Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Tellakullens nordprick ost om Mjöö på drift!

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, August 20, 2017 10:55:11

Alböle

Ge aldrig upp,det dyker alltid upp nya lösningar – sprattla på!”

Gustaf Dalén. (Två grodor i en skål med grädde. Optimisten och pessimisten. Grädden blev till smör för den groda som fortsatte sprattla.)Tellakullen på cirka 58.09 grader N och 15.02 grader Ost är på drift. Under gårdagskvällen när jag dubblerade Alböle upptäckte jag en utsjöprick som låg och drev vid Östra Mjööskärv.

Jag letade efter Tellakullen men sikten var nedsatt och jag såg ingen prick.

Idag på morgonen kontaktade jag Lotsen i Karlshamn och fick lämna mina upplysningar. En god vän bekräftade på eftermiddagen att jag haft rätt i mina observationer och sjömärket låg märkligt nog kvar på samma plats. Mig icke förstå varför det inte drivit iväg!

Karlshamns segelsällskap arrangerade idag Tärnö runt för ett 20-tal båtar. Hans Hamel med sin kinesracer ledde racet på seglad tid när de passerade syd om Matvik och nord om Östra Bokö.

Man kan undra hur rundningen vid Tellakullen gick till.

Mjöövy

Att larmet gick för någon vecka sedan om brand på Mjöö, berodde på att kommunikationen mellan Länsstyrelsens underentreprenör och räddningstjänsten var lika urusel som inom regeringskansliet.

Branden var planerad efter gallring på ön. Som tur är inte lika hård gallring som på Harö.

Daga-bryggan under reparation för några år sedan.

Den fria bryggan på Tjärö vid inloppet mot gästhamnen har fått tre elstolpar. ”Elektrikaren”, en trevlig kille, trodde det skulle vara ström i dosorna i början av denna vecka. men så blev inte fallet.

Att det kommer att kosta att lägga till här är dock ett som är säkert. Förhoppningsvis något billigare än i den ofta fullbelagda gästhamnen.

Med tre gäster besöktes restaurangen på Tjärö vid lunchtid och vi sällade oss till kön på cirka 20 pers. Det gick förvånansvärt snabbt att komma fram till kassan, betala, intaga den rikliga grönsaksbuffén och ladda upp med goda kåldolmar, lingon och utmärkta potatisrätter.På nordsidan av Tjärö har Svenska Kryssarklubben som tidigare nämnts två bojar för medlemmar. Bojarna är populära bland anonyma motorbåtsägare. Man skall hissa en bojflagga i hårdpapp som visar att man är medlem. Under min vistelse vid en av bojarna fanns två motorbåtar där och ingen ”visade korten”. Den extremt stora motorkryssaren från Karlshamn hade ett deplacement som översteg de 8 ton som rekommenderas som maxtonnage vid bojen. SXK:s boj vid Bollöarna i Karlskrona skärgård kom på drift när en alltför stor hornblåsare förtöjt sin motorkryssare där för några år sedan.

På natten tilltog vinden från SO och i mörker tycker man att avståndet till ett föremål är mycket mindre. Oron spreds sig på s/y Johanna att både Karlshamnsbåten och tysken som ankrat öster om bojarna var på drift och på väg mot min kära båt. När gryningen kom kunde konstateras att så inte var fallet.

Tyskarrna, som för övrigt hade ”Natur- und Gästehäfen in Blekinge” ombord, var mycket kreativa när de skulle ta sig iland från 42-fotaren. Man hade en Padel-bräda ombord som ruffhäxan ställde sig på alla fyra i den främre delen. Mannen ställde sig rätt upp bakom sin kvinna med en paddel i handen. Tyskarna är kända för en aning exhibitionistiska sexvanor så med min snuskiga fantasi väntade jag mig en annorlunda liveshow på vattnet.

Nej då, mannen paddlade försiktigt den kabellängd som det var in till bryggan där gamla Arholma ligger förtöjd. Lika lyckosamt återvände de till sin båt några timmar senare, En märklig syn vill jag lova. Tyvärr saknas teleobjektiv bland fotoutrustningen, fast det kanske är bra för integriteten.

Nu försöker vi glömma att den gamla kulturbyggnaden Restaurang Saltsjöbaden skall rivas, efter år av misskötsel.

Restaurang Saltsjöbaden

Med hopp om ett inkommande stabilt högtryck tillönskas en fin avslutning på augusti.

Thomas