Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Ålfiskestopp i Blekinge skärgård?

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Fri, December 22, 2017 14:08:04

Han är i alla fall julottekristen”

Votivskepp och krucifix i St. Nicolai kyrka, Simrishamn


Satsningen på 400.000:- i språkundervisning under år 2017 för vår landsbygdsminister, räckte inte för att övertyga EU om ålfiskets kulturella betydelse i Skåne/Blekinge. Det blir fiskestopp av blankål under en valfri tremånadersperiod mellan september och januari. Fisket av glasål i syd-europa berörs inte.

” Som att bli våldtagen av staten” säger en ålfiskare i Hörvik till BLT.

Låt oss hoppas att Sverige väljer november, december och januari för fiskestopp. Då bör fisket ha en chans att överleva.


Överlever gör också spätteskutan Edith som räddas kvar i Karlshamn av en nybildad kulturförening, ”Edits vänner”. Tändkulemotorns dunk över Bokö- och Matviksfjärden kommer att höras igen. Avgående skepparen Evald Karlsson kommer att ersättas av sådana kompetenta krafter som Tonni Johansson, fd skeppare inom KBV, Bengt Svensson mångårig ordf. i Svaneviks Bryggförening, Leif Brorsson och Anders Pettersson m. fl.

Helsingborgs Lotsstation. Foto fr. webben Bosse Sundholm, Asarum

Vår vackra kulturminister hittar på en del dumheter som t.ex höjd moms på biografbiljetter. Men även en blind höna hittar ett korn. Åtta fyrar har byggnadsminnesstämplats av statsrådet.

Helsingborgs vackra lotsstation på Parapeten, Kullens fyr, Måseskär, Högbondens fyr, Bjuröklubb, Hoburgen, Hjortens fyr och Navens fyr vid Lidköping. De två senare i Vänern.

Hanö fyr är mig veterligen ännu inte byggnadsminne.

Sjöbiskopen i Karlskrona Stadsmarina

Mer kultur, i Karlskronas fina stadsmarina har en meterhög sjöbiskop avtäckts. Enligt myten fångades en märklig fisk på 1500-talet som liknade en biskop. Konstverket är tänkt att skydda sjöfarare från allt ont. Konstnären heter Helena Mutanen.

Du vet väl om att en i dagarna aktuell helgongestalt St. Nicholaus är sjöfararnas skyddshelg men även förebild till Jultomten. Kyrkorna både i Simrishamn och Sölvesborg har fått bära detta helgons namn.

I Simrishamn inträffade en tragisk drunkningsolycka i lördagsnatt. En seglare från Karlshamn drunknade när han var på väg till sin båt i gästhamnen. Mannen hittades under tisdagen.

I Sölvesborg har en känd seglarprofil mist sin ”älskade Maka och Sjömansflicka” som det så vackert står i torsdagens annons (BLT/Sydöstran).

Vi är många båtfarare som i båda fallen delar de anhörigas sorg.
Rune och Mia lämnar Hanö hamn.

Avslutningsvis kan konstateras att den så kallade ”julgransflygningen” med JAS-plan från F17 var lite rumphuggen när de flög från öster mot väster 700 m utanför min balkong. Endast fem JAS-plan och ett litet skolflygplan deltog mot tidigare år elva plan.

Svåra väderförhållande angavs som orsak. Låt oss hoppas att solen skiner och bleke råder när kriget kommer. Det var en vacker dag när Hitler gick in i Polen den 1 septeber 1939. Själv har jag under veckan gjort strålande affärer med både Tyskland och Polen. Gladast är nog Maud Olofssons skapelse, Post Nord, som inkasserade nästan 300 SEK och dyrare skall det bli från årsskiftet. Portot höjs från 7:- till 9:-. Grattis medborgare!

Avslutningsvis ber jag Dig notera att dagen har blivit flera sekunder längre sedan igår den 21 decembersmiley.

Hoppas att Du får en fridfull julhelg, ett gott slut på det gamla året och ett riktigt Gott Nytt År.

Esaias Thoren: Lutfisk på tork, Svolvaer.