Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Hanö i väntans tider

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Mon, May 22, 2017 23:13:07

Båtar kallas för hon för att ju äldre de blir ju mer färg går det åt för att hålla dem vackra.

Okänd icke-feminist


Viktoria Bonita av Djupekås. Frakteka nu konverterad.

Förförra helgen kunde jag från min lägenhet på sjunde våningen beskåda det största sammanhängande fågelsträck jag upplevt. Tusentals vitkindade gäss sträckte från Listerlandet mot Tärnö och Lindö på sin väg mot Putinlands tundra. Spinkeräknarna (lokalt utryck för ornitolog) på Lindö räknade till cirka 400.000 gäss.

Denna helg fick vi sommarvärme. Lördagen bjöd på både näktergalssång och hastigt vindomslag till hård nordväst på kvällen . På Hanö blåste det 17 m/sek från NV och då är Hanö absolut den sämsta hamn man kan tänka sig.

Jag gav mig likväl iväg dit under söndagen, på min första segeltur sedan olyckan på Bornholm, pingsten 2016.

Jag är fortfarande starkt handikappad i högerarm och hand. Beter mig taffligt men vänlig Karlskronit bistod vid förtöjning där jag dessutom utnyttjade vinden. Något har man väl lärt sig under snart 70 år på böljan som inte alltid är blå.


Hanö har en entusiastisk och engagerad kvinnlig hamnmästare, Lotta, som backas upp av sin make Lars-Inge. Det händer saker hela tiden runt omkring denna tös. Blommor, skyltar, bord, grillplatser och trivselskapande åtgärder vidtages. Boule, kubb och bastu är några aktiviteter som erbjuds. Hon sköter hamnen som sitt eget hem och älskar sitt jobb. Wifi fungerar hyfsat och diesel samt latrintömning erbjuds.

Hanö Museum har uppgraderats och erbjuder mycket historik. Värmepumpen behöver väl ändå inte gå på dagtid? Då är det trevligare med fågelsången som finns på den s.k. bergsprängaren som besökaren själv kan sätta på.

Annars kan man gå ut och lyssna på näktergalarna som finns i trettiotal på Hanö.
Jag hade en härlig promenad över till Vindhalla genom ett av Sveriges största Avenboksbestånd. Härliga hällar och mäktiga flyttblock bjöd på massor av ögongodis.

Träskoposten säger att den nya regimen på hamnkrogen verkar vara på rätt spår. Nu i maj tar man bara emot bokade gäster men i juni kör man för fullt. Nu till Kristi Himmelfärdsdag är det fullbordat, nej jag menar fullbokat.

Som gammal sailor hade jag aldrig bytt namn från Briggen till Kapten Haddock. Viktigast är dock inte namnet utan vad man erbjuder i form av mat och service. Lycka till Anna och Martin samt deras två trainees, Otto och August.


Avslutningsvis ytterligare ett bevis på kommunal handlingskraft och kompetens eller?
För tio år sedan skulle alla vattenmätare på Hanö nedmonteras. Nu skall sådana återigen installeras på skattebetalarens bekostnad.

Någon badanläggning syd om hamnen syntes ännu inte till. Det är väl hamn- och byalaget som skall fixa det?

Hälsning från en ensam svensk bland alla tyskar och schweizare i Hanöhamn. Jag tror jag skall gå och fråga urmakarna om de känner Ingvar Kamprads lilla piga i Basel, min dotter Matildasmiley. Jag får tyvärr inte publicera någon bild från familearkivet på de två smålänningarna som arbetar för de många människorna. Ingvar Kamprad seglade en gång i Blekinge skärgård med publicisten Bertil Torekull, bördig från Ronneby. Kamprad har beskrivit det som en traumatisk upplevelse enligt Torekulls bok om möbelhandlaren.

Fortsatt trevlig sommar tillönskas!
Hanö Vindhalla