Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Blandat från Blekingeskärgården

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Fri, November 10, 2017 20:07:06


Tomt i fickan – ingen flicka

No money – no honey”

Bruno Liljefors: Sträckande svanar

Regn och rusk råder allt som oftast men det är inte bara i Hanöbukten som det stormar. I medielandskapet faller den ena ikonen efter den andra från sina piedestaler. Eftersom de inte är sverigedemokrater eller f.d. finansministrar så får man söka sig till alternativa medier för att få en hint om vilka det kan vara.

Ibland är man på rätt kurs, ibland går man på grund. Engagerar folket gör det dock. I Karlskrona händer som vanligt en hel del märkliga saker. Lönesystemet verkar ha brakat samman. Tredubbla löner, löner till folk som inte ens börjat någon anställning och lön till folk som slutat. Sök gärna anställning nästa gång Du besöker fina Karlskrona Stadsmarina. Det har blivit mycket bättre med ny entreprenör.

Nu har även Karlskrona-politiker som sammanträder några timmar börjat ta ut heldagsersättning. Har man ingen dagordning på sina möten och kan man inte sätta en tidsgräns för sammankomsten? Nej, mycket prat och lite verkstad tycks vara det som gäller i politiskt styrda organisationer.

För att visa handlingskraft föreslår nu regeringen en satsning på att städa haven i närheten av pappers- och massaindustrin i främst Bottenviken. Troligen också Hanöbukten. Kostnad 10 miljarder dvs 10.000 miljoner kronor.

Nu döms denna satsning ut av forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, Magnus Karlsson skriver i en debattartikel i SvD att utsläppen av miljöfarliga ämnen från fiberbankar numera är liten. Förekomsten av miljöfarliga ämnen i fisk har successivt minskat. Vårt problem är i stället nedfall från luften som härstammar från södra och östra Europa. Man slänger pengarna i sjön och orsakar mer skada än nytta när man börjar muddra.

Bättre övervakningsprogram, produktionsprocesser och förbränningsteknik har större potential att skapa verklig förbättring.


Ejderdagis vid Östra Bokö

Under tiden minskar ejderstammen i våra skärgårdar enligt forskarna. Brist på tiamin, vitamin B1 sägs vara orsaken.

På tema ”blåst” kan SMHI rapportera att den södra halvan av landet hade den blåsigaste junimånaden sedan man inledde systematiska vindmätningar år 1996. Den rika förekomsten av lågtryck gjorde att sommar- och sjöbrisar var sällsynta.

I Ronneby glömmer man löneökningar på nästan 40 miljoner i budgetprocessen för nästa år och småbåtshamnarna rensas på båtmotorer. Vid senaste månadsskiftet försvann 4 båtmotorer på några dagar.

Lagstiftarna, dvs våra riksdagsmän och EU har bakbundit tull, polis och kustbevakning vad gäller utförselkontroller i våra exporthamnar.Vi lever i ett multikriminellt samhälle.

Veckans storm gällde dels skatteplanering (Paradisläckan) och dels sexuella trakasserier (#me too). Som tur är finns det fortfarande journalister som vågar gå utanför åsiktskorridoren.

Erik Hörstadius och Vidar Andersson kom båda med kloka och avvikande åsikter.

Är det mer moraliskt att sätta sig på bolag för att maximera statsrådspensionen (Göran Persson, Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund) genom att inte ta ut någon lön från det lönsamma helägda bolaget? Ungefär denna fråga ställdes i en riksdagsdebatt under onsdagen till en rättroende. Svaret uteblev men eftersom frågan ställdes av en moderat var andemeningen i repliken ”kasta inte sten om Du sitter i glashus”.

Läs Erik och Vidars krönikor genom att klicka eller markera på länkadresserna nedan.

https://www.di.se/debatt/ostling-affaren-ar-ett-haveri-av-public-service/

https://www.affarsvarlden.se/kronikor/erik-horstadius/forgiftad-vardegrund-6881988Per Serre:Bengtsören

Vi avslutar med lite glada nyheter. Per Serre, Karlshamnskonstnären, har för tredje gången fått tillträde till Liljevalchs vårsalong. Det är stort, lika stort som utställningen med sina 284 verk. Per medverkar med två verk. Premiär den 12 januari.

Det fina sjöfartsmuseet i Karlshamn firar 30 år. När Du kommer till Karlshamn nästa gång, gör ett besök nere i ytterhamnen, strax innan Östra Piren.

”Small is beautiful” eller ”Less is more” skulle man kunna säga om Hamnpaviljongen i Matvik.

Martin har lyckats omvandla en ful pråm och en oansenlig byggnad till en trevlig samlingspunkt i hamnen. Nu har ”verket” nominerats av allmänheten till stadsbyggnadspriset i Karlshamn. En jury skall utse två finalister.

Hamnpaviljongen Matvik

En smaklig gås tillönskas!