Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Friska vindar i Blekinge skärgård.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Tue, January 09, 2018 12:56:51
Ralph Eschrig, Berlin


”Vissa betraktar den privata företagsamheten som en farlig tiger som måste skjutas. Andra betraktar den som en ko som är till för att mjölkas. Alltför få inser att den är hästen som drar hela lasset. ”

Winston Churchill 1874-1965

Den första veckan inleddes med stormvindar och högvatten i vår vackra skärgård. Byvindar över 25 m/sek uppmättes på Hanö den 2-3 januari. Den sydostliga vinden gjorde att några lite större båtar slet sina förtöjningar från bryggan. En fiskesnipa tog en del av bryggan med sig och en Nord Star-båt slet troligen av förtöjningarna. Bryggan var i alla fall hel på hennes plats.

Ett annat vanligt förlopp inträffade för en Buster som låg med aktern mot den hårda sjön vid mastkranen. Sjön slog in i aktern som sjönk mer och mer allt eftersom den vattenfylldes. Till slut var katastrofen fullständig. Plåtlådan sjönk och Båthotellet fick bärga vraket nästa dag.

Räddningstjänsten kom med stor styrka och hann rädda fiskesnipan som slitit loss delar av bryggan. Båtar som torrsatts under hösten verkade stå stadigt och täckningarna låg i de flesta fall kvar. Facebook-gruppen Hällaryds skärgård som har fler än 500 medlemmar har varit till stor hjälp när det gällt att hitta de olycksdrabbade ägarna. Anders Berntorp, sommarboende på Joggesö, är grundare och administratör.

En ny facebook-grupp som jag också kan rekommendera för nostalgitrippar är Gamla Carlshamn. Gå in på facebook och anmäl Ditt intresse. Kristian Andersson och Peter Enckell är initiativtagare.

Den första söndagen bjöd på strålande solsken men under måndagen gjorde dimmolnen att jag inte kunde se AAK-fabriken från mitt fönster någon sjömil bort. Får väl glädja mig åt att bolagets aktie i veckan passerat 700:- och nu står i 725:-. Aktien kostade cirka 130 kr när jag flyttade hem till Karlshamn (2004) och såg företaget från mitt fönster. Det bolaget skall jag hålla ögonen på var min tanke. Precis som en gammal brukspatron ringer jag till fabriken om det inte ryker ur skorstenarnasmiley. ”Har Ni semesterstängt?” Rekordresultat varje kvartal de senaste åren.

A propos pengar så hoppade jag till när Veckans affärer presenterade en lista på Sveriges 187 miljardärer. Mitt namn förekom på plats 111. Före både Zlatan, Benny A och Eriksbergs godsherre. Har jag räknat fel nu igen?smiley Nej skönt, det var min namne på GeKå i Ullared.

Jag predikade alltid för mina elever att en läkare kan begrava sina misstag, men för en ekonom kan man på kronan när fastställa misstagets storlek. De hängde allltid med huvudet när de lomade tillbaka till sin bänk utan att fått några poäng för slarvfelet de gjort i en kalkyl. Hårt men rättvist!smiley

I den östra delen av ”Natur- och gästhamnar i Blekinge” finns en liten holme omnämnd norr om Tjurkö/_Sturkö som heter Pottneholmen i sjökortet. Den vill Lantmäteriet döpa om till Panaholm.

I Ronneby har nu sympatiske Prajay Purohit lämnat Villa Vassen och Karö-restaurangen till den nye arrendatorn Daniel Ekberg som i år också skall driva gästhamnen. Många tacksamma kommentarer kom intill hans avskedshälsning på FB.

Tråkigt nog vill inte Länsstyrelsen,Transportstyrelsen och Sjöfartsverket införa hastighetsbegränsning på de fina farvattnen vid Harön och Funkön väster om Karön. Varma sommardagar är trafiken intensiv här och ligger man på svaj där erbjuds ingen ro.

Lantmäteriet och Sjöfartsverket har avslutat sina mätningar av vår strandlinje på 4800 mil. Den sista biten, Valdemarsvik ner till östra Blekinge blev klar förra året.

Cirka 800 öar längre än 50 m finns i Blekinge skärgård men totalt finns 4050 öar i Blekinges hav och insjöar. Blekinge har totalt 4162km kust och stränder, varav 2422 km längs insjöar och vattendrag. Det finns 1039 km stränder på havsöarna i Blekinge skärgård. Strandlinjen för fastlandet är 575 km

Karttjänsterna är ännu inte tillgängliga för oss.På västsidan söker Sjöräddningssällskapet i Sölvesborg nya medarbetare. Restaurang Hanöhus har uppstått igen efter att ha varit flyktingförläggning. Några entusiaster vill dra igång verksamheten men fastighetsägarens planer är osäkra skriver BLT.Blekingetrafiken i västra skärgården och till Hanö kommer som förra året att skötas av Haglund Shipping. Upphandlingen gäller visst i åtta år.

Malqvarn eller Qvärnen som det lilla skäret NO om Hanö kallas har blivit marint biotopsområde. Stenen är toppen av ett restberg med musselrev av blåmusslor.”Dimman lättar” av dansken Carl Nielsen är ett vackert musikstycke. Tågen (danska för dimma) tycks lätta över Karlshamn. Vinden är ostlig.

Nu går jag till torget och köper några sillar av Alexander. Jag såg på datorn att fiskebåtar från Nogersund var ute igår.God fortsättning tillönskas!