Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Häftig landkänning i Blekinges östra skärgård.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Fri, September 08, 2017 19:15:05

Felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra och de begåvade så fulla av tvivel.

Bertrand Russel


Ungskärs östra strand

Ensamskepparen på m/f Ungskär var med om en säkert tråkig upplevelse i slutet av augusti. Med tre knops fart anlöptes härliga och unika ön Ungskär. Backslaget hade slutat att fungera och med tre knop gick stäven in i bryggan. Några passagerare av inalles 12, varav många tyskar, fick skrubbsår och fick därför uppsöka vårdcentralen. Den lilla färjan utgår från Torhamn och anlöper bl.a Inlängan, Stenshamn och Ungskär. Jag har själv anlitat servicen genom att transportera gäster in till Torhamn och själv kunnat stanna kvar och njuta av denna smått exotiska plats.

Nu skall Affärsverken dubbla bemanningen, hur det nu detta skulle kunna förhindra tekniska haverier.

När s/y Johanna var ny råkade jag själv ut för att motorreglaget gick av på väg in till Karöbryggan.

Motorn stängdes av och huruvida det blev någon häftig tilläggning har jag förträngt.

Tärnö V.Udden

Augusti månadsslut bjöd på några fina dagar med stjärnklara kalla nätter. På Tärnö finns nu en fin stig ut till västra udden. Den börjar vid den stora ängen SV om Kåsakroken och nu behöver man inte gå samma väg tillbaka, utan stigen leder via udden fram till västra änden av bygatan. Man behöver heller inte inkräkta på någons tomtmark som förr i tiden, när man likt en grävling strök fram över gräsmattan vid sista huset.

Västra udden i kvällssol är väl värd ”en resa".

Á propos resor så är det väl inte så underligt att det sparkade statsrådet från Göteborg inte fick någon information i härvan om Transportstyrelsen. Hennes numera sparkade politiske sekreterare reste ju runt i världen för nästan 1 miljon kronor, oftast i businessklass. En del är mer jämlika än andra har vi äldre lärt oss.

Gästhamnen i Matvik lär inte få många stjärnor trots våra fina hygienutrymmen. En tysk HR35 kom inseglandes en måndag. Man önskade en plats med elström. Jag försökte hjälpa dem in för om Anemon som slutat gå för säsongen ( går fre/sön). Naturligtvis fanns ingen el i den stolpe som finns vid Matviks bryggasmiley.

Vi försökte då vid långa flytbryggan där ström finns vid bryggfästet 40 meter bort. Tyskens elsladd räckte inte ända fram och min passade inte, eftersom han hade EU-koppling i båda ändarna. Till slut lotsade jag dem in till en privat plats, med förhoppning att ägaren inte skulle visa sig det närmaste dygnet. Han hade ju inte synts till på hela sommaren, men enligt lagen om alltings jävlighet fanns ju risken att han skulle komma just denna måndag.

Nåväl, lyckan var stor bland tonåringarna: ”Wir haben Strohm!” Glädjen i ungdomarnas ögon gjorde allt besvär meningsfullt. Ni vet väl att numera är definitionen på en lyckad segeltur inte är att vinden var god utan att man hade god täckning på telefonen. Så tycker han som seglar omkring med en gammal Nokia för 498 kr.

Problemen var inte slut med detta. Charmiga Anja behövde ju bunkra mat och tänkte gå upp till Hällaryd och tillbaka. ”Det kan Du inte göra, det gör man bara om man är förälskad och 17 år, jag vet! Ta min tjeckiska lyxvagn, själv skall jag ut nu kl.13 med en seglarveteran 80+.”

När vi återvände kl 18 efter en härlig tur i skärgård och på öppet hav skulle nycklar återlämnas av tacksamma tyska seglare. En vinkartong tycktes medfölja och jag protesterade naturligtvis som seden bjuder. Med ringa framgång och med kartong återvände jag till ruffen. Fann att jag förärats en 15 år gammal rom(Malthus). I engelska marinen fick sjömännen långt in på 1970-talet en daglig romranson. Läs mer om detta occh kapten Grogg i Natur- och gästhamnar i Blekinge skärgård/Gö- Kalmar vers.3

Pa gjensyn från ett regnigt Allinge, Bornholm