Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Kapten Haddock mönstrar av på Hanö

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Mon, August 07, 2017 13:36:15
"Jag vill tacka de vattenskoterförare som genom att envist köra runt i Krutviken hjälper mig smörja kråset på alla sjöfågelungar som Ni skrämmer bort från deras tjatiga föräldrar. Snart är det inte många kvar!
Herman Gråtrut
Insändare BLT i juniDet är måndagmorgon 0545. Solen lyser på Klockstapeln i Karlshamns centrum. Ute på Karlshamns redd har tankfartyget Basilis på 37712 ton dödvikt just lättat ankar för att gå in i Karlshamns innerhamn för att lasta olja. Ett holländskt företag hyr en del av de väldiga lagringsutrymmena och lagrar olja för trading. Två bogserbåtar ligger beredda syd om Kastellet för att assistera vid anlöpet. Ytterligare ett tankfartyg ligger för ankar på redden.

Lugnt och smidigt glider fartyget från Marshallöarna in till gamla oljehamnen. Hon är 182 meter lång över allt och 27 meter bred, så det krävs högsta vaksamhet för lots och bogserbåtspersonal. Härliga intäkter i Karlshamns Hamns resultaträkning. Snart kommer också de ”ryska rören” från Tyskland.Ute vid horisonten syns Hanös säregna profil. Drumlinen syns tydligare från väster. Nu har Restaurang Briggen återuppstått i Hanö hamn och byalags regi.

Sommarens nyblivne arrendator hade problem med en hel del säger ryktet. Kocken dök visst inte upp som avtalat. Till mig uppgav krögaren i början av sommaren att leverans av varor var svårt att få. Den förre krögaren var inte så betalningsvillig som brukligt är och det straffar in till tredje och fjärde led. Även jag höll på att drabbas men fick till slut min fordran reglerad, utan att behöva anlita Hells Angels.

Nu är i alla fall restaurangen igång med klassiska skärgårdsrätter.

Nöjeslivet i Hällevik börjar återigen blomstra, om inte som i gamla dar. Hanöhus sommarterass är åter igång. Hälleviks Havsbad, en fin liten restaurang ett stenkast från Hanöhus , firar 100 års-jubileum.

I Hörvik kan restaurang Kajutan varmt rekommenderas . Men smakar det så kostar det. Snyggt och prydligt vid kajkanten ligger den nyrestaurerade restaurangen. Hamnen finns märkligt nog inte med i Gästhamnsguiden. Kanske för det ringa vattendjupet i fritidsbåthamnen?

I Hörvik fiskas det ål sedan urminnes tider, helt lagligt och på licens. I övriga Blekinge är det vissa frifräsare som saknar sina ålahommor. Den statliga myndigheten ,Havs- och vattenmyndigheten, som har fler tjänstemän än det finns yrkesfiskare i landet, har jagat olagliga ryssjor, hommor, i skärgården. Resultatet har blivit ett hundratal beslagtagna illegala fångstredskap. Även Kustbevakningen lägger tid och resurser på denna jakt. Det ärs säkrare att vistas illegalt i Sverige än fiska ål utan licens.

Vad gäller resurser tycks Kustbevakningen åter ha kommit på grön kvist. Man har betalat en halv miljon i hamnavgift till Fortifikationsverket för 6 veckors ”uppehälle”. Dessutom betalade man hyra till Karlskrona kommun under samma tid som man hyrde av Fortifikationen uppger BLT.

Att man bränner skattebetalarnas pengar utan att skämmas fick vi se i morgonens nyhetssändningar. En ny informationsbod på Utklipporna kostade dryga miljonen. Bara armaturen gick på drygt 50.000 kr. Tre nyhetssändningar på morgonen och kanske en ikväll får väl Statens Fastighetsverk sätta upp på reklamkontot. Det borde nog gått till kompetensutveckling av personalen.

Låt oss glädjas över att SM-tecknet i Folkbåt återigen hamnat i Blekinge. Under 1970-talet och framåt hamnade det ofta i Karlshamn. Nu var det Karlskronagrabbar som tog hem utmärkelsen. Magnus Johansson, Anders Cederblad och Jonas Konrad blev mästare i klassen som nu inte är lika stor som under 1960-1980-talen. Naturligtvis var det en Karlshamnare som coachade besättningen.

Hans Hamel, framgångsrik kappseglare och segelmakare.

Karlskrona skärgård var tidigare skyddsområde där utländska medborgare inte fick vistas, varken med eller utan båt. Nu sänder Visit Blekinge via sin webbkamera ut marinbasens aktiviteter. Fartygstrafiken ut och in från marinbasen fångas upp av kameran på Bryggarberget.

De olika skyddsobjekt som finns i Karlskrona skärgård kan ena dagen vara tillåtna och sedan plötsligt stängda. Så var det med Hajvar och en mindre brygga vid Trashallarna. Militären ronderar flitigt och ger ingen amnesti. Nu har en fritidsskeppare åtalats för att ha förtöjt vid Trashallarna på Aspö.

Hajvar. OBS! Stängd för civilister OBS!

Om Ronnebyborna är lika glada som ryssarna i Kaliningrad vet jag inte. Det blir i alla fall ingen fiskodling mer syd om Karön, bort mot Gölandet. Utsläppen av fosfat och kväve är omfattande vid sådana anläggningar.. Motsvarar vad flera hundra kor släpper ifrån sig .

På Tärnö är två bryggor nu ”ur funktion” då de håller på att falla samman. Lotsbryggan , syd om fria gästbryggan och som troligen tillhör någon samfällighet samt bryggan vid Salthuset är båda avstängda. När de åter kan tas i bruk vet bara den politiska eliten. Alla kommunalråd i Blekinge plus ett flertal andra hade en stor debattartikel om det lokala fiskets betydelse. Dock nämndes märkligt nog inget om nedläggning av fiskebåtsslipen i Vägga. Infrastrukturen måste fungera även för fiskare.

Torsdagen den 10 augusti börjar Tradjazz-festivalen i Hällevik. Keep swinging!

Stina Brorsson Hällevik