Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Julgranar och godis räddar fisken i Blekinge skärgård.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, December 10, 2017 19:27:24

Ålfiske Hörvik

Jag skriver detta i farstun, för min lägenhet är nystädad och man vill ju inte stöka till. Det är en otroligt skön känsla, tyvärr varar det inte så länge.

Vi slutade förra gången med tokförslaget från EU att inga ålar över 12 cm fick fångas i Östersjön. Sossarna ville ha totalförbud mot ålfiske, men nu åker landsbygdsminister Bucht med stränga direktiv från EU-nämnden och Alliansen + SD att Sveriges ålfiske skall undantas från tokreglerna.

När nu skattebetalarna lagt så mycket pengar på statsrådets engelskundervisning vill vi ål- och kulturkramare se resultat.

Det finns folk som gör något och inte bara pratar. Fiskevårdslinjen vid Naturbruksgymnasiet i Sjöarp, Lyckeby Sportfiskeklubb och Mieådalens Sportfiskeklubb satsar på att sänka och förankra julgranar i våra vikar för att åstadkomma en god lek- och uppväxtmiljö för fisken. Bottenvegetationen är inte den bästa längs våra kuster sägs det. Både i Karlskronas vida skärgård och i Hällaryds skärgård samt i vikarna runt Tjärö kan vi riskera att få upp en gran, när vi tar hem ankaret efter en lugn natt i dessa fina ankarvikar.

Ett annat kul initiativ står en Styrsöboende entreprenör, Axel Roos, och hans kompanjon Nils Tenje från Kristianstad för. Man har 3D-printat formar efter en egenfångad gädda från Eriksbergs gäddrika vatten, Godis utan gelatin, gluten eller färgämnen skall produceras av firma Kolsvart som sedan några även tillverkar det nu så trendiga lakrits. För varje försåld godispåse skall en viss roalty gå till fiskevård i Östersjön vad gäller gäddyngel. Blekinges landskapsfisk, torsken, står på tur att lanseras enligt BLT.

Familjen Roos var storägare i Skånska Banken när Handelsbanken köpte banken år 1990 så kapitalbrist lär väl inte drabba projektet.

Att kunna köpa glass i Vägga fiskehamn direkt vid kaj har varit uppskattat trots den regniga sommaren. Den lilla uteserveringen har fått förlängt kontrakt till år 2022. Framsynt som jag är i marknadsföring av ”Natur- och gästhamnar i Blekinge”, inledde jag förhandlingar redan tidigt i höstas med entreprenören.


Vägga fisk- och gästhamn

Hamnpaviljongen i Matvik blev inte nominerad till Stadsbyggnadspriset. Juryn väljer att nominera sitt eget projekt, Östralycke samt takhusen på Drottninggatan. Är det någon som är överraskad?

På onsdag har Blekingarna chansen att få se en flygande julgran av JAS 39 Gripen.

Det var mäktigt när man förra året firade något jubileum. Jag stod på Östra Piren i Karlshamn och såg dem dyka upp över Dalgången. Kolla FB och F17 på tisdag om tidtabell och flygrutt.

I Gö fiskehamn klagar Gö Båtsällskap på extremt dålig vattenkvalitet. Den idylliska båthamnen med sina unika omgivningar är värd ett anlöp. Hoppas Ronneby Kommun kan åtgärda bristerna.

Gö fiskehamn

Den senaste dumheten från Stockholm är att man skall börja suga sand söder om Utklippan. Ja, ja den ena handen vill förbjuda fiske och den andra handen vill försämra fiskets levnadsvillkor.

Till alla vänner i Matvik som befinner sig på annan ort. Den rödgröna röran i Karlshamn (S-C-L) vill behålla tidsgränserna för parkering i Matvik. Ordf. i Tekniska nämnden, centerpartisten Mats Dahlbom, försöker hitta ny mark för de under sommaren hårt belastade parkeringsplatserna. Nu vill man dessutom förbjuda egna vaggor för båtar som använder uppställningsplatsen.

Dansken jag träffade i Kielkanalen hade rätt: ”Sverige är som ett amerikaniserat Öst-tyskland.”

Nu drar jag mig in i vardagsrummet utan att stöka tillsmiley. Jag tror Publicistklubbens ordf. sitter och gullar med populäre Anders Ygeman i Public Service.
Lev väl!