Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Det våras på Utklippan

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, April 09, 2017 22:02:59

När man blir gammal går klockorna fortare och fortare.

Rasmus 8 årDen, något av korruption skamfilade myndigheten Statens Fastighetsverk, söker ny arrendator till anläggningen på Utklipporna. Under två år har vandrarhemmet och caférörelsen legat nere. Blekingekretsen av Svenska Kryssarklubben har bedrivit en begränsad informationsverksamhet på Södraskär. Den senaste arrendatorns kontrakt gick ut år 2014.

SXK:s Blekingekrets drev verksamheten föredömligt fram till år 2011, då SFV:s höga hyra, ekonomiskt omöjliggjorde fortsatt drift. En entusiastisk privatperson från Skåne tog då över verksamheten, men från sommaren 2015 har det mesta förfallit. En biljettautomat har funnits för att inkassera avgifter för den tidigare så populära hamnen som de senaste somrarna noterat minskat besöksantal.Mycket negativa omdömen har framförts i sociala medier.

Du kan nu begära anbudsunderlag via e-post sfv-karlskrona@sfv.se för att arrendera verksamheten.


Restaurang Hanö

Även på ett annat populärt besöksmål blir det ny regim. På Hanö byter Restaurang Briggen både namn och arrendator. Restaurangen skall nu heta Kapten Haddock, tycker den familj från Skåne som nu skall driva restaurangen. Man är sedan några år tillbaka sommarboende på ön men har ingen restaurangvana. Låt oss hoppas att entusiasm kan göra projektet lyckosamt. Hanö hamn och byalag har haft lite otur med sina arrendatorer, efter det att Gunilla, Lasse, Gun och Bengt-Anders lämnade Briggen. Claes som kom direkt efter var OK. Efterträdarna var.......

Tur hade däremot den officer som buskörde med en stridsbåt i Göta Kanal. 30-40 knop uppmättes stundtals, med skador på slussportar och grundstötningar som följd. Sjöåklagaren utfärdade ett strafföreläggande på 5500 kr. Med tanke på att man får betala 2000 kr om man kör i 10 knop med en liten plastbåt i Matvik så verkar domen minst sagt vänskapligt sinnad. Någon vänskapskorruption förekommer som vi vet inte i Sverige så Stygge Stures misstanke om att åklagaren är reservofficer i marinen kan härmed avfärdas eller...????

Dagabryggan på Tjärö år 2008

Vid insegling till gästhamnen på Tjärö har vi en brygga om babord som till dags dato är gratis att förtöja vid. Länsstyrelsen i Blekinge renoverade bryggan för några år sedan, naturligtvis under högsäsong. Nu vill de nya ägarna förse bryggan med vatten, el och belysning. BLT skriver visserligen "för tvättning av båtar" men det måste väl beskrivas som "fake news" eller alternativa fakta.

Hur länge till kommer bryggan att vara avgiftsfri, är en fråga många ställer sig?

Politiker brukar stå med mössan i hand när ekonomiskt välsituerade vill göra något, ingen nämnd och ingen glömd. Så dock icke alltid. I Karlshamn säger man stopp till Marinkompaniet och familjen Olsson som ville bygga en spolplatta och tankstation vid den gamla fiskebåtsslipen i Vägga som ligger på kommunal mark. Med en kapacitet på 100 ton skall slipen rustats upp, användas och fortsättningsvis bevaras till eftervärlden, har kommunen bestämt. För detta bör herr Bremberg ha en eloge från en fritt tänkande medborgare.

Oron bland Matviks båtägare är däremot stor. Ryktet säger att delar av hamnplan skall privatiseras och arrenderas ut till en redan utvald person. Visserligen sympatisk och branschkunnig, men måste inte sådana affärer vara öppna för alla? Det sägs att något samråd med Matviks Båtklubb inte hade skett, när föreningen av en slump fick reda på det hela. Det talas även om större byggnad på platsen nedanför "gräddhyllan" på Gatstensbacken, men eftertankens kranka blekhet har visst drabbat kommunens representanter, politiker och tjänstemän. Är detta alternativa fakta??? Träskoposten går 12 km per timme sa alltid min salig faster och hon var ändå pingstvän. Skulle aldrig sprida falska rykten och lider säkert hos sin frälsare om brorsonen gör så.Den större byggnaden är inte ovanstående fartyg. Eriksberg Vilt & Natur (tror jag det heter) har sålt fartyget till en privat redare i Matvik. Motorerna är urtagna och fartyget skall placeras i Karlshamns Innerhamn där viss serveringsverksamhet kan förväntas. Ryska rörspioner kan förväntas blanda sig med murvlar, polska jordgubbsplockare och tyska seglare från Usedom. Någon enstaka landstingspolitiker dränker sorgerna efter Blekingesjukhusets nedrustning. På kajen står miljötalibanerna och gläds över att motorerna är bortsålda till Västervik.
Möjligheter för långsidesförtöjning för gästande fritidsbåtar skulle göra Karlshamns innerhamn mer attraktiv. Tänk vad lite blommor och träd skulle kunna åstadkomma. Själv önskar jag en display på AAK:s silo som visar börskursens enastående utveckling.

Den nuvarande gästhamnens y-bommar är inte så populära bland båtfolket. Stilla flyter Don men inte alltid Mieån.

Försök till en Glad Påsk tillönskas.

Thomas