Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Utklippan och Hanö rustas upp.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sat, September 23, 2017 11:29:57

En av livets gladaste upplevelser är att vara måltavla utan att bli träffad.


Domen mellan Allinge och Sandvig en unik byggnad i trä och glas

Några våta dagar på Bornholm gav nya kunskaper om denna vanligtvis soliga ö. Att Hasle är en utmärkt hamn med två bra butiker och några få restauranger visste jag redan. Men att Allinge med sin sedan några år utbyggda hamnpir gav sådant skydd visste jag inte. Wifisystemet i hamnarna fungerade nu utmärkt. Bornholms Turism hade också ett system men det kostade pengar efter en timme.

Efter att den synnerligen trevlige hamnkaptenen för Tejn, Allinge, Hammerhavnen och Hasle informerat mig om att Allinge var OK även i måttliga ostvindar följde jag Jacobs och råd och gick de 6 sjömilen upp till Allinge. Hamnen bjuder på mer liv och rörelse än vad Hasle kan erbjuda.

Rörelse blev det på natten då vinden från ostliga kvadranten ökade till dryga 12 m/sek. Allt var ganska lugnt i innerhamnen, där den stora lustjakten från Kalmar hävde sig lätt i den svaga hajningen. Lotsbåten bytte däremot hamnplats, troligen Hammerhavnen.


Efter några dagars regn anträddes hemfärden i måttlig sydväst. Efter mycket klängande och kramande runt masten lyckades jag fästa storfallet och kunde hissa storseglet. Investeringen i två steg på nedre delen av masten möjliggjorde detta.

Jag misstänkte att det skulle bli stökigt att få ner seglet i Hanösund, eftersom jag hade för avsikt att besöka hamnkapten Lotta och hennes make Lars-Inge för slutavräkning. Efter en vild vals utanför hamninloppet fick jag ner storseglet, men vågade inte beslå detsamma utan gick med löst slängande stor in i hamnen. Hela västra kajen var tom på båtar och jag gled sakta och något störd av det fladdrande men nedtagna storseglet in mot kajen. När jag stapplande tog mig fram mot fören noterade jag inte att motorn var i lätt framläge. Tjong, rakt in i däcket och en lätt uppstuds mot kajkanten, gjorde att lanternan under pulpit efter 35 säsonger lämnade in för gott.

Den friska sydvästen skapade en viss hajning i hamnen vilket överraskade mig efter att jag förtöjt vid mittpiren. Två tyska båtar fanns i hamnen som sköts exemplariskt av Lotta. Hon pyntar och fejar hela tiden när hon inte tillsammans med många i byalaget försökt hålla igång restaurang Briggen och butiken. De nya restauratörerna som tillträdde i somras blev ju kortvariga som beskrivits i tidigare inlägg. Fint är det i alla fall på Hanö och toaletter och duschar har fått kakel sedan några år tillbaka. Wifi fungerar numera bra även här.
Hanös hamnkapten, Lotta Olofsson, som fått mycket beröm i sociala medier.

Även på Utklipporna kan en viss ljusning noteras. Enligt den utmärkta tidningen Kretsaktuellt från Blekingekretsen av Svenska Kryssarklubben. så finns nu en hamnkapten, vattnet är åter, parkeringsautomaten är borta, ett mindre café och vandrarhem är åter öppnat. Dessutom har ju Statens Fastighetsverk byggt en informationsbyggnad för många skattepengar (se tidigare inlägg).

Shellbacks byggprojekt

Vad gäller lyxbyggnader så har man grävt hela sommaren för att anlägga en sådan vid Nytäppet, Matvik. Den framgångsrike ”Shellback” skall här bygga ett mindre palats över hela tomten med tillhörande swimmingpool. Ett lågt hus, som tre brödskivor oregelbundet staplade på varandra och med poolen nere vid strandkanten. Arkitekt är Gert Wingårds firma- Matviksboende kallar visst det hela just nu för ”Rotfyllningen”. Kanske inte i klass med Göteborgshumorn. Höghuset vid Göta Älvbron döptes visst till ”Vattenståndet” eller var det ”Läppstiftet”?

Tjärö hade fullt med folk helgen 16-17 september och man fortsätter ett tag till att ha öppet på helgerna. Nu har Länsstyrelsen i Blekinge satt igång att decimera träd och buskar på ön. Tyvärr med stora maskiner som skapar fula skador i naturen. Hit med häst och vagn, för bövelen! Det gick när jag var ung, varför inte nu?

El och vatten är installerat vid den tidigare fria bryggan på sydsidan av gästhamnsinloppet. Wifi fungerade hyfsat vid gästbryggan men så var det bara tre båtar där på söndagskvällen.

Tre nya elstolpar och vattenpost vid Dagabryggan på Tjärö.

Dimman låg tät i morse över Hanöbukten men har nu lättat något. Ett sista besök i skärgården får det bli innan upptagning på onsdag.

Vi ses i Liverpool!

Avatar lämnar Allinge. Nya piren i bakgrunden. Den gamla "flöt" iväg.