Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Livlig aktivitet i Blekinge skärgård

Blekinge skärgårdPosted by Thomas Sun, November 01, 2015 17:09:11

”Samarbetet är fantastiskt i vårt län. Alla drar åt samma håll. Det finns inga motsättningar, tvärtom..”

Landshövdingen i Blekinge, Berit Andnor Bylund, på Guldekengalan år 2015

Lite glada nyheter behövs i denna svåra tid. Nyss hemkommen från en trevlig kryssning i Medelhavet möts jag av ovanstående uppiggande verklighetsbeskrivning. Tänk om det så väl vore….


Berömd Sölvesborgsbro. Bilden tagen från Pussplats.

Den fina gång och cykelbron till Ljungaviken (760 m) kommer som frimärke till våren 2016. Någon krog vid Havsudden i närheten av bron och gästhamnen, finns ännu inte.

När jag stod på barrikaderna i min ungdom talade vi om kryptokommunister. Personer som inte avslöjade sina politiska sympatier för Stalin och hans efterföljare. Herr Åkesson i Sölvesborg har tydligen vänner inom Nobelkommittén. Herrar Heikensten och Storch kanske är kryptosympatisörer till SD? Jimmie får nämligen inte komma på Nobelfesten i år heller. Detta ger ju sannolikt herr Åkesson i Sölvesborgs parti ett antal tusen röster från uppretade svenskar som tror på demokratiska spelregler.

Hälleviks båtklubb har fått OK av Länsstyrelsen för att bygga sitt spektakulära klubbhus i hamnen. Smakar det så kostar det. Medlemsavgiften stiger troligen från 300 kr till 500 kr enl. förslag.

På Hörvik har Fiskerian som ligger intill den relativt nyanlagda fritidsbåtshamnen fått ny ägare. En ung tidigare anställd kommer att ta över verksamheten med utökade öppettider from påskhelgen 2016.

Näbbval Joggesö

I Hällaryds skärgård har en död näbbval flutit iland på Joggesö. En bjässe på 3,54 m som senast varit synlig på Rügen. Den pensionerade skolledaren vid vars strand odjuret landat fick mycket att stå i innan djuret kunde förpassas till Naturhistoriska riksmuseet. Där konstaterades att djuret troligen dött av svält.

Några som inte behöver svälta är aktieägarna i AAK med fabrik i Karlshamn bland många andra platser. Bolaget gjorde rekordvinst och aktiekursen nådde all time high i fredags (620 SEK).

Vårt borttynande försvar har genom hemvärnet försökt visa musklerna i Matviksområdet . Minfällning och camping på Östra Bokö och Matviks gård ägde rum i strålande väder förra helgen, samtidigt som havsörnsparet övervakade aktiviteterna i det strålande höstvädret.

I Karlskrona har man firat årsdagen av U137:s grundstötning den 27 oktober 1981. Den grundstötningen missade man att utnyttja turistmässigt under alla årsmiley. En trafikskylt har man ändå lyckats få fram så sjöfarare kan se platsen.


Torumskär

Torsken är Blekinges landskapsfisk. Sedan år 1991 har Havsfiskelaboratoriet på Saltö i Karlskrona följt torsken och andra fiskars utveckling i Östersjön. Nu har ”snillena” inom SLU bestämt att denna verksamhet skall flyttas till kontoret i Lysekil. Mycket bilkörning blir det till Simrishamn och Karlskrona. Optimalt och resurssnålt kallas det på byråkratspråk.

Samma kan väl sägas om tullen som inte stannar bilar som innehåller fler personer än antal närvarande tullare. Landet går mot avgrunden på alla områden tycks det som.


Hajvar i kvällssol

Två män har anmälts för olaga intrång på försvarsmaktsområde. Plats? Almö. Gissar att de två 50-åringarna hade förtöjt i Hajvars hamn. Den hamnen är numera avlyst för civilister och vårt tuffa försvar vågar ingripa när fara hotar och allvarlig kriminalitet förekommer. Där har tullen något att lärasmiley.

Egoist som man är gläds jag åt att i veckan ha närmats av en företagare som vill ta över mina skrifter.

Dessutom kontaktades jag av en journalist som ville skriva om Blekinge skärgård och då nämna de populära skrifterna.

Jag gläds också åt att nästan alla mina återförsäljare har betalat för sommarens kommissionsförsäljning. En större återförsäljare avviker och hävdar att fakturan förkommit, en inte alls ovanlig företeelse i betalningssammanhang. Han har dock lovat att inkomma med betalning före besök av de alternativ som står till buds, Hells Angels eller Kronofogdemyndigheten. Tråkigt är det i vilket fall som helst.

I november den 21 har en av världens största båtklubbar, Svenska Kryssarklubben med cirka 44000 medlemmar sitt Riksårsmöte i Kalmar. Till detta möte är jag inbjuden att berätta om Blekinge skärgård under rubriken ”Strandhugg i Blekinge skärgård”. Naturligtvis är jag mycket hedrad. Vilka platser skall jag välja ut? En timme står till mitt förfogande.

Vi hörsBlekinge skärgård ligger nära Bornholm

Blekinge skärgårdPosted by Thomas Fri, September 06, 2013 16:44:00
Sandvig

Efter besök hos hamnfogden Jan Ljunggren vet jag skillnaden mellan vildlax och odlad lax. Havs och fiskemyndigheten skulle sjösätta en båt för kontrollarbete och jag fick lära mig en del. Med odlad lax menas inte regnbågslax uppfödd i havskassar utan av kraftproducenter uppfödd vildlax som senare får en fena beskuren. Svenska fiskare får inte längre ta upp vildlax och landföra den. Däremot går det bra för danska fiskare att ligga utanför Nedjan och fiska vildlax. Sverige satsar ju på annatsmiley.

Lotta i sin fina butik Nautical på Storgatan hade sommarrea men tröjinköpen överlät jag till besökande Kristianstadbor.

Sillens dag skulle äga rum på lördagen men även om jag älskar sill i alla dess former såg programmet inte så upphetsande ut så avsegling mot Bornholm bestämdes till lördagsmorgonen.

När jag skulle inkassera outnyttjad elförbrukning på Tallycarden höll jag på att ramla i sjön. Vid flytbryggans landfäste finns en rostfri plåtskiva som landgången åker på eftersom flytbryggan rör sig. Där halkade jag i morgonfukten och tappade balansen. Som tur var fanns kraftiga räcken längs landgången men det vara bara en hårsmån från att jag fallit med huvudet före i hamnen. Ett icke önskvärt morgondopp förhindrades tack och lov.

Kortsystemet fungerar bra i Simrishamn. Man betalar för sin plats och elförbrukning med bankkortet. Får ett kort som öppnar toalett och dusch. Laddar elstolpen med betalda kilowatt och de som blivit över tar man tillbaka på kortet. När kortet lämnas in får man tillbaka panten för kortet och pengar för överblivna kilowatt.

Att det redan fanns 30 kilowatt i min stolpe kan väl stanna mellan oss. Det räckte mer än väl för två nätter.

I fiskhamnen berättade en fiskare om att han först haft besök av Havs- och fiskemyndigheten och sedan av Kustbevakningen samma dag. I det ena fallet var det nätmaskornas storlek, det andra fallet har jag glömt. Det är sådana rutiner som höjer bruttonationalprodukten eftersom sysselsättningen ökar och det är ju ändå skattebetalarna som betalar politikernas tokbeslutsmiley.


Långbänk i Sandvig

Seglingen över till Bornholm blev en ren nedförsbacke i västlig vind. Inte så frisk som jag trott vilket förklarar segelsättningen, endast genua. Gamla s/y Johanna visste vart hon skulle och seglade utan autopilot halva distansen mot Allinge (en ledning hade lossnat mellan pilot och batteri). När Hammer odde dubblerades hade vinden tilltagit och segelsättningen var perfekt.

Norr om udden höll man på att tömma bunkeroljan på det stora bulkfartyget Fhu Chan som kolliderade en solig och klar lördagseftermiddag i maj för snart 10 år sedan. Oljan måste visst värmas upp innan man kan ta upp den. Märkligt att det skall behöva ta sådan tid att åtgärda ett latent miljöproblem.

Allinge hamn var nästan tom på gästande båtar. Jag valde att lägga mig i ytterhamnen för att vara säker på goda internetförbindelser. Förra sommarens erfarenheter var inte så goda. Hamnfogden Tom försäkrade dock att det nu blivit lite bättre.

Det fungerade. Man lämnar sitt mobilnummer och får ett SMS med inloggningskod som gäller i fyra timmar när man tar sig ut på nätet.


Ryskt monument och gravplats för på Bornholm stupade ryssar vid krigsslutet

Sommaren i Allinge har naturligtvis varit bra. Mellan 80-85 båtar har man haft som mest. Man har vissa kvällar varit tvungen att stänga hamnen för fler gäster. Duschar och toaletter har rustats upp och utökats. Verkar inte vara några svenska byggtekniker inblandade i bygget av duschutrymmenasmiley.

Det är därför jag väljer maj eller september för besök. Det blev några lugna fina dagar även om det blåste väst19 m/sek stundtals vid Hammer Odde. S/y Roulette från Ronneby med sympatiske P-O och lika trevlige Lars-Gunnar låg i innerhamnen med motorstörningar. De hade blivit ”övergivna” av sina seglarkompisar i Gubbaseglingsgänget från Blekinge. Gå in på www. gubbasegling.se och läs mer om detta nätverk.


Tejn
Cykling mellan Sandvig och Tejn, lift hem pga av sprättende regnbyer med en kone som skulle köra skräp till Allinge, sillbord på Nya Rökeriet, tradjazz på kajen och hakkeböff med blöd lög är andra vackra minnen. Brödet är dyrare än spriten på Bornholm. En rundstycke/fralla kostar 7,5 Dkr medan en flaska whisky av känt märke kan fås för 12 frallor. Ja, de går sin egen ”vej” danskarna.

I nästa avsnitt sejler vi mod Christiansö.

Trevlig helg tillönskas

ThomasBlekinge Arkipelag invigs den 2 juni

Blekinge skärgårdPosted by Thomas Sun, May 13, 2012 23:03:12

Ny trainee på förlaget vilar ut med förläggaren.

Vinden har lagt sig i Matvik. Klockan har passerat 22.00 och på land sover några trevliga människor i sin båt. Det är sjösättning i morgon. Själv njuter jag av näktergalen som spelar på Kalvö och har flyttat kontor och bostad till båten.

Kan säkert yrka dubbel bosättning i nästa deklaration, allt enligt de principer som våra folkvalda följer. Jag avstår från att berätta vilka som är värst. Läs gärna själv http://www.dn.se/nyheter/politik/var-tredje-lever-pa-riksdagens-inkomstgaranti

Den 2 juni är det formell invigning av Blekinge Arkipelag på Tjärö. Ett antal betydande personer från Blekinge och övriga landet skall samlas på denna ö som vid denna tid är som vackrast. Näktergalen spelar och "Far och Mor på hallarna"(Styvmorsviol) täcker många hällar. Köket är dessutom utmärkt på Anders Hafvskrog. Trevlig dag tillönskas de som är satta att "sätta Blekinge skärgård på kartan".

Resan runt Österlens hamnar var fin. Inga större förändringar noterades, bortsett från att biljettautomater i gästhamnar blir mer och mer vanliga. I Ystad har hamnen begåvats med ett stort trädäck med tillhörande restaurangservering. Det gäller att inte ligga för nära land om man vill sova ostört i Ystad. Abbekås, Smyge och Gislöv hade inga större förändringar att rapportera.

Jan Ljungren i Simrishamn, Christina och Lars på Tackel &Tåg har precis som Peter Röhl på Baltic i Kalmar ett gott förhållande till våra tyska gäster. Säljer bra av ”Natur- und Gästehäfen in Blekinge”.

John Soneson, en son av Blekinge (Lycke i Hällaryd) jobbar med segelskutan ”Hoppet” i Brantevik. De kommer att besöka Blekinge i sommar. Läs Bertil Torekulls bok om Brantevik. Mycket läsvärd. Torekull har bott i Ronneby och varit chefredaktör på Dagens Industri och Svenska Dagbladet. Som många blekingar (om jag får räkna honom dit) går han gärna sina egna vägar.

Nu kommer historien om Bönsäcken, den intressanta strandsporren på Hanö, som jag lovade i mitt förra inlägg. Alla har hört historien om jättekvinnan som skulle bygga bro över till Listers huvud. Nu kommer en annan historia som jag missat.

En natt, på den danska tiden, ankrade en båt NO om Hanö. Svårt väder utbröt och fartyget från Bornholm gick i kvav vid Hanös nordvästra udde där Bönsäcken finns. Besättningen, oklart hur många, omkom. Efter denna tragiska olycka seglade Bornholmarna varje år till Hanö och förrättade andakt med tillhörande bön vid denna plats.

Denna historia fick Berndt på Hanö höra av en gammal fiskare på drygt 90 plus i Nexö hamn för ganska länge sedan.

En ganska trolig historia eller…?

Fortsatt trevlig maj tillönskas.

Gyö Hasslö

Blekinge skärgårdPosted by Thomas Mon, July 11, 2011 12:14:26

Galenskap enl. Einstein:

”Att göra samma sak om och om igen och förvänta sig nya resultat”

Utsikt från Signesberg, Gyön, mot Tjärö och dess gästhamn

Veckan som gick bjöd på vackert väder. Förra helgen låg jag i Svalemålaviken eller Kulturviken som Leif Olsson vill kalla den. Herr Olsson släppte för några veckor sedan resultatet av många års forskning om gamla kändisar som under tidigt 1900-tal bott runt denna vik. Gyön har faktiskt varit omfluten av vatten för inte så länge sedan. Läs mer om Leifs fina bok på www.ad-mare.se

En fin promenad i den fina lövskogen på Svalemålamarkerna ledde oss upp till en bronsåldersgrav uppe på höjderna med utsikt mot Jernavik, Köpegårda och Tjärö.

Sommarkantarellerna hade börjat visa sig och blåbären var rikliga till antalet i området.

Det var ganska mörkt i viken när jag återkom från den goda middagen hos Leif och Kerstin på lördagskvällen. Märkligt att inte sommarhusen utnyttjas bättre.

På tisdagen gick färden i svag sydlig vind mot östra skärgården. Noterade att Skärgårdsextetten skulle ge konsert i Hasslö kyrka. Därför styrdes kursen in mellan Bollöarna och Hasslö och förtöjning skedde på sydsidan vid Horns brygga.

Gamla m/f Södern som under många år trafikerade denna skärgård anlände med ett fyrtiotal silvergrå pantrar från Karlskrona. Alla skulle besöka konserten. Kyrkan som ligger bara några hundra meter från bryggan blev fullsatt, trots den ljuva sommarkvällen, och musikanterna, varav en kvinna, gjorde ett gott arbete. Kyrkoherden Thomas Östlund verkade vara en god talare och fångade åhörarnas intresse i en kort betraktelse.

M/f Södern

På onsdagsmorgonen kom den utlovade nordosten och läget blev besvärligt för den Vega och dess besättning som låg förtöjd på lovartsidan. Dagen inleddes därför med en god gärning där bistånd med att avsegla från den utsatta positionen gavs.

Några dagar senare skulle jag själv behöva hjälp med att lämna en förtöjningsplats. Några pigga ynglingar tillfrågades och alla följde mina instruktioner. Allt tycktes gå perfekt när det plötsligt tog stopp. Jag hade glömt att lossa ett spring!!!!! Allt löste sig på mindre än tio sekunder men självkänslan får ju en allvarlig knäck vid sådana episoder. Man drömmer att man seglar iväg med elsladden fortfarande i elskåpet vilket hänt andra lika tankspridda båtfarare.

Garpahamnen på Hasslö var faktiskt full av trålare och forskningsfartyg. Bryggan precis om babord innanför piren kan inte längre användas då den har fått ett stängsel och låst grind vid landfästet. Hasslö varv tar emot försvarets fartyg där inför reparationsarbete och man vill nog skydda objekten för terroristangrepp. Några få båtar kunde nog förtöja i hamnen men ingen båt syntes till vid mitt besök.

Det nyöppnade cafét ”Kopp och Dopp” som jag nämnt tidigare ligger i nordöstra hörnet och har en fin utsikt att erbjuda, oavsett om man sitter inne i lokalen eller ute på trädäcket som finns.

Fiskehamnen Hallarna hade heller inga besökare men några få platser (ej särskilt utmärkta) finns vid fiskekajen.

Trevliga och roliga människor finns det gott om på Hasslö. Skvaller om kända Karlshamnare kunde utbytas och det obligatoriska besöket vid Fabian Månssons gravplats på norra sidan och vid statyn gjordes i härligt sommarväder. Det är nog tur för vissa politiker att Fabian inte längre finns ibland oss, han dog år 1938. Han hade nog tagit vissa i sträng upptuktelse för begångna gärningar eller kanske mer brist på gärningar.

Fabian Månsson

Hasslö Doppet med restaurang och Coop Nära gjorde ett gott intryck på skribenten och vågar rekommenderas. Mindre än tusen meter från Horns brygga.

I övrigt visar en hel del kunder intresse för den tyska versionen av Gö-Kalmar med svensk översättning som bilaga.

En flygande ekoxe besökte s/y Johanna vid bryggan i Matvik. Väldigt roligt när den nu är Blekinges landskapsdjur och så sällsynt.

Blekinge hade förra året en representant i styrelsen för Svenska Båtunionen. I år har man ingen.

Jag glömde nämna adressen till Hörviksflickan och fotografen Pia-Kristina Olofssons blogg med de fina bilderna från Listerlandet.

Här kommer adressen www.pia-kristina.fotosidan.se/blog/index.htm

Hälsningar från Ungskär i lätt regn.

Sölvesborg-Gö

Blekinge skärgårdPosted by Thomas Sat, March 05, 2011 10:48:22

"Skillnaden mellan att jobba i departementet och i ett privat företag är att det är fler nollor både I bokföring och I ledningen."

Gunnön

Här följer ett litet utdrag om Gunnön. Hämtat från den nya versionen av Natur- och gästhamnar i Blekinge


Nr 9. Gunnön, 56°09,3′ N – 14°46,9′ O

..............................Cirka tre distansminuter öster om Pukavik finns en hamn som också ligger lite ”vid sidan om.” Vi befar nu laxrika vatten eftersom Mörrumsån som börjar i småländska sjön Åsnen rinner ut i detta område. Här var förr så laxrikt att ryktet säger att drängar och pigor i trakten hade villkor i sina anställningsavtal att de inte skulle behöva äta lax mer än tre dagar i veckan.

Ett rykte som troligen är osant.

Mörrumsåns laxfiskepremiär den 1/4 är nästan världsberömd, i alla fall i Sverige, med ibland betydande kändisar närvarande såsom presidenter, kungar, idrottsstjärnor och några bonusstinna direktörer. Den 11 maj är Mörrums ”nationaldag” och då roar sig ”det vanliga folket” på marknad och tittar på notdragning efter lax i de strida forsarna. Vid åns utlopp ligger idylliska Elleholm som varit danskt ärkebiskopssäte och som hade stadsrättigheter mellan åren 1450 och 1600.

En hamn i skuggan av Mörrums Bruk – den väldiga pappersmassefabriken – som producerar mer än 400 000 ton sulfatmassa. Södra Cell AB är en av världens största massaproducenter.

Via lysbojen Kasen och pricken Hästarna når vi fritidsbåthamnen Gunnön.

Hamnen på Gunnön är väl skyddad från alla vindar. Här finns fem fasta gästplatser norr om mastkranen med ett djup på 1,5–2,0 m (se djupangivelser på bryggan). Service i form av vatten, el, dusch och wc förekommer samt en campingplats i anslutning till hamnen. Ett trettiotal fasta platser finns i hamnen men i övrigt finns inte mycket att göra förutom naturpromenader och ”birdwatching”. Tre vindkraftverk några kabellängder från hamnen låter som en tystgående tvättmaskin när de är igång. De rykande skorstenarna från massafabriken som invigdes år 1962 ligger en knapp distansminut från gästhamnen. Skogen döljer det mesta av fabriksområdet. Risken att den yngre delen av besättningen ”driftar” (smiter) på grund av att inget händer är stor i denna hamn. Det uppvägs av att allmänna kommunikationer med yttervärlden saknas helt även om ön har landförbindelse.

Om havsgudarna Poseidon eller Neptunus blir upprörda kan vi få svårt att ta oss härifrån. En danska som läst en journalists skildring av Gunnön var ”pissesur” efter att ha varit ofrivilligt inblåst en knapp vecka. ”Han maa ha kört bil hit den faen.”

Här nedan finns en länk till sjökortsbilden.

http://kartor.eniro.se/m/Iy24D

Sölvesborg-Gö

Blekinge skärgårdPosted by Thomas Sun, August 01, 2010 10:05:29
"När vindkraften är som bäst blir det strömlöst"


Nr 8. Pukavik, 56°09,8′ N – 14°41,3′ O

Här följer en litet utdrag ur nya omarbetade versionen av "Natur- och gästhamnar i Blekinge". Läs mer om Pukavik i den nya delen.


På överfarten till Karlshamn ser vi i nordväst Pukavik där det funnits ett berömt skutvarv. Karlshamnsförfattaren Paul Paulsson har i olika romaner på ett intresseväckande sätt skildrat sjömanslivet i dessa trakter. Paul Paulsson (född 1927) debuterade år 1955 med ”Läckande skuta” på Gebers förlag. Andra titlar är ”Skepp utan hamn”, ”Myteriet på m/s Spes”, ”Under svensk flagg”, ”Under engelsk eskort”, ”Hotet från havet”, ”I byn mot havet” och ”Havets alla vindar”.

I Pukavik finns också en rejäl båthamn med ett djup som tillåter landkontakt för vår båt. Några få gäster kan beredas plats.

I hamnen finns inga direkta gästplatser men första flytbryggan vi stöter på medger tilläggning på östra delen. I hamnen finns oftast någon som kan anvisa lämplig plats. Här finns dusch och toalett i låst klubblokal, mastkran och elström. Hamnen är väl skyddad för vindar från öster eller väster. Hemsida: www.pukaviksbatklubb.se


Plus och minus med Pukavik

+ Ingen trängsel - få aktiviteter

+ Vacker omgivning mot öster
Från väst mot öst

Blekinge skärgårdPosted by Thomas Mon, June 14, 2010 13:38:41
Fortsättning HörvikFoto: Lennart Strömberg Nybro


Systembolaget har avskaffat den service som gjorde att man kunde få sin beställning utlämnad i livsmedelsbutiken. Blir abstinensen efter en jungfru whisky (ca 8 cl) alldeles för svår får vi välja mellan två alternativ. Antingen bussen till Sölvesborg eller får vi sätta kurs mot Hanöbuktens pärla – Karlshamn! Man kan säga att vi med detta får en flytande övergång till nästa destination.

Plus och minus med Hörvik

+ Vackra omgivningar, bra cykelmöjligheter - ”Listerfranskan” kan vara svår

+ livsmedel och restaurang - relativt få gästplatser

+ barnvänlig strand

+ stilla och lugntFrån väst mot öst

Blekinge skärgårdPosted by Thomas Wed, June 09, 2010 13:07:51

Hörvik fortsättningDjupekås

Har Du cykel ombord kan Du fortsätta turen vidare norrut, där Du strax finner naturreservatet Spraglehall (obs! ej engelskt uttal som en av våra besättningsmedlemmar använde).I detta naturreservat finns en rik flora av orkidéer men också sår efter många stenbrott.

Man behöver inte mountainbikes för att göra en utflykt till Blekinges största skuthamn, Djupekås. Skutorna kunde inte gå in i hamn, men de kunde ankra innanför de rev Du ser i sjökortet och på så sätt få skydd vid ostliga vindar. Befolkningen sa att båtarna låg i ”Vassen” när de i vinterlag låg skyddade bakom Långörens rev. Ankarbotten var god och revet skyddade mot ”bararmad sjö”. På 1940-talet fanns 21 fartyg med namnet Djupekås på namnbrädan. Brantevik på Österlen hade som mest 116 fartyg på 1200 innevånare. Djupekås hade 150 innevånare vilket visar att Djupekås per capita hade fler fartyg än idylliska Brantevik.

Djupekås har nu blivit hemmahamn för upprustade storekan Viktoria Bonita, den sista fraktekan som verkade i Blekinges östra skärgård. Här vid den lilla hamnen finns också ett privat dockmuseum. Vi kan inte gå in med segelbåt här.

En fördel med besök i Hörvik och Krokås är att man kommer lite vid sidan om den vanliga turiststressen som gäller mitt i högsommaren. De flesta gånger har ingen gästande båt funnits här när vi besökt Hörvik. Hamnen är väl skyddad och ligger lite vid sidan om det stora stråket – man stressar av här. Om man ligger i innerhamnen och vinden är västlig kan det inträffa att röken från rökeriet upplevs besvärande. Ålafiskets dag, en lördag i juli, är ett evenemang som drar storpublik och som gör att seglande eremiter väljer att förtöja i Krokås.

Affär, fisk, restaurang, vacker utsikt, fina strövområden, isfabrik samt trevliga infödingar – vad mer begär Du?


Next »