Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Profiler seglar till andra sidan

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Thu, March 30, 2017 14:49:29

Beijershamn,Öland

I en tid när nytt liv spirar i naturen, blommor och träd knoppas, flyttfåglar återvänder, så mottager jag det ena dödsbudet efter det andra.

I Simrishamn har den enastående f.d. hamnfogden Jan Ljunggren hastigt gått bort i januari. Han var mycket omtyckt bland båtfolk och trollingfiskare. Mitt samarbete med Jan gjorde att många långväga båtfarare tog omvägen om Blekinge när de egentligen tänkt segla mot Utklippan.

Jag saknade Jan redan förra sommaren, när Marincenter Syd inte längre skötte hamnen utan Simrishamns kommun stod för värdskapet. Nu får jag leva av angenäma minnen från de 15 år jag hade kontakt med Jan. Rest in peace Jan, som de danska trollingfiskarna skriver på nätet.En annan profil som också gått bort är Göran Nordström på Ungskär. En person som var välkänd och omtyckt av skärgårdsbefolkning och båtfolk. Göran hade nyss fyllt 69 år när sjukdomen segrade.

I morgon, på årets sista marsdag, förs en enastående "seglardam" till den sista vilan i Näsums kyrka. Karin Pantzar kom in i sjölivet rätt sent när hon träffade sin blivande make, Göran, i början på 1980-talet. Sedan dess hann paret med att segla runt i Östersjön från Haparanda i norr, St. Petersburg i öster, Baltikum, Polen,Tyskland och Danmark i syd samt Norge i väst.

Helgoland och Holland i Nordsjön har detta par även beseglat med sin Omega 30. Tala om gott sjömansskap. På senare år drabbades Karin av flera strokes och vårdades svårt handikappad omsorgsfullt och med stor kärlek dagligen av sin kapten. Karin blev 78 år.

I minnet Du lever, Du finns alltid kvar.Med dessa rader som bevis på livets förgänglighet ber jag få tillönska läsaren en varm och skön aprilmånad. Var rädd om Dig.