Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Rörigt i Karlshamn

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Mon, February 06, 2017 17:16:00
PM Nilsson: Förnuft och frihet vann slaget om Karlshamn

Av PM Nilsson
Publicerad: 31 januari 2017, 21:00

I ostlig vind om sex meter per sekund anlöpte Telma Kosan på tisdagen Karlshamn för att leverera gas till Eon. Fartyget lämnade i söndags Ust-Luga, Rysslands stora gasterminal fem mil norr om Narva i Finska viken.

Sikten över Östersjön var måttlig, plus en grad i luften, inga vindar att tala om, medelhastighet över havet blev 12 knop.

Karlshamn är Sveriges fjärde största energihamn. Den absolut största delen av trafiken kommer från Polen, Baltikum och Ryssland

Oppositionen skräder inte orden. Sverige har vikt ner sig, Sverige är köpt, kommunpolitik avgör svensk säkerhetspolitik. Man jämför till och med Karlshamns affärer med 1940-talets transittrafik av tyska trupper.

Att alliansfria Sverige av säkerhetspolitiska skäl skulle stoppa gasleveranser till Europas största Nato-land var och är i bästa fall fria fantasier, i värsta fall ett oansvarigt storhetsvansinne som bara kan drabba moderater som vittrar sosseblod.

Sverige är den Östersjöstat som har flest internationella kablar och ledningar på botten. Vi kommer att lägga fler och vi är beroende av att alla strandstater samarbetar kring gemensamma regler. Varje gång vi vill lägga en ny kabel till andra sidan havet måste vi ringa Nord Stream och avtala om en överbryggning över gasledningarna, och vice versa. Om vi försvårar deras bygge finns det många sätt för dem att försvåra våra. Öppna inte den möjligheten.Ovanstående är bara en liten del av PM Nilssons ledare , chefredaktör på Dagens Industri, Aspöboende på sommaren och thriathlon-entusiast. Han hade planer på ett swimrun Karlskrona-Almö-Hasslö- Aspö osv men det rann visst ut i vattnet eller så hann några andra före. Då i Östra skärgården.

Klok karl verkar han vara eftersom han ofta har trängt sig utanför den rådande åsiktskorridoren.Efter att ha hämtat mig efter den famösa SVT-intervjun i Washington under dagen för USA:s presidentinstallation

( http://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/har-ger-svt-donald-trump-ratt/ ) var det dags att roat åse och åhöra rör-rapporteringen från våra objektiva och sakliga media. Det talades om ryska rör (från Rügen), ryska båtar (från Holland) och ryssar (schweizare med flera) som skulle ta över Karlshamns hamn (samtidigt visades bilder från Slites hamn eller AAK-hamnen).

Roligast var när en TV-journalist intervjuade sympatiske f.d. festivalgeneralen Conny Nilsson under beteckningen ”Karlshamnsbo”. Någon med mer anknytning till Karlshamns kommun efter alla år med Östersjöfestivalen, blir väl svår att finna. Tror att han även jobbat med hamnen. En positiv ” folkets röst” fick i alla fall komma till tals och sprida sitt budskap över landet.

En klok moderat (Bärthil Ottosson) tycks också ha fronderat mot partilinjen. Han har hållit hjärnan kall men så har han väl rötter i Kylingesmiley.

Någon som säkert var glad var kommunfullmäktiges ende folkpartist/liberal. Han beskrevs som ”liberalerna” vid ett flertal tillfällen och det måste ju kännas skönt när man är så ensam som han.

Nu blir det lite pengar i kassakistan och det känns ju bra när vi nu missade ett antal miljoner i statsbidrag till bostadsbyggande. ”Det föll mellan stolarna” var tjänstemannens förklaring. Här måste vi verkligen se över rutinernasmiley.
Karlshamns hamn 1910 (nu flyttad 7 km västerut)

En annan glädjande nyhet är att biblioteket åter är bemannat i Karlshamn. Kanske de skattepengar jag skrev om i förra inlägget kom till nytta .

Karlskrona klassas som Sveriges soligaste stad år 2016 av SMHI. Visserligen var Hoburg soligare med 2342 timmar men den platsen är ju inte stad. Det är tydligen Kungsholms fort, 7km från centrum, enligt SMHI som hade 2270 soltimmar. En härlig plats att göra sin militärtjänst på där det ligger allra längst ut i havsbandet. Inga moln från land stör solmätaren.

Kungsholms fort mellan Aspö och Tjurkö

Sillarodden i Ronneby återuppstår i år. Lördagen den 17 juni går starten från Ronnebyhamn efter förfest i hamninloppet.

Om Kustbevakningen kommer vet jag inte. Man känner sig lite nere just nu efter att ha kört ”undervattningsbåt” syd Öland. Det stora moderfartyget Amfitrite gjorde det som varje fritidsbåtskeppare fasar för, fick in linan till U-båten i propellern som klippte av densamma. Roboten flöt inte upp till ytan och någon transponder använde man inte. dåShit happens.

Kustbevakningen säger ungefär som kamreren sade till kontorspojken när han tappade lap-toppen: ”Det gör inget, den var redan avskriven.”

Ganska många tyskar är tidigt ute och köper mina populära skrifter. Som tur är så kan många svenska. Jag avslutar med följande hälsning från en namne i landet som köper gas från Putin.

Hej från Tyskland,

först jag vilj gerna säga, att handboken är den skönsta, mest informativ och roligsta den jag kännar! Tak så mycket!
Är det mögligt att beställa ett exemplar till tyskland? Naturligtvis skulle jag betala portot och överföra pengar i förväg.

GrüSS Gott und auf wiederhören

Authoren