Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Notiser mest från Listerland

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Mon, February 27, 2017 15:48:14
Skärmdump Åhus turism

Tänk vad tiden går fort när man arbetar och har roligt! Föredraget hos SPF fick goda omdömen av en vanligtvis kritisk yrkesgrupp. Med den intelligens den ärade läsaren besitter, så kan Du säkert gissa vilken kår jag talar om. På söndag bär det av till härliga Åhus där Christianstad Segelsällskap har årsmöte. Att ligga med båten i mynningen av Helge Å är rogivande. Stadens små gränder, Äspet med sin milsvida strand, Täppet som påminner om en engelsk badort i juli och Åhus Gästis med flera matställen ger vistelsen innehåll, bara 25 sjömil från Matvik. Sprittillverkning är alltid roligt. Kul att se hur proffsen görsmiley.

På vägen från Matvik passerar vi ju Hällevik där Restaurang &Vin upphört. Istället har en ny sommarrestaurang öppnats i de gamla lokalerna med det roliga namnet Direktör Nyfiken. Ingen butik längre här borta "I annra ännen" som området kallas.

Asylboendet på Hanöhus upphörde denna vecka (v.9). Ägaren till hotellet vill bygga om till lägenheter. Det är väl inte till att hoppas på någon kasedans på det stället mer. Tänk när ett antal fala damer från Olofström och Umberto Marcato var där samtidigt. En besättningsman driftade och återfanns först …...Nej det där får vi låta falla i "Glömskans hav" dit inte ens Sjöräddningssällskapet kan nå.

Denna förträffliga organisation skall bygga centrallager för hela organisationen i Nogersund. Mycket bättre idé än om vindkraftsindustrin skulle ockupera hamnen. Säkert hade en massa gästarbetare från andra sidan Östersjön kommit, vilken säkerhetsrisk skulle inte detta innebärasmiley.

Listerlandet från Stiby backe

På Listerlandet är kärleksinvandringen från öster betydande. Blir man inte kär så plockar man jordgubbar, gurkor och potatis. Tack för den insatsen. Nu vill visserligen regeringen bromsa utlänningar som vill plocka svamp och bär, men det gäller väl bara thailändare och andra icke EU-medborgare? Nogersunds hamnkrog ”Skutan” är i alla fall öppen och ställplatsen för husbilar populär med hög ranking och fin utsikt.

Som Ni märker så koncentrerar jag mig idag till sydvästra hörnet av Blekinge. I Sölvesborg bor inte bara herr Åkesson utan även en pensionerad murvel som inte håller sig inom åsiktskorridorens väggar och tak. ”Spalten med Yngve” i BLT ger en självständigt tänkande läsare många anledningar att dra på smilbanden. Visst är han modig när han skriver:

Sannerligen säger jag eder: vi lever i den oroligaste av tider. Tillägg till aftonbönen….och hjälp mig Herre att förstå Annie Lööfs storhet.

Mitt i prick måste väl följande vara:

Ibland kunde man höra det enfaldiga argumentet att den som kan sköta ett stort företag han kan också sköta landet. Ja mycket bättre till och med. Som här ”Nä Du hade dom satt dit Ingvar Kamprad som statsminister i stället så...”

Percy Barnevik lär också ha nämnts i liknande sammanhang, men det var förstås innan han brandskattade ABB på en miljardpension och sedermera tvingade sig själv till botgöring som ett slags manlig kombination av Moder Teresa och företagskonsult i Indien.

För många med mig är det fest på onsdagar när denne 70+ beskriver tillståndet i landet från Blekinges sommarstugetätaste kommun. Sölvesborg, länets näst äldsta stad, har fler sommarstugor (2286 st) än vad våra övriga Blekinge-kommuner har tillsammans.

Stadsvapnet har fått en konkurrent för dyra pengar vilket rört upp känslorna i länets näst äldsta stad sedan år 1445. Välj själv vem Du gillar.

Do svidaniya!