Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Nya sjöfartsnotiser från Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, June 25, 2017 17:06:54

När måkena (måsarna) hänger över Gobbaberget blir det östlig kuling.Nu har jag läst Roger Karlssons uppdaterade Tärnöbok. Jag gjorde det med stor behållning. Den är välskriven och välredigerad, har många bilder och tränger inte alltför djupt in i de många delområde som den behandlar. Lite drygt 50 delavsnitt behandlas, alltifrån Svinförsäkringsföreningen till Sjörövare i skärgården. Tärnö lotsplats, fyren och tullen intresserar naturligtvis en sailor men även fisket och hur man levde.

I egenskap av ”körkväktarens” son i Hällaryds församling, har jag haft kontakt både med lotsen Hugo Ternsjö, redan på 1950-talet och en annan legend på Tärnö, Sven Friberg, hade jag glädjen att möta första gången år 1962.

De 140 sidorna innebär naturligtvis en kraftig utvidgning av den tidigare versionen som varit slutsåld i mer än 10 år. På www.purplepassion.se kan Du köpa boken eller också direkt hos Roger på Tärnö. Första huset väster om Bygdegården. Huset med den perfekt pyntade trädgården.

Midsommarafton kunde jag åter segla min s/y Johanna till Joggesö för ett som alltid enastående midsommararrangemang hos familjen Berntorp.

Tärnö och Hanö rapporterar något mindre närvaro av midsommarfirande än föregående år.

Tjärös gästbrygga som besöktes med dotter och barnbarn under onsdagen, var redan då full av marängbåtar (vita och höga motorbåtar) som positionerat sig för fredagens fröjder.

Lunchbuffén var prisvärd och solen sken på bryggdäcket. Tillströmningen av konferensgäster och sådana som själva måste betala för sin lunch var stor.

Sillens dag har firats både i Nogersund och Ronneby. Sillarodden uppför Ronnebyån har blivit ett folknöje. Rodden från Ronnebyhamn, knappt 2 sjömil, avslutas med att lagen skall sälja 10 kg sill per person i varje båtlag. Med nästan 3.000 åskådare är det lättsålt, 300 kg gick åt. Clupea harengus är en av de prismässigt finaste delikatesser jag kan tänka mig.

Ett lag från Västkusten och Göteborg vann för tredje gången (Brännö Galären) så det är väl där de brede pöjkarna håller hus. Nej, det är nog mer teknik än styrka som gäller, så även försäljningsteknik.

Folket på Lister vårdar traditionerna föredömligt. I Hällevik har man ”uppdaterat” Fiskemuseet som har fått nya montrar, pekskärmar och nya utställningsföremål. Ett mycket sevärt hus att besöka till låg kostnad.

Silladagen i Nogersund är också en fin tradition. En av Hanös många tidigare krögare, Bengt-Anders Persson, fileade torsk med samma bravur som han drev Restaurang Briggen fram t.om år 2013, tillsammans med hustru Gun och vännerna Gunilla Thuresson med maken Lasse.

Mycket smör, låg värme, rågmjöl, skorpmjöl, socker och bara salt. Sillen skall vändas 6-7 gånger enligt den lokale experten Rikard Ragnarsson.

I Karlshamn vårdar vi naturen. Men som alltid när det offentliga är inblandat så är kostnadseffektiviteten låg. För 290.000 (enl. BLT) rensas Boön, Kollevik, Sternö, Strandpromenaden och delar av Tärnö. Det blir många arbetstimmar för 290.000 kr.

Låt oss avsluta med att Restaurang Karön endast är öppet på helger med räkfrossa på fredagar och skärgårdslunch på söndagar. Man skall dock kunna få en fika på vardagar. Känt är också att man mister jobbet i marinen om man kör Stridsbåt 90 i 39 knop på Göta Kanal.

Sjöfarande varnas för flygande golfbollar utanför Hästö och i gästhamnen har Restaurang Rost & Vin öppnat en skaldjursrestaurang med sjöläge ovan gästhamnen.
Öppenskär

En ny SXK-boj mellan Öppenskär och Gresskär kan också nämnas. Tycks ligga nära den brygga som finns på norrsidan av denna nyss ”Gracebehandlade” ö.

Till skillnad från Harö i Hällaryds skärgård har riset tagits om hand.

Bäst att stanna där tror jag. See you!