Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Sommarminne från Blekinge skärgård VII

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Fri, January 20, 2017 14:57:33
Hanö hamn

Nytt u-båtsvapen?

En ny fyr på 8,5 m i försänkningen mellan Aspö/Drottningskär och Kungsholmen utlovades stå klar under förra året. Två kabellängder ut från Drottningskär syns enligt mina sagesmän ännu inget ”lighthouse”.

En av mina favoritplatser i Blekinge har blivit naturreservat. Norr om fyren Vitaskär går en vik djupt in i ”fasterlandet” som min yngsta dotter brukade säga. Biskopsmålaviken erbjuder den ro som idag är svår att finna en sommardag i skärgården. Nötdjuren betar vid strandkanten, fåglarna spelar i ädellövskogen och det 56 ha stora området inbjuder till spännande promenader med varierande utsikter. Raviner, bokskogar, skärgårdsvyer och en och annan rovfågel. Sjöbrisen kan störa i yttre delen av den smala viken men annars är skyddet för västan och ostan gott.

Området finns naturligtvis omnämnt i Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö.


Biskopsmåla

Ronneby har på senare tid blivit rikskänt på grund av etniska konflikter och annat elände. Man har dock gjort en insats med att försöka rädda den långsamt förfallande Blekingeleden. Drygt 22 mil vandringsled växer snabbt igen men nu inte längre inom Ronneby kommun. Nya skyltar och 400 stolp-markeringar har förutom röjning utförts på de 5 mil som går genom kommunen. Stort tack från en enarmad seglare.

Det är inte bara rör lagrade i Karlshamn som utgör en säkerhetsrisk. Även turister som vill besöka Örlogsvarvet äventyrar Rikets säkerhet. Saab Kockum stänger nu varvsområdet och högintressanta delar av världsarvet Karlskrona. Gamla mastkranen, Femfingerdockan, Polhemsdockan med flera sevärdheter kan troligen bara beses på foto. Tråkigt, men till viss del förståeligt.

Den trånga men vackra farleden/båtsportleden in mot Bökevik/Saltärna fick för något år sedan ytterligare en prick vid den trånga Svängsholmasundet. Många som gick nära den östra pricken fick grundkänning. Den har nu flyttats 20 m åt NNO av Sjöfartsverket.

En sten utanför udden mellan Bökevik och Trolleboda brygga har nu kommit in sjökortet. Denna information har jag hämtat ur SXK/Blekingekretsens utmärkta tidning Kretsaktuellt. Bli kretsmedlem, det kostar så lite. Maila lars.moller@telia.com

http://www.sydostran.se/blekinge/forodande-kritik-mot-busfard/

Klicka på ovanstående länk så får Du läsa om vår potenta marin. Det måste vara jobbigt att vara marinofficer med sådana arbetskamrater.

I övrigt kan jag rekommendera några nyss lästa böcker.

Yrvind & Grahn: "Den unge, den gamle och havet. Över Atlanten i en Vega." Norstedts förlag

Underhållande läsning där de båda sjöfararna växelvis skildrar ett hastigt påkommet projekt. Sven är inte bara en kunnig seglare utan också vän med orden.

"Med s/y Christina runt Medelhavet." Ulf Ohlsson Print on demand-förlag.

Blir en ganska intressant läsning tack vare de historiska tillbakablickarna.

En ny intressant bok från Hällaryds skärgård är på G. Mer om detta senare.
Tills vidare får vi glädja oss över att en av Blekinges och definitivt Karlshamns störste skattebetalare är sommarboende i Hällaryds skärgård. Drygt 3,3 miljoner är inte kattskit. Det räcker nog både till en halvtid på Karlshamns bibliotek och/eller Hägglund och Reinfeldts fulla avgångsvederlag, hur mycket de än tricksar med reglerna.

Vår blekingske sjömansskildrare Paul Paulsson har gått ur tiden i en ålder av 90 år. Han debuterade år 1955 med "Läckande skuta". Boken "I byn mot havet" och flera andra titlar hämtades motiv från skutornas Pukavik.
Det var alltid trevligt att byta några ord med Paul när vi möttes under hans vandringar i Karlshamns hamn.

Amfitrite med hemmahamn Karlskrona

Apropós Karlshamns hamn så tar man där in så stora fartyg att fyra bogserbåtar behövs ibland. Man har tre egna och måste hyra in den fjärde från Öresund vilket skedde förra veckan. Att hyra den lille 55-åring som Karlskrona skall införskaffa är inte aktuellt. Enligt Stygge Sture är den ju mer av en museibåt. Synd för skattebetalarna att inte marinens nyanskaffade bogserare eller Kustbevakningens Amfitrite får användas. Säkert Konkurrensverket och Folke Patriksson som sätter stopp. Folke var ju förbannad på KBV när de tre stora bevakningsfartygen anskaffades. Menade att deras uppgifter kunde skötas både bättre och billigare av professionella bärgare.
Nu var det ju skattebetalarna och inte politikerna som betalade.. eller som Gunnar Sträng sade till gamle SCA-chefen Eije Mossberg: Det här handlar inte om ekonomi, det är politik.