Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Växlande väder i Blekinge

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, June 04, 2017 20:12:28

"En bra sak med att vara gammal är att man bor ensam och får lugn och ro."

Magnus 7 år


Inloppet till Saxemara

Tänk om man skulle försöka vara riktigt snäll för en gångs skull i ett blogginlägg. Inte skriva om resultatet av medicinsk åldersbestämning av så kallade flyktingbarn. Mer än 75% av tveksamma fall är över 18 år.

Ej heller citera ”Spalten med Yngve” med sina vassa kommentarer. Som t.ex. denna

Apropå ingenting tog jag del av detta ledarstick i Expressen: ”Migrationsverksveteranen Mikael Ribbenvik blir ny generaldirektör. Han har ”stort hjärta” sa justitieminister Johansson.

Det är stora och öppna hjärtan hos regeringarna Reinfeldt och Löfvén samt Migrationsverket som lett till problem. Så hur vore det med en stor hjärna?Den positiva och glada attityden börjar alltså med att regnet slår mot rufftaket. Härligt, det är bra för växtligheten, nypotatisen, jordgubbarna, grundvattnet och min hy. På onsdag har vi lovats ännu mer regn.

Hanöhus väcks åter till liv som nöjesetablissemang, nu när våra utländska gäster flyttats till annat boende. Beachbaren återuppstår, till glädje för den yngre generationen. ”Musik av varierande kvalitet, som ofta kräver ett mindre kärnkraftverks elproduktion för att låta hyfsat, rullar över viken vackra sommarkvällar. Den yngre generationen störs säkert inte, den är redan hörselskadad, men äldre bör använda hörselskydd vid kojläggning.(Natur- och gästhamnar/Sölvesborg-Gö Vers.5)

I Hällevik blir Antos ensamägt av duktige köpmannen Jonas Robertsson som äger livsmedelsbutiken. Duktiga och trevliga Stina väljer att satsa på butiken inne i Sölvesborg. Kompanjonen Ann-Kristin driver tillsammans med Jonas Hälleviksbadet, en swimmingpool belägen öster om hamnen, där även restaurang finns.

Man är duktiga och driftiga på Lister. På 1960-talet kunde en minkfarmare byta 18 skinn från fina vuxna minkhannar mot en Volvo.

Rhapsody. Ägare och byggare Peter Borenberg

Tallebryggans Båtklubb fick ingen ordning på Karlskrona kommun och det kan man förstå när man följer media om allt märklig som händer i kommunen. TBK väljer att lägga ner och skänker sitt kapital till Karlskrona Segelsällskap som får 350.000 kr,.Navis, dvs Karlskrona Navigationssällskap får 150.000 kr och Sjöräddningssällskapet får 50.000 kr.

Fanns det inga medlemmar som kunde talat för Blekingekretsen av Svenska Kryssarklubben frågar sig vän av ordning?smileyNåväl, denna fina förening hade Pingstafton möte för ett trettiotal medlemmar vid Saxemara båtvarv. Niklas Nyström, arrendator till varvet, höll en föredömlig presentation av varvet och verksamheten från ekstock till färdig båt. Blekinge Läns Museum äger varvet och har ett litet museum i förre varvsägaren Tage Olssons bostad.

Förhoppningsvis är detta under uppbyggnad och varvet är ofta tillgängligt för besökare. Hamnavgiften inkl. el är mycket rimlig. Endast 150 kr vid den nya stora bryggan.


Tjärös nya restaurangbyggnad

Den nya bryggan på Tjärö hade jag för första gången tillfälle att besöka efter den enastående helg vi hade sista dagarna i maj månad. Den nya restaurangen smyger fint in i den ursprungliga miljön, även om jag tycker den kanske är onödigt hög.

Bryggan på västra sidan av Tjärö är borttagen, eftersom Skärgårdstrafiken nu lägger till vid Gästhamnsbryggan. Restaurang, reception och cafe´ligger i direkt anslutning till bryggfästet samt med ett stort trädäck som omger restaurangen.

Tjärö är som vackrast nu när all växtlighet frodas. Hagtorn och syréner blommar, näktergalen spelar och stigarna är nästan otrampade.

Tar man sig norröver så kan man konstatera att Svenska Kryssarklubbens Blekingeavdelning lagt ut ytterligare en boj här. En knapp kabellängd (185) öster om den tidigare. Dessutom lite längre ut från strandkanten. Mycket bra!Med tillönskan om mera sol och mera värme hoppas jag Du och alla som jobbar för Blekinges turism får en fin sommar.

See you in Liverpool!

Thomas