanske ha hetat.

Om Du lovar att inte berätta för någon, så finns där rikligt med svamp när änglarna har gråtit tillräckligt under sommaren. Kronhjorten brunstar i början av september och dovhjorten
kommer några veckor senare.Det verkar vara ett stort lidande, men i år tycktes det mig något mindre intensivt.
Eriksbergs Vilt & Natur har den gångna hösten infört "Brööllopp" på programmet. Ett bröllop i brunstens tid bör bli lyckosamt när nu Karlskrona-sonen Lars Engkvist tog bort läkemedelssubventionen på Viagra.
Hur kommer man dit? Läs sjökortet eller beskåda min handritade skiss. På ostsidan finns flera grillplatser, ja till och med ett bord. Se upp för stenen som ligger mitt i sundet mellan Dragsö-Högaholm. Både SXK och Lasse Granath har missat denna sten i sina utgåvor.

”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö” innehåller fler detaljer om detta område som blivit mer och mer populärt. Det är smällar man får ta, men vi västblekingar är ju kända för vårt generösa sätt. I somras var antalet svaj-liggare stort, ofta kom de från Tyskland.

Jag har föreslagit att Blekingekretsen skall placera en boj nordväst Skiftö. Ankarbotten är kraftigt tångbevuxen på de flesta ställen. Platsen ger gott skydd för alla vindar utom "nordosten". Slutomdömet är att man tröttnar inte på Dragsö, det händer alltid något och man hittar alltid något nytt.
Thomas Karlsson
www.blekingeskargard.com

Dragsöö mot norrMinns i november sköna september

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Mon, November 26, 2018 15:58:34

https://twitter.com/stegetefterIntressant att centern stoppar moderaterna men släpper fram sossarna. Decemberöverenskommelsen behövs uppenbarligen inte längre. Om man röstar på Björken eller Lööf får man Lövin och Löfven på köpet. Den så kallade Lövträdsöverenskommelsen.

David Eberhard Twitter


Foto: Christina Sandin på www.eriksberg.nu


Nu har kron- och dovhjortens brunstbröl tystnat på Eriksbergslandet. Flyger kungsfiskaren i Boksundet även under vintern? Synd att man inte blev ”spinkeräknare” i sin ungdom. Då var det dock andra tvåbenta varelser som var mer intressanta. Fast just nu läser jag Ulf Lundells senaste bok, ”Vardagar”, och i den är det mycket fåglar. Hans intresse för det motsatta könet är känt från tidigare verk, så man kan tydligen klara av båda.

Alla vi i Blekinge vet att han har sin bostad tvärs över Hanöbukten, norr om Stenshuvud och nationalparken? Han kan då se Listerlandet och delar av Blekingekusten från sitt härbärge vid klara dagar och nätter. Han tillhör inte den dryga miljonen väljare som gillar herr Åkesson i Sölvesborg, kan jag läsa i den 500 sidor tjocka skriften, ej heller muslimer, speciellt islamister. Då har de kanske något gemensamt i alla fall - eller?

Ett besök i Kivik med båt kan varmt rekommenderas. En dålig hamn i de nordliga kvadranterna, men annars är den väl skyddad. Ganska nära till nationalparken, kultur, proviant och restauranger.

Österlen-skepparen på segling sydvart förbi hemmahamnen ankrade och rodde i land för att besöka hustrun som sett skutan och redan satt på kaffekittelen. Under rodden in till land märker skepparen att vinden vrider över på gynnsam nordostlig riktning, vilket är mycket gynnsam vind för att segla vidare söderut. När skepparen kom in genom dörren ropade han: ”Ta kaffekelen av spisen kvinna och fort i säng, för nu kommer nordosten.”

Äppeltavla från tidigare år.

För en arbetstyngd pensionär och tillika bokförläggare tar det tid att läsa ifatt alla nyheter som man vill ta del av och då är det för de flesta inga nyheter. Vet Du att det finns fler får i Sverige än det finns centerpartister (534.000), vänsterpartister (492.000), kristdemokrater (395.000),) liberaler (340.000) eller miljöpartister (270.000)? Antalet får (och då menar jag inte övriga väljare) uppgår till 600.000 st. och har ökat med 30% sedan 1995. Nu skall man försöka ta vara på ullen och inte importera så mycket från härliga Nya Zeeland, där jag hade förmånen att få vistas några månader i början på 2000-talet.
Queenstown

Fåren utför en stor välgärning ute i vår fina skärgård, Harö, Bockö, Fölsö, Brorsö, Mjöö, Ferö med flera öar. Fårägaren måste enligt lag utöva daglig tillsyn av djuren. Något som däremot inte alltid sker inom den svenska äldreomsorgen.

I Hällaryds skärgård har ett socialt projekt utfört rensning av skräp under efteråret (danska för höst) på bl.a. härliga Östra Bokö, Fölsö och Bockö. Undrar om man besökte Mjöö också? Där var rätt så skräpigt i september. Enligt BLT har man samlat in 460 kg,vilket inte imponerar på mig, även om initiativet är lovvärt. Gruppen var ju inte så få och man var ju även på Sternö, Drösebo, Kofsa med flera platser enligt BLT.

En twittrare som inte lär få någon styrelsepost i LKAB av regeringen. Se mer på
Steget efter"
https://twitter.com/stegetefter

Min granne in spe, Johan ”Shellback” Schuster vill sälja sitt ännu icke färdigställda lyxhus i Nytäppet, Matvik. Han köpte som tidigare nämnts en udde västerut, Björknabben, precis där Hällaryds skärgård börjar. Nu har ju börsen gått ner kraftigt under oktober så det är väl bäst att inte buda på ”stugan”. Hela årsuppgången försvann hastigt och lustigt. Som fattigpensionär har man ju inte samma inkomster som EU delegaterna. Dryga 83.000 i månadslön plus dryga 3000 kr/dag i traktamente, samt cirka 42000kr/månad i kostnadsersättning, utan skyldighet att redovisa kvitto. Givetvis också reseersättning.

Notabelt är att både våra svenska moderater och miljöpartister motsatte sig i senaste omröstningen, att införa skyldighet att redovisa kvitto för utlägg. Enligt Kivikskonstnären Lundell röstade även Lars Adaktusson (KD)emot. Vi har val till EU-parlamentet kommande vår och jag förstår nu lättare Corazza Bildts ilska över att inte bli nominerad.

Hemma i Blekinge gör politikerna så gott man kan för att höja välfärden och då gärna sin egen. Den nya alliansen (M;C;L) vill införa 7,2 heltidstjänster som regionråd. Landstinget går ihop med Region Blekinge från och med årsskiftet 2018-2019. Enligt vad projektledaren framförde i SVT Blekinge kommer det inte innebära några personaluppsägningar eller därtill hörande besparingar för skattebetalarna. I stället vill det nya styret höja skatten med 50 öre per intjänad 100-lapp. Förslaget gick inte igenom utan S-höjningen med 40 öre tog hem segern. Härliga tider – strålande tider!

Modell av Kronan som sjönk ost Öland 1676. Modell byggd av Michael Delden, Kalmar

Låt oss glädja oss åt att BTH är topprankad i världens mjukvaruforskning, i alla fall vad gäller publicerade artiklar (1:a i Europa och 6:a i världen). Varvshistoriska föreningen i samma stad, Karlskrona, har kommit en bit på väg mot spantresning av ett linjeskepps mittdel, som blir 10 m högt. En replik från Fredrik Henric af Chapmans tid (1721-1808) som framgångsrik varvschef. Nu är det en annan f.d. varvschef, Hans Hedman, tillika sommarboende på Västra Bokö i Hällaryds skärgård, som är en av de drivande krafterna.

I Hällaryds skärgård kommer två bryggor för kajaker och kanoter att placeras ut. En på Fölsö och en på Tärnö. Blekinge Arkipelag och Karlshamns kommun får nog betraktas som de ”skyldiga”.

Kommer även lite större flytetyg också att begåvas med nya tilläggsplatser? Det finns potential, om bara viljan finns.

Kanotister använder den nya bron under Tjärös kanotfestival

I början på november hade jag förmånen att få sprida kunskap om Blekinge skärgård för Färjestadens Segelsällskap. Det var bra respons i god stämning vid min information om Stenshamn, Tromtö, Arpö, Tjärö och Tärnö. Beställaren hade själv fått välja vilka öar som skulle behandlas och klubben sålde alla utom två ex, av de skrifter som inköpts för att jag skulle komma och sprida mina kunskaper.

En av mina hemsidor, www. Privatkonsult.com har haft driftsstörningar i beställningsfunktionen den senaste tiden. Två kunder som inte fått sina beställningar hörde av sig, så jag kunde koppla in IT-avdelningen för att lösa problemet. Man kan beställa på både www.privatkonsult.com och www.blekingeskargard.com. Priset är lika lågt på bådasmiley.


Byggd i lärkträ för kanotister som inte vill runda Allböle udde.

Avslutningsvis ytterligare ett vackert minne från september. En tyska, sommarboende i Ronnebytrakten, ville absolut att jag skulle uppdatera den tyska versionen av ”Natur- und Gästehäfen in den Schären von Blekinge”. Hon erbjöd sig att översätta det nödvändiga. Den brist på intresse från turistmyndigheterna som jag möter gör mig mycket tveksam. Förhoppningsvis blir det en uppdatering av Sölvesborg-Gö men då på äran och hjältarnas språk, dvs. svenska.

Pass op för lommetyver!
Thomas


Next »