Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Brittsommar i Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, October 15, 2017 14:42:45

Inte s/y Johanna

Man hittar mycket när man letar efter något annat.”

Torrsättning av s/y Johanna skedde i näst intill perfekt sensommarväder. Det var bara västvinden som fattades. Förflyttningen av ”havskryssaren”från kaj till den nya uppläggningsplatsen gick lyckosamt längs den trånga ”gatan” kantad av otaliga nybyggda sjöbodar. Nästa dag blåste det hård "ostan" i Matvik och längs hela svenska syd- och västkusten.


Foto: Lennart Strömberg, Nybro

Det var Karlshamns kommun som tog initiativet till att uppställningsplatsen skulle privatiseras. Sossar, Cp och Lib i Karlshamn har inget emot vinster i välfärden förstår man nu. Kostnaden har nästan fördubblats. Kostnad för vintern 2016/2017 var 1254:- och nu 2130 :-. Den nye arrendatorn tar nämligen också betalt för vaggorna under sommaren.

I Karlshamn har BLT med Tove Olsson och Victoria Nimlin på ett föredömligt sätt belyst ”Saltsjöbadsaffären” i flera artiklar. Ledande politiker har under många år vanskött en av Sveriges vackrast belägna restauranger för att sedan skänka bort den till en mångmiljonär. Man skickar dessutom med 3 miljoner kronor i rivningsbidrag mot löfte att få tillbaka den nya byggnaden i framtiden.Fastighetsrätt är komplicerat, hoppas de har läst på ordentligt.

En socialdemokrat och en liberal med omdöme och civilkurage har överklagat beslutet och framtiden får utvisa hur denna sorgliga historia slutar. Intressant läsning i BLT har det i alla fall varit. Enkäten med många folkvalda som svarande var avslöjande. Tack!

Andra tråkiga saker som hänt är att en mogen skeppare i 70-årsåldern fått böta för att han utnyttjade den fina kajen vid Trashalla för tilläggning. Det 35 meter långa skolsegelfartyget hade varit på resa under två nätter, vinden var hård och eleverna (14-15 år gamla) tröttkörda. Den gamla minlagrings-platsen var en utmärkt plats att vila ut på. Detta uppskattade inte särintresset (enl. Reinfeldt), det svenska försvaret, som anmälde kaptenen för olaga intrång. Blekinge Tingsrätt tyckte inte att fara för livet förelåg och dömde till cirka 8.000 kr i böter. Se upp för militära skyddsobjekt hur risiga de än kan tyckas vara.
Hamnen Torhamn

Vad gäller fara för liv så drunknade en man i Torhamn i mitten på september. Två fritidsbåtar låg förtöjda i hamnen och mannen syntes senast i livet vid midnatt. Räddningstjänsten fann mannen död i vattnet efterföljande morgon.

Café Måsen i Torhamn ligger granne med Torhamns hamn, nästan vid kajkanten. Det drivs numera av en journalist, Lena König, som fick årets nystartspris under näringslivsdagarna i Karlskrona kommun. Hamnen har blivit något mer skyddad för sydvästvindar under senare år. En mindre vågbrytare har placerats utanför hamninloppet. Torhamn har mycket att erbjuda såsom unika hällristningar vid Horsahallen, Gunnar Torhamns altartavla och naturligtvis själva udden, en av Sveriges bästa plats att studera fågelsträcken på under vår och höst. Dessutom har projektet Kustvägen Sydost /Bröms-Torhamn fått 2 miljoner i stöd för att utveckla turismen. Att stödja en nyutgåva av "Natur- och gästhamnar i Blekinge" går däremot inte trots den stora efterfrågan som varit i Sverige och dess grannländer.

Blekinge har fått en ny landshövding som heter Sten Nordin. Jag var rädd för att det röda länet skulle föräras en biskop eller någon public service-journalist som tjänat rörelsen under lång tid. Det blev en moderatpolitiker från Stockholm som efterträder s-märkta Berit Andnor Bylund. Hon påstås i media har skapat Visit Blekinge. Jag hade för mig att det gjordes av en resebyråkvinna i Olofström. Hette hon inte Looris eller….? Eftersom hon inte var från Karlskrona, så har väl hennes ansträngningar fallit i glömska.

En journalist som inte kan betecknas som PK är chefredaktören på Dagen Industri, tillika sommarboende på Aspö. Han har tagit fina Bollöarna, väster om Aspö, till sitt hjärta där han under sommaren rensat stränderna från skräp.

Läs en av hans senare ledare om den generositet som kännetecknar oss svenskar eller i alla fall det politiska etablissemanget.

https://www.di.se/ledare/pm-nilsson-bidrag-ar-fel-satt-att-marknadsfora-sverige/


Norra Bollöarna

Mina tyska kunder har nu återvänt hem från Blekinge skärgård. En hel del av dem räknar med att komma tillbaka och de har lärt mig en ny avslutsfras när de i höst beställt skrifter till vänner och bekanta.

Freundliche Grüsse für einen schönen Herbst!

Thomas

ps. Glöm inte att anmäla Dig till Svenska Kryssarklubbens träff i Karlshamns Folkets hus den 18 oktober. Harkens representant kommer på besök. Anmälan senast idag den 15 oktober till lars.moller@telia.com