Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Kort sommar i Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Mon, April 17, 2017 17:01:19

Därför kallas båtar för hon: ”She will take every last penny you have, and you will still be grateful.”

Påskbrud

Sommaren blev kort i år. Under påskhelgen har det snöat i Karlshamn och Blekinge. Utvecklingen i landskapet går dock likväl framåt och bakåt med stora steg. Nedanstående insändare i Blt handlar om planerna på en saluhall i Nogersund.

Vilken inhemsk fiskad fisk skall säljas där?

Lax får inte fiskas. Ålen är svartlistad. Sillen är full av gift. Torsken är på upphällningen. Torskbeståndet är så utarmat (bland annat liten storlek) att det tar minst 20 år för att kunna återgå till ett lönsamt fiske även om man direkt får bort orsakerna till nuvarande situation, vilket inte sker i en handvändning.

Vilka lokala arter återstår?

Gädda? (Finns möjligen i skärgården)

Flundra? (Kan enbart fiskas en kort period på sommaren, då den övriga tiden är mager eller full av rom.)

De verkliga yrkesfiskarna är ett utdöende släkte som kan räknas i en handfull personer. Det är bara en tidsfråga innan den sista yrkesfiskaren inte längre har möjlighet att försörja sig på fiske. Detta på grund av bland annat horribla fiskebestämmelser.

Det finns ungefär lika många pensionärer med yrkesfiskarlicens som fiskar tills sista fenan är upphämtad. Det spelar ju inte dem någon roll, det kommer ju ingen efter.

Dessa 400000 kronor det kostar att utreda en saluhall är rena "flumvisioner" som enbart optimistutredare kommer att tjäna på, i försök att övertyga inblandade myndigheter.

Överlämna i stället dessa skattepengar till sjukvården, där de behövs bättre.

Noggare

Rest. Skutan akter om Hanöfärjan

När vi ändå är i Nogersund kan nämnas att Restaurang Skutan återigen är till salu på Blocket.

En som lämnar Sölvesborgs kommun är näringslivschefen. Håkan Andersson blir chef för Visit Blekinge som numera har sitt kontor i Karlshamn.

Karlshamns kommun gillar Magnus Uggla så mycket att man är villig att betala 500.000 kr för hans medverkan på Östersjöfestivalen. Inte undra på att den socialdemokratiska riksdagskvinnan Susanne Svensson lämnar ordförandeskapet i festivalkommittén. Sådana arvoden brukar inte ge så många röster kommunalt.

Kriget om bryggan i Solskensviken i Vägga går vidare. Kommunen reducerar längden med 13 meter, men grannarna vill att den tas bort helt.

Ekenäs, västra bryggan som är intakt

I Ronneby/Ekenäs har man problem med att bredden på bryggplatserna är för smala för vissa båtar. Båtägarna har justerat bredden själva men nu har kommunen återställt y-bommarna vilket vållar problem för vissa båtägare.

I Karlskrona är bryggtaxorna väldigt varierande har vi läst i Blt. Enligt tidningen så betalar Marinens Båtklubb 36.000 kr för 90 båtar. Enligt tidningens uträkning 257 kr/m alltså totalt 140 meter. Verkar vara många smala skärgårdskryssare i klubben eller är det ”fake news”?

Ett f.d. kommunalråd driver Karlskrona Sjötaxi och betalar bara 121 kr/meter i samma område, allt enligt tidningen.

Allt har kommit till offentlighetens ljus genom att en hotellbåtsägare har en ombyggd flodbåt förtöjd i gamla oljehamnen, där också de ovan nämnda finns. Studentboendet, i form av flodbåten, erlägger 240.000 kr till Karlskrona kommun dvs 3692 kr/längdmeter och år. Ägaren tycker orättvisa råder. Döm själv.

Nu har man återigen tänkt om i bogserbåtsfrågan borta i residensstaden. Det blir varken en liten eller lite större bogserbåt. Man skippar inköp för 6,5 miljoner och får väl hyra in m/f Harry Stone eller m/f Carlshamn vid behov. Skattebetalarna har ju lagt ner ett antal miljoner i Kustbevakningens stora fartyg Amfitrite och Marinens nya bogserare, men dessa får av konkurrensskäl inte användas.

Christian Krogh: Hårt i lä

Länsförsäkringar i Blekinge har instiftat ett nytt pris till Guldekengalan hösten 2017:”Hållbara Blekinge”. I juryn sitter bland andra Volkswagens återförsäljare i Blekinge. Här har man verkligen tänkt utanför boxen, styrboxen vill säga.smiley

Med denna glada nyhet ber jag få önska yllebyxorna av och shortsen på.

Valete!