Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Kulturarv i Vägga på väg bort?

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sat, July 08, 2017 15:39:15

Det finns tre sorters människor: de som är döda, de som lever, och de som seglar över haven..”

Platon

Karlshamn Vägga

Låt oss glädjas över vätan som fallit över vårt vackra landskap den senaste tiden. Blåbärsskörden ser ut att bli god.

Den seglare som seglade upp på Hanö i juni månad uttryckte i dagarna sin stora tacksamhet i BLT gentemot Sjöräddningssällskapet på Hörvik med Hampus och Ola som ledande företrädare. Han bärgades in till Nogersund av den ganska stora flotta av sjöräddningsbåtar som har sin bas på Hörvik. I Hejans hamn, väster om Sölvesborg, finns också ”huvudkontoret”.

Vindmätaren på Hanö har nu varit ur funktion en längre tid, ja kanske flera månader om jag inte minns fel. Offentliga myndigheter är ju inte kända för att hetsa fram åtgärder men hur svårt kan det vara att fixa en vindmätare??

Spätteskutan Edit

I Karlshamn tänker våra politiker låta ett kulturarv gå i graven. Den gamla fiskebåtsslipen, ägd av Fiskehamnsföreningen i Vägga, skall bort till förmån för en båtförsäljares spolplatta och tankstation för eget bruk. Slipen hade stor kapacitet och nu hänvisas större fartyg till Nogersund eller Karlskrona.

Ryktet säger att spätteskutan Edit, byggd på Joggesö år 1932, kommer att säljas som en följd av beslutet. Klart är i alla fall att en av hennes skeppare, Evald Karlsson, mönstrar av som befälhavare. Denna populära båt har sedan år 1998 tagit cirka 4000 passagerare ut i Hällaryds vackra skärgård på charterturer, ackompanjerad av dunket från Edits tändkulemotor. Ljuv musik när hon i maklig fart beseglat skärgården.

Låt oss hoppas att ryktet inte är sant, för vår skull och för politikernas. Det är ju bara drygt 400 dagar till nästa val.
Edit

Min tanke var att inte skriva mer om den för långa bryggan i Solskensviken Vägga som Karlshamns kommun fick underkänt för. Nu måste Fritidsnämnden ta upp bryggan, trots att man kortat den till godkänd längd. Plan och bygglagen säger att det som byggts utan bygglov måste tas bort, för att sedan åter kunna placeras på avsedd plats. Arbetskostnaden och eventuell byggsanktionsavgift (46354 kr.) står Karlshamns skattebetalare för. Kan man hoppas att avgiften hamnar i Byggnadsnämndens ficka om den skulle bli aktuell.

I Matvik har nu den flytande glasskiosken öppnats. Sortimentet består av glass, läsk, kaffe, kaffebröd och frallor. Endast betalning med kort eller swish.


Färjetrafiken är livlig numera i Matvik. M/fAnemon, Tuva och Vindskär anlöper alla Matvik någon gång under dagen. Antalet passagerare är dock få i emballagevädret, dvs vädret med snabba omslag. Just nu slår regnet så härligt mot rufftaket.Nu ligger den nya detaljplanen för Matvik ute på nätet. Inte blir det fler parkeringsplatser inte. Se www.karlshamn.se/planerPå Karön har nu ett café öppnats. Måndag till fredag serverar man kaffe, pajer, kakor och glass i restaurangen. På fredagar och söndagar serveras buffé i samma lokal, den fina gamla restaurangen. Villa Vassen på Ekenäs serverar lunch och middag.

Att åka den nya båtturen med m/f Spättan ut till Ekenäs har varit svårt den senaste tiden på grund av (en sjöman skall inte använda uttrycket) högt vattenstånd. Båten kan inte passera under bron vid Ronnebyhamn.Efter lunch på Villa Vassen dubblerar vi Gö udde och sätter kurs mot Hasslöbron som öppnas varje hel timme. Operatören sitter i Trollhättan som jag tidigare nämnt i tredje versionen av ”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Gö- Kalmar”. Vårt mål är Garpahamnen där hamnkaféet utökats. Utsikten är enastående från den ursprungliga delen medan nya delen, en gammal fiskebod, har utsikt mot hamnen.

Fredagen den 14 juli hålls en minnesstund för Anders Gäfvert som försvann under en ensamsegling i södra Hanöbukten i juli månad år 2016. Minnesstunden hålls kl 15.00 i Dockside; Karlskrona Stadsmarina.

Vi träffas lite i Anders anda för att ta farväl. Kanske vill du säga några ord, kanske känns det skönt att bara få prata och minnas lite. Vi bjuder på lättare förtäring.”

står det i familjens inbjudan.

Du kan skänka en slant till Sjöräddningen Hasslö Pg 900 500-0

Märk gåvan TMA Anders Gäfvert och ditt namn eller ring 077-579 00 90

Osa senast 9 juli till ag. minnesstund@gmail.com

Den nedlagda Tallebryggans Båtklubb har instiftat en minnesfond på drygt 300.000 kr vars ändamål är befrämja segelbåtsutbildning av barn och ungdomar. Karlskrona Segelsällskap förvaltar fonden. Anders Gäfvert var en erkänt skicklig kappseglare och tillika aktiv föreningsmänniska.