Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Kanaler, båtar och kärlek.” Ett program som väcker minnen.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Fri, February 02, 2018 15:45:57

Foto:Lennart Strömberg Nybro

Efter en fin konsert (Efterklang) med Marinens musikkår i Carl-Gustafs kyrka Karlshamn, hade jag nöjet att beskåda ett SVT-program med rubrikens titel. Programmet gick med sin första del i Kunskapskanalen den 31 januari. Går i repris idag den 2 februari klockan 17.20. Finns också på Kunskapskanalen.se. Programmet är en repris från 2016 enligt programtablån.

Bengt Ödman: Brygga

Ett äldre charmigt engelskt par tar sig med passagerarbåt och hyrbåt från Göteborg via Göta Kanal till Mem, kanalens början/slut i Östersjön. Vackra bilder i lagom tempo, engelsk humor gjorde programmet sevärt och väckte många minnen för mig som befaret detta mästerverk tre gånger. En gång från Västerhavet och två gånger från Östersjön.


Olsson 22

Första resan gick redan år 1972 med min Olsson 22 som några somrar haft hemmahamn Hinsholmskilen. Den 22 fot långa (löa) och 1,7 ton tunga farkosten framdrevs av en utombordsmotor på 3 hk. Skrovet under vattenlinjen var dessutom täckt av snäckor och annat som kan växa fast i det salta Kattegatt och Skagerack.

Denna ”bromskloss” skulle senare visa sig vara borta efter en veckas färd i sötvatten.

Premiärdagen gick färden på Göta älv som trafikeras av handelssjöfarten upp i Vänern. Skepparen på ett svenskt lastfartyg ropade till det unga paret i den vita segelbåten:”Det gaur inte!”. Han hade tydligen varit i Blekinge.

Strax efter gick jag ner i ruffen för att kontrollera fastsättningen av batterierna.

Befälet överlämnades till K. , den kvinnliga delen av besättningen som styrde s/y Johanna något styrbord om älvens mittfåra. När jag mixtrar med den minimala batteribanken känner jag plötsligt att båten mjukt ”sätter sig,” Vi har fastnat i dyn.

Jag tittar upp och ut på min styrman. Hon tittar koncentrerat rakt förut. Hon har inte märkt att vi står stilla. Med den tur som är förknippad med denna båt kommer inom en kvart en fritidsbåt som drar oss loss från gyttjan vid Nol.

Eftersom vi startat strax efter lunch hann vi inte längre än till Lilla Edet söder om Trollhättan. Vid frukost passerade det svenska lastfartyget från igår söderut. Skepparen ropade nu ut sin stora beundran över vår bedrift att ta oss ända till Lilla Edet i den inte helt obetydliga ström som rådde.

Ytterligare en pinsam historia skulle inträffa efter att vi passerat de väldiga slussarna i Trollhättan som trots sin storlek, (30 meter höjdskillnad), gick som en dans tack vare att vattnet kommer underifrån och sakta lyfter båtar och fartyg till nästa sluss.

I centrum av Trollhättan går en livligt trafikerad bro över kanalen. Jag begär broöppning, nästan vid rusningstid, kör fram emot bron, bron öppnas och motorn dör 50 m från bron. Synnerligen pinsamt!

Efter denna malör har jag inget minne av att något gick fel på denna min första tur. Minns bara att allt var så vackert, att fritidsbåtarna var få i början av juni och att jag ofta under många år lät tankarna flyga tillbaka till resans förlopp i juni 1972.

Sommaren 1982 var det dags igen, men det är en annan historia med svältande besättning bestående av bl.a. tre barn sju år och yngre samt två ”nannies” som hastigt minskade i vikt under färden från Kalmar till Söderköping. Det hade snöat i Växjö den 10 juni.


Eriksberg Utsikten mot Dragsö.

I övrigt har inte så mycket hänt i Blekinge skärgård. En havsörnsunge var lika trött och orkeslös som en tonåring utan I-phone. Räddades av personal på Eriksberg Viltpark. Några dagars rehabilitering hjälpte inte utan fågeln ”störtade” väster om mitt älskade Dragsö. Den räddades återigen av Per-Arne Olsson och hans medarbetare. ”Katastrofhjälp fåglar” med Bengt-Arne Nilsson deltog också i operationen.

En härlig rundtur med båt runt residens- och Världsarvsstaden Karlskrona startar till sommaren enl. BLT. Turen går enligt följande och omvänt under tiden 2/7-19/8

Fisktorget-Pottholmen-Ljungskär-Dragsö-Brändaholm-Saltö fiskhamn -Björkholmen- Lindholmen – Kungsbron – Basareholmen – Marinmuseum – Handelshamnen – Mjölnarholmen – Krutviken – Lastbrokajen Hästö.

Vill Du hälsa på hos vår nye landshövding som bor så vackert vid Kungsbron är det Hop on – Hop off som gäller.

Kungsbron med residenset

De tidigare så omtalade julgranarna har sjösatts men deras position skall visst vara fördold för allmänheten. Abborrens sexliv får inte störas. Fisken ska fästa sina romsäckar i granarna. Granarna är förankrade med betongblock så om ankaret fastnar så vet ingen ännu vad som sker. Får vi upp både block och gran eller får man insnodd grodman från ”främmande” makt?

I Matvik vill en person som ska köpa elbil ha laddstolpar. Om inte denna önskan kan bifallas vill hen ha rätt att parkera vid bryggnockar för att utnyttja de elstolpar som finns på bryggorna.

Ja, nu blir det att konkurrera, inte bara med dem som kopplar in sig i maj för resten av säsongen, utan också med bilar. Tur att man ligger längst ut.

Mitt intresse för journalistik gör att jag inte kan undanhålla Er nedanstående.

Efter att skandalen med Opinion Live (25/1) nu kommit till tittarnas kännedom vill jag ge en komplimang till Aktuellts studioreporter Jon Nilsson, som i onsdags den 31 januari genomförde en tuff intervju med en kollega och tillika ansvarig för OL från SVT i Göteborg.

Var finns yrkesstoltheten hos många av journalisterna inom public service?

Läs gärna också en annan modig mans krönika. Vidar Andersson, socialdemokratisk chefredaktör och debattör, honom ”kör man inga räta fåror med”. Han tänker själv och håller sig inte inom åsiktskorridoren.

Medier utan faktakoll

WidarDirekt

Fyra stora medieföretag – SVT och SR från den ”statliga” sidan och DN och SvD från den privata sfären - har beslutat att de gemensamt kommer att starta en sajt för faktagranskning inför valet 2018. Det är ett mycket dåligt initiativ som enbart kommer att främja misstron och faktaresistensen i samhället.

Ingen av dessa fyra medieföretag har nämligen – lika lite som någon annan – något obefläckat rykte när det gäller förhållandet till fakta, relevans och sans. Inget av medieföretagen har heller utmärkt sig genom att i efterhand medge – eller ens diskutera – möjligheten att de begått fel och vinklat saker och ting långt bort från balanserad fakta.

Markera nedanstående länk - Högerklicka - välj öppna länk
Gå in på Vidars blogg så hittar Du den fullständiga krönikan.

http://www.folkbladet.se/blogg/widardirekt/medier-utan-faktakoll/

Vi höres au!


Flash!!! kl. 1840 Havsörnen har tyvärr avlidit natten till fredag.Detta meddelar SVT.Blekinge. R.I.P.