Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Natur- och gästhamnar Blekinge i DI,SvD, Svensk Damtidning

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Fri, July 21, 2017 16:09:47

Till skillnad mot förbud i Sverige, som brukar tillkomma på grund av att socialdemokrater, kristdemokrater och folkpartister vill oss illa, brukar det i normala länder gå att spåra sig fram till någon sorts rationella grunder……..”

Thomas Engström författare. Läs mer på www.Svd.se/av/ thomas-engström

Karl-Albin Strömberg (1900-1988) bygger Edit.

Visserligen har jag sålt några exemplar till tjänstemän inom hovförvaltningen. Jag trodde dock inte att Lennart Paulsson och jag skulle förekomma i Svensk Damtidning. Nätbokhandeln Bokus har kört flera nätannonser för min skrift i denna berömda tidning, så även i den utmärkta tidningen Svenska Dagbladet, där åsiktskorridoren inte är lika trång som i vissa andra blad. Idag dök annonsen även upp på Dagens Industri och dess nätupplaga. Som gammal bock, dvs stenbock, har äntligen karriärens krön nåtts.

Lagret sinar och nu måste kreativiteten sättas på prov, för kunden står alltid i centrum. Till tyskar som vill ha Gö-Kalmar på modersmålet säljer jag den svenska version med tysk text som pdf-fil. Till svenskar och danskar säljer jag Sölvesborg-Gö på tyska om jag inte hittar andra briljanta lösningar, när jag väl fått tänka till lite. En kund hade ett ovanligt efternamn som min gamla kärlek ofta nämnde när hon varit på konferens. Tack vare min släktforskning fick kunden fatt på båda delarna, skrivna på äran och hjältarnas språk. Jag kunde tipsa om att båtklubben där jag höll föredrag hade införskaffat ett antal.

En annan kund blev så glad över mitt lösningsförslag, som inte skulle ge mig några intäkter, att han köpte Gö-Kalmar trots att han inte planerade någon segling i dessa farvatten.Restaurang Kapten Haddock på Hanö hade fullt drag i helgen 15/7-!6/7. Min charterkund hade svårt att hitta adressen dit med sin intelligenta telefon. Jag fick ta fram min gamla Nokia för 500 kr och ringa den förtjusande och duktiga hamnkaptenen Lotta som lovade ordna bord till oss.

Adressen är www.kaptenhaddock.se

Telefonsamtal fungerar inte alltid men mobilnumret är 073 67045 05

Restaurangen serverar smårätter. Är det sådana som kallas mellanrätter, tro?

I alla fall var räkmackan den största jag sett i Blekinge och Toast Skagen fyllde nästan tallriken med tre rostade bröd. Det fick bli några extra Simvastatin till kvällen som avslutades med en alltid lika god måltid på Joggesöns högsta berg.

Att man skall förtöja med ankare i Hanöhamns södra del framgår med stor tydlighet av en stor skylt. En K25 låg långsides när min besättning och jag gick förbi. Skall jag säga till eller skall jag strunta i det? Jag teg och någon timme senare hörde jag följande kloka uttalande:

Kan man inte läsa skylten så skall man inte vara på sjön”.

På vår väg tillbaka längs piren var kajen fylld av ”marängbåtar” vars skeppare tydligen inte var dyslektiker.

Avslutningsvis några bilder på en modell av spätteskutan Edit som Karl-Albin Strömberg i Karlshamn byggde och som nu finns på Blekinge Museum. Modellen borde naturligtvis finnas på Karlshamns museum. Lennart Strömberg i Nybro, son till Karl-Albin, har dessa foto i sitt arkiv.


Motor byggd av Karl-Albin