Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Stärnö Marina på G

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Mon, February 20, 2017 13:28:57

Havsörn slagit en and på Tärnö Foto: Rolf Liljeblad, Tärnö


Dimman
ligger tät över Hanöbukten och lilla Karlshamn. I veckan har vi haft besök av den politiska eliten. En av dem tycker inte att vi lantisar är så smarta, men till skillnad från sin företrädare så tycker hon inte att försvaret är ett särintresse, får vi hoppas. Antagligen därför hon dömde ut vårt beslut att lagra tyska rör.

Hennes make är däremot synnerligen smart och rolig, märkligt nog från Skåne. Två lördagar i rad har han spridit glädje i mitt enkla käll. Så även nästa lördag i TV4.

Den andre ministern har nog sina rötter i Snapphanebygden och försöker stoppa skolans förfall vilket inte blir lätt. I Malmö är bara varannan av grundskoleeleverna behöriga till gymnasiet, så han har nog en hel del att stå i. I Karlshamn var det 20% som var obehöriga år 2015, vilket är illa nog.

I Public Service och Rapport har också den så kallade ”Idrottsprofilen” förekommit. I TV har Karlshamns stadsbild åtföljts av fotbollsspelande ungdomar. Är det någon mer än jag som blir förvånad över journalistikens kvalité? Fallet har ju inget med fotboll att göra.

Att kommunens stolthet,Johan ”Shellback” Schuster, hade köpt sommarhus i Matvik och planerade att riva detsamma kunde Ni läsa några avsnitt tillbaka i denna blogg. Nu är det officiellt och pool skall det också bli vid strandbrynet. Ja fy så kallt det var när man gick i simskola i Nytäppet på 1950-talet.. Jag tog som nybliven simlärare därstädes, tio år senare, ut min hämnd på de stackars barnen. Att Hans Hamel blev den enastående seglare han är beror på mig. Jag skrämde honom så för vatten att han vill komma i land fortast möjligt – därför alla kappseglingsvinster.

Miljöförbundet anser att strandskyddet hotas om huset blir för stort. Jag fattar inget! Från Lastan där Kajak Syd håller till och fram till Nytäppets badplats har väl ingen kunnat ströva längs stranden sedan 1940-talet?

Gourmét Grön, Rest. &Vin samt Eriksbergs Visenten kom in i White Guide. I Karlskrona fick vackert belägna Sjörök och Landbron Mat&Dryck också äran att vara med i guiden.

Outgrundliga äro Herrens vägar men också myndigheternas. Hanö fick varken bygga trädäck eller vindskydd vid den nya spången (12m) och badplatsen. Länsstyrelsen i Blekinge satte stopp. Sjuhundra vindkraftverk lite längre ut hade däremot gått bra. Nu ropar Centern på extra statsstöd till krisbranschen, tur att de inte blev av.

”Varför skola människor strida” är en härlig läsarsång och nu är striden avblåst på Hanö vad gäller Missionshuset som ligger så fint vid vägen upp till fyren. Församlingen köper marken för 375.000 kr.

Sternö Helenebergs varv låg syd om blivande marinan

På Sternö skall det väldiga stenbrottet nere vid vattnet omformas till Stärnö Marina med båtplatser, restaurang och tillhörande verksamheter. Miljö- och marksanering, investeringar på cirka 7 miljoner kommer säkert ge kommunkassören gråa hår. Politikerna brukar inte oroa sig för de ekonomiska konsekvenserna.

Det blir ju lite pengar över nu när den stora exploateringen av Vägga hamn stoppas. Den befarade havsnivå-höjningen anges som skäl. En hel del grannar är i alla fall glada.

Den fina gamla restaurangbyggnaden på Tjärö där receptionen och restaurangen tidigare låg skall byggas om till hotell. Ett tiotal rum med dusch och wc skall inredas.

Tjärö´s nya boende

Brygga 9 i Matvik har nu fått sin tredje ”Årets företagare i Karlshamn”. Jonas Persson på Evomatic sällar sig till paret Benny och Ingela Nilsson i Benny Nilssons Bygg AB och Peter Nilsson i J.N.

von Bergen och son AB. Den senare ej längre vid bryggan. Det är lika tätt på pristagare vid bryggan som Gyön varit på Nobelpristagare. Verner von Heidenstam, Harry Martinsson och Koffi Annan har alla någon anknytning dit.

I Karlskrona händer som alltid mycket. Parkeringsstolpar på gamla fina Björkholmen rör upp känslorna och det är lätt att förstå liksom bygget på Kilströms kaj. Knarkare har ockuperat gästhamnens servicebyggnad.

Säljö gästhamn

Expansionsplanerna på Säljö stoppas däremot. Det är väl den senaste tillkommande gästhamnen i Blekinge. Finns med i senaste versionen av Natur- och gästhamnar i Blekinge/Gö-Kalmar. Tysken som skrev så positivt i förra inlägget köpte faktiskt två ex när förhandlingarna avslutats.

Nu håller jag på att deklarera för några pensionerade företagare, inte lika roligt. Regeringen höjde egenavgifterna( förutom skatten) från 10 till 16% för denna grupp och gjorde det dessutom dyrare att anställa en pensionär. Bra att veta om man lever till nästa val.

Som extra bonus skickar jag med några ord från en journalist med rötter i socialdemokratin.

Två uppenbara exempel på att svensk politik varit dålig på att se runt hörnet: flyktingkrisen 2015 och försvarsdebatten 2017. Givet den talepunktsbundna, stelopererade och obildade uppsättning ledande politiker vi dras med i dag ... Finns det ett enda tecken på att den förmågan långsiktigt ska stärkas? Nä, tänkte väl det.

Erik Hörstadius i AffärsvärldenNu hoppas jag att blodtrycket stigit på moderater, skåningar, centerpartister, sossar,miljöpartister, fackpampar, kommunpolitiker, vindkraftskramare, pk-journalister och byråkrater. Har jag glömt någon så ber jag om ursäkt.

Vi ses i Liverpool som lotsarna plägade säga.