Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Blekinge skärgård får Hurtigrutt

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Mon, January 22, 2018 16:07:08
”Journalistiken skall inte uppfostra sin publik.”

Jörgen Huitfeldt, fd SR

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2018/01/19/jorgen-huitfeldt-journalistiken-ska-inte-uppfostra-sin-publik

I lokaltidningen Blekinge läns tidning har på insändarsidan pågått en debatt om vad som händer om man inte är snabb nog som passagerare vid avstigning, när man åker Öresundståg mellan Helsingör och Karlskrona. Två olika skribenter redovisar att de hamnat i Bräkne-Hoby, då de inte hunnit av vid tågstoppet i Karlshamn.

En skribent däremot var sååå nöjd så med Öresundstrafiken. Jag var mycket frestad att skicka in till BLT följande otroliga men sanna historia som jag berättade för ett antal år sedan i denna blogg.

Öresundståget till och från Karlshamn ofta ett äventyr.

Resan till Schweiz blev mer spännande än jag räknat med. Av erfarenhet vet jag att Öresundstågen är synnerligen opålitliga. När jag återvände från Vietnam i februari tog resan Kastrup-Karlshamn 4 timmar, mot normalt 2 tim 15 min.

Jag hade för säkerhets skull planerat att resa från Karlshamn kl. 12.38 (lite onödigt tidigt) för att kunna vara på Kastrup kl. 15. Tåg 1073 anländer enligt tidtabell till Karlshamns C. Jag noterar att tyst kupé finns i slutet av tåget, (15-20 m bort)varför jag skyndar mot sista vagnen.

Då hör jag signalen för ”dörrarna stängs”. Jag rusar mot dörren och försöker kasta in handbagaget i springan men misslyckas. Tåget kör iväg efter mindre än 1 minuts uppehåll. Avstigande har ännu inte hunnit lämna perrongen och attraktiv dam bara skakar på huvudet.

Turligt nog kommer nästa tåg 13.38 också enligt tidtabell och märkligt nog anländer det till Kastrup ”just in time”. Jag har då en knapp timme att passera säkerhetskontrollen och ta mig långt bort genom terminalen där lågprisbolaget Easy Jet skall ta mig till Basel för mindre än 500 Dkr ToR.

Kl. 1630 stängs Kastrups hållplats på grund av ett oidentifierat föremål och Öresundstågen tillåts inte stanna.

En stund över ” hade Öresundstågen som frejdig slogan vid denna tiden.”Höj inte bron, sänk floden” var en gammal film från 1960-talet tror jag. I Ronneby har man sänkt höjden på fartyget som under sommaren 2017 trafikerade den idylliska delen av Ronneby-ån och farvattnen ut till Karön och Harö. Vid högvatten blev det ”mässfall” eftersom m/f Spättan inte kunde passera under den fasta bron vid Ronnebyhamn. När nu handlingskraften har satt in hos myndigheterna har man också passat på att ge fartyget ett nytt namn. Det vackra namnet Astrid hedrar minnet av en kvinnlig kulturkämpe som bl.a. kämpade för de fina kvarteren i Bergslagen, Ronneby.


Geirangerfjorden

Som jag tidigare nämnt blir det en liten ”Hurtigrutt” mellan Karlskrona och Karlshamn med anlöp i Ronneby, Tjärö, Tärnö med flera platser. Turerna skall bara gå på helgerna mellan 30 juni och 12 augusti. Ronneby kommun satsar 300.000 kr och vad Karlskrona och Karlshamn satsar är obekant.

Som gammal marknadsplanerare på ett stort passagerarrederi oroar jag mig för kalkylen, men det är ju skattebetalarna som får stå för notan, så biljetterna kommer ju inte nå självkostnadspris.

Det blir säkert en upplevelse både i fin sommarbris och i kuling från sydväst. De som överlever passagen melllan Stora Kråkan och Gö-kalv i hård vind kan berätta om vackra vyer och trånga passager. Jag hoppas man går norr om både Arpö och Saltärna med m/f Flaggskär (östra delen) och m/f Tuva (västra delen).

Blekingetrafikens sommarkort kommer att gälla. Det kostar visst cirka 700 SEK.Biosfärområdet Blekinge Arkipelag ”har Region Blekinge, kommunerna och Länsstyrelsen nu varit sysselsatta med i snart mer än 10 år. Utnämningen kom i juni 2011. Sedan dess har det pratats om vad man skall göra.

Man kan milt säga att en viss turbulens inom organisationen råder och nedanstående personer har beslutat att Ronneby kommun skall ”hålla i” verksamheten. Den ideella föreningen Blekinge Arkipelag skall köpa tjänster av Ronneby kommun och inte längre ha egna anställda. De projektanställda som finns idag skall få vara kvar till projekttiden löper ut år 2019.

Gå in på www.blekingearkipelag.se och se vem som betalar för ”det hele” (mer än 4 miljoner).

Biosfärstyrelsen Blekinge Arkipelag

Carl-Martin Lanér, ordförande, Karlskrona kommun
Mattias Holmquist, vice ordförande, Mörrums Kronolaxfisket
Bodil Frigren Ericsson, Hällaryds Skärgårdsförening
Anna-Lena Fransson, Äggagården i Edestad AB
Marco Gustavsson (C), Karlshamns kommun
Bo Johansson (S), Ronneby kommun
Magnus Larsson (C), Karlskrona kommun
Louise Lindén, Live Green Production
Lena Stävmo, Länsstyrelsen i Blekinge

Huvudmannagrupp

Sofie Samuelsson/Ebon Kaisajuntti/Karin Lundberg, Ronneby kommun
Lotta Bergström/Therese Stenholm Asp, Länsstyrelsen i Blekinge
Marianne Westerberg, Karlshamns kommun
Ann-Marie Nordström/Sven-Olof Petersson, Karlskrona kommun

Syftet med gruppen är att förankra, samordna och driva biosfärarbetet i huvudmännens organisationer.Dags att sluta innan jag säger något dumt om regeringens förslag att förhindra för barn och gamla att fritt välja skola och omsorg. Efter mer än 30 år inom svensk skola har jag naturligtvis åsikter om detta spektakel för att citera godsherren på Eriksberg.Jag har dessutom under mer än 10 år mätt kunskaperna hos sammanlagt 30.000 elever runt om i Sverige. Det var på den tiden inga friskolor fanns och skillnaderna var stora, kan jag försäkra.

Oscar Bergman: Vintervik

Varma hälsningar från ett vitt Karlshamn där ett mindre fartyg stävar norrut ost om Hanö.