Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Hårda vindar över Hanö.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, October 29, 2017 13:46:56

Säg aldrig att vi bor i en avkrok utan säg att vi bor nära kontinenten

Helena Morgonsköld Länsråd Blekinge

Hanö hamn i ro

I helgen har det blåst kraftigt i hela Sydsverige. På Hanö har byvindar på mellan 25-30 m/sek uppmätts. Igår, lördag, kom vinden från NV och då vill man inte vara i Hanö-hamn men nu, söndag förmiddag, så har vinden gått över på NO och då blir det åter lugnt på denna unika plats.

Faran för ålfisket i Blekinge har blåst över för denna gång. Endast statsrådet Sven-Erik Bucht var missnöjd: ”Vi är väldigt tydliga med att vi hade velat se något annat, ett förbud..” TT 20171010 Med lite fler dyra engelska språkkurser för statsrådet, på skattebetalarnas bekostnad, finns det risk att han kommer att lyckas.

De 18 licensierade ålfiskarna i Blekinge oroar sig mer för syd-européernas fiske av glasål och vattenkraftverkens massaker av ål.

Vår landskapsfisk, torsken, klarade sig hyfsat i EU-förhandlingarna denna gång. Men så hade man också halverat tillåten kvot för år 2017 förra gången. Fritidsfiskare i Blekinge får ta upp 5 torskar per dag. Under feb-mars endast 3 torskar.

En ros i BLT

till Karlskronas, Sölvesborgs, Kristianstads och Simrishamns kommuner för visat stöd när Sveriges skandalomsusade regering och dess allierade ville stoppa ålfisket i Östersjön, förstöra för mitt företag och göra mig arbetslös. Även ett stort tack till alla EU-länder. Alla EU-länder utom Sverige.

Anders Ståhl, Mörrum

Ålljuster. Femlevajärn

Låt oss också glädjas åt att det gått bra i sommar för hotell, vandrarhem och stugbyar i Blekinge. Sommarmånaderna visar en intäktsökning på 16% vilket tillsammans med Örebro län placerar länet i Svea Rikes topp. Gästhamnsstatistiken lär bli dystrare när den väl kommer.

På Östra Piren i Ronneby hamn påbörjas nu rivningen av de stora byggnaderna som till största delen haft marin anknytning. Stora planer finns för området (17 miljoner) med grönområde, P-platser, husbilsparkeringar och fritidsbåtshamn, servicebyggnader samt evenemangsområde.

Det blir nog lite svårt att locka fritidsbåtar till det blåshål som Ronnebyhamn utgör. En stor industri, Tarkett, ett hundratal meter bort är väl heller inget som lockar. Husbilsfolk är väl däremot inte så känsliga, bara man kommer nära vatten. Många är ju omprogrammerade båtmänniskor.

Det blir väl en bra knutpunkt för den nya båttrafiken mellan Karlskrona-Karlshamn, som man än en gång skall försöka sig på. Tidigare försök har ju misslyckats men beslutsfattarna riskerar ju inga egna pengar, bara skattebetalarnas. Naturligtvis vill jag också ha en ”Hurtigrutt” i Blekinge, men mer än 50 år i skärgården har väl lärt mig något om turismbeläggning och farvattnen utanför Gö och Lindö.

Ronneby hamn

I hemstaden har Karlshamns hamn flyt med de enligt Fake News ”ryska rören” från Nord-Tyskland.

Varannan dag kommer inledningsvis ett fartyg till Karlshamn med rör. Snart ökar tempot till varje dag och ytterligare ett fartyg. Härliga tider, strålande tider för kommunen som nu fått backning av Länsstyrelsen för sina tillstånd till Marinkompaniets båttvätt, tankstation och container.

Törs man hoppas att Väggaslipen räddas? Slipen har nu besök av Postjakten Hiorten (replik)i oktober för stor upprustning. Den ägs numera privat av Baltic Beautys skeppare. Se hans hemsida www.balticbeauty.se


Postjakten Hiorten restaureras på Väggaslipen

Ute skiner solen trots blåsten. Då skall man vara snäll och därför skriver jag inte om marinofficeren som for fram som en vettvilling (35 knop)i Göta Kanal med sin stridsbåt. Officersförbundet verkar vara bättre än LR var under min lärarkarriär 1973-2004. Han fick visserligen avsked men kan trösta sig med 560.000 kr i avgångsvederlag. Låt oss hoppas att han snart kommer på Karlskrona kommuns lönelista.
Den kommunen verkar vara ovanligt generös enligt mediasmiley.

Jag åker i stället ut till Matvik och ser om sälen från i fredags finns kvar.

Tschüss!

Ps. Att tokigheterna i konungariket Sverige saknar gränser hittade jag i dagens GP/ledarsidan

Statens konstråd kungjorde under onsdagen vilket konstverk som ska pryda Västlänkens framtida tågstation vid Korsvägen i Göteborg. Västlänken är, som bekant, en järnväg under centrala delen av staden. Vinnande förslaget fick många att höja på ögonbrynen. En person ska heltidsanställas på livstid för att agera konstverk i tunneln. På stationen installeras ett omklädningsrum, en stämpelklocka och fabriksliknande lampor med fluorescerande ljus. Anställningen innebär inga plikter. Skulle arbetstagaren avgå eller försvinna in i pension rekryteras någon ny. Bakom idén, döpt till Eternal employment, står svenska konstnärsduon Goldin + Senneby.

ANNONS

Även ett levande konstverk borde omfattas av fackliga rättigheter. Budgeten för den konstnärliga gestaltningen är cirka sju miljoner skattekronor per station. Forts……

Jenny Sonesson