Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Blekinge skärgård-Stockholm ToR

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sat, November 25, 2017 17:27:11


Göteborgshumor: Vad dricker man i fjällen? -De la vin.

Under en resa till Stockholm blev det långa vandringar, ofta i strålande sol. Från Reymersholme som genom Lars O. Smith har stark Karlshamnsanknytning, var det inte långt till grannön Långholmen. Över ”Kluckarnas bro” vid Reymersholme till ”Suckarnas bro” mot Långholmen över Pålsundet var det nära till det gamla Kronohäktet som nu till vissa delar är hotell. Cellerna är som Du förstår inte stora och jag gissar att det är ganska lyhört eller….? Centralfängelset revs 1982 och då hade både Lasse Strömstedt, Jan Guillo och Tumba-Tarzan varit gäster.

Karlshamnsbördige Lars. O. Smith hade sitt första bränneri på Reimersholme men bodde på Karlhälls gård på Långholmen från 1874.

På vandringen över den mäktiga Västerbron kunde vi vid södra brofästet se platsen där Jas-planet störtade en augustisöndag år 1993. Se filmen i nedanstående klipp. Markera adressen och högerklicka. Välj öppna länk.

https://www.youtube.com/watch?v=ZvDfAIttnDwDet lilla konstverket i form av en papperssvala gjort av Thomas Qvarsebo påminner oss om hur nära en stor katastrof Stockholm och Sverige var. Ingen skadades, helt otroligt.

Vid norra brofästet av Västerbron har jag sökt gästhamn flera gånger. Det är centralt beläget vid Rålambshovsparken om än lite skvalpigt. Det var länge sedan, så förhoppningsvis är de sanitära faciliteterna förbättrade.

Jag har alltid trott att världens längste statsminister, Tage Erlander, bodde i något av de pampiga husen vid Norr Mälarstrand. Nu fick jag lära om. Han och hustrun Aina, f.d. mattelärare i Karlshamn, bodde här.Granne med DN-skrapan och Riksarkivet. Huset kallas Dragspelshuset och/eller Erlanderhuset. På sjunde våningen, i en femrummare bodde statsministern, som på ålderns höst blev mycket populär med hjälp av bland andra Lennart Hyland i programmet ”Hylands hörna”. Erlander avgick hösten 1969 och Palme fick överta gruvstrejk i Malmfälten tillsammans med annat elände.

Med ”polismästaren” som ciceron var jag tvungen att besöka rådhuset, granne med polishuset. Trots mitt sällskap var vi tvungna att klä av oss en hel del i säkerhetskontrollen. Att i vackert kvinnligt sällskap göra det, är inget jag har något emot och den trevliga vakten spelade med i mer eller mindre roliga kommentarer.

Byggnaden som är domstolslokal var imponerande. På agendan fanns varken f.d partiledare med röd framtoning eller riksdagsmän som gärna hamnar i krogslagsmål. Det var mest narkotikabrottslingar med många konsonanter i efternamnet, för att citera en folkkär tv-personlighet och författare.

I det vackra stadshuset vid Riddarfjärden satt tjänstemännen och räknade på fallskärmen för det avgående och tafsande kulturborgarrådet, också han rödtonad. Skulle det stanna på under 5 miljoner? Lika illa var det när vi gick genom Gamla Stan. Nobelstiftelsen, med förre riksbankschefen i spetsen, brottades med frågan om man även i år skulle hjälpa Sverigedemokraterna och ”porta” partiledaren från Nobelfestligheterna. Skandalen kring Svenska Akademin och en av dess ”ledsagare” hade just briserat så värdegrunden hade fått sig en törn i väljarnas ögon.

Många steg blev det och kvällen avslutades med en god måltid tillsammans med vännerna på italienska La Casa vid Västerbrons södra fäste. Servitrisen var vacker som en soluppgång i Blekinge skärgård och mycket duktig. Maten var god och när vi skulle gå frågade L. varifrån min vackra dialekt kom. Jag rodnade och sa som det var. Det visade sig att tösen lämnat Sölvesborg vid nio års ålder och nu högst 20 år senare fanns inte tillstymmelse till något från den granna ”Listalännskan”. Hennes dialekt hade i barndomen väckt stor uppskattning och uppmärksamhet i huvudstaden.

Bo Larsson 1945-: Västerbron

För 154 kr tog mig ”Snälltåget” från Stockholm till Hässleholm just in time. På tisdagen blev det snökaos i Stockholm. Under onsdagen stormade det med högvatten i Matvik och tåg som blev ståendes i skogarna mellan Åryd och Hällaryd. Räddningstjänsten fick leta reda på passagerarna.

I Ronneby var det också stora slagsmål i det multikulturella samhälle som vi fått. Under flera dagar har oroligheter återigen uppstått efter något års lugn.

Trevligare är då att Ekenäs/Karön fått en ny arrendator. Gästhamn, restauranger, tankstation, stugby och båttrafiken ingår i det tre-åriga arrendeavtalet som tre herrar vid namn Ekberg,Persson och Millevik slutit med Ronneby Kommun. Att Karö, Ekenäs och Ronneby skulle vara okänt bland båtfolk,svenska och utländska, som en av arrendatorerna påstår i Sydöstran, håller jag inte med om för att uttrycka mig milt men önskar dem ändå all framgång i förvaltningen av den pärla som Karön är.

Lite kultur denna mörka lördagseftermiddag måste det bjudas på.

Idag skulle den framlidne författaren Paul Paulsson ha fyllt 90 år. Hans skildringar av sjömanslivet och skutsamhället Pukavik är läsvärda. En minnesstund med högläsning och radioteater hålls i em. på unika Antikvariat Bode i Karlshamn.

Boken om Karlshamnskonstnären Per Serre släpps idag på Martinssonska gården, Lotsgatan i Karlshamn. Böckerna om Signar N. Bengtsson och Lehån var mycket vackra, läsvärda och hade hög kvalitét.

Jag gläds åt att det går bra för min blivande sommargranne tvärs över viken. Han som köpte Lennart Paulssons hus och jämnade det med marken för att bygga nytt. Johan ”Shellback Schuster tjänade näst bäst bland våra artister i Sverige under förra året. Det blev lite drygt 83 miljoner under år 2016.Grattis!

Två beställningar på föredrag om Blekinge skärgård har jag mottagit. Det är väl också kultur, kul är det i alla fall. Tänker ta min publik till några av de bästa platserna i Blekinge skärgård , ljuga lite och kanske provocera genom att tala sanning.

I Vägga skall det kanske återigen bli båtmässa. I mitt minnesförråd vill jag minnas att det förekom en sådan på 1970-talet. Var det inte en känd tandläkare inblandad som då drev båthandel.

Nu roar han sig med att jäklas med Karlshamns kommun om det vite som kommunen med skiftande framgång försöker påföra den så kallade kiosken i Matvik. Kommunen fick backning av Mark- och miljödomstolen för ett löpande vite på 5000 kr/månad eftersom man inte kunde visa att kiosken stod kvar, man baxnar över våra jurister ibland.

Avslutningsvis så skickar jag med den senaste dumheten från EU-kommissionen. Förbjud allt ålfiske av ål över 12 cm. Detta innebär att fransmän, spanjorer och portugiser kan fortsätta att dammsuga atlanten på glasål medan vårt kulturarv går till botten.

Snart vänder det – vi hörs


Oscar Bergman: Från Reymersholme mot Essingen.