Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Spännande satsning i Blekinges västra skärgård.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Tue, February 20, 2018 18:54:28

Stefan Löfven kan tipsa Jonas Sjöstedt om att Nordkorea helt saknar privata skolor. Istället skickar eliten sina barn till Schweiz på statens bekostnad”. Rune Andersson f.d . Kyrkhult


Karta från 1600-talet av Peter GeddaFör en dryg vecka sedan läste jag på Sydöstrans webb om att Länsstyrelsen skulle satsa på skärgårdstrafik till Eriksbergs stränder. Jag väntade på att någon mer information skulle komma i papperstidningen. Det kom information, men först igår dvs måndag den 19 mars stod artikeln i tidningen. Den innehöll inte så mycket av värde för mig.

Egen underrättelseverksamhet från mig tyder på att trafik kanske kan starta med ett anlöp inne i härliga Bruksviken, dit jag för övrigt själv gärna drar mig undan världen och motorbåtarnas larm.

Min tacksamme kund och tenor från Berliner Opera, Ralph Eschrig, blev ju så förtjust att han gjorde denna fina akvarell som jag visat här ganska nyligen.
Konstnär: Ralph Eschrig, Berlin

Här inne finns möjlighet att ordna en tilläggsplats för skärgårdsbåten och dessutom finns redan en låst grind i staketet som kan öppnas för framtida gäster till Eriksberg. Väg finns från Eriksbergs huvudbyggnad fram till grinden.

Allböleleden, som erbjuder en fin vandring från Skarvik/Björnahemmet ut till just Allböle udde, skall "restaueras" så att det blir en "soft" vandringsled. Hoppas bara inte att det bortskämda svenska folket kräver gatlyse och cykelbana också.

En fin poäng är att den helt förfallna, ja försvunna bryggan som fanns vid norrsidan på Allböle udd, kan komma att återuppbyggas nu när försvaret inte längre är ett särintresse.

På så sätt kan man från Skarvik eller Bruksviken vandra ut till Allböle, passera Kärringberget, diverse fort och nedlagda torp och med massor av ögongodis på styrbordsidan, Havet ligger bara några meter från stigen.

Mattias Holmqvist, som så förnämligt utredde Blekinge Arkipelag, samt underteckand diskuterade idén för flera år sedan. Ledningen för Eriksberg var då intresserad och går nu in som medfinansiär.

Tänk vilket besöksmål för båtfolk om de kunde lägga till i Bruksviken för sightseeing och mat på Eriksberg. När detta kan bli aktuellt har jag inte kunna utröna. Varken GRU i Moskva eller vår Herre har svaret. Många myndigheter är inblandade så många sammanträden måste det bli innan "verkstan" kan öppna.

Bryggan, ett särintresse, som vanskötts under alla regimer.

Idag har jag tänkt att fortsätta vara snäll och därför vill jag bara rekommendera en ganska rolig intervju med godsherren på Eriksberg. Det är Nordnet som haft någon träff där både Rune Andersson och en annan berömd person, Leif GW Persson, medverkat.

Delar av kvällen finns på You tube under adress

https://www.youtube.com/watch?v=zDMUnpoo1as

Markera länken och högerklicka. Välj öppna och Du kommer in i intervjun.

Jag vill också tipsa om de fantastiska foton som finns på Eriksbergs hemsida. Längst upp och till höger på sidan finns en kamera och om Du klickar på den så får Du se väldigt många och vackra bilder.

Adressen är www.eriksberg. nu eller det går visst med www. eriksberg.se numera.

Avslutningsvis har jag stulit en rolig krönika som chefredaktören för Sydöstra Sveriges Dagblad, Sydöstran, skrivit. Så sann så!


Foto: Christina Sandin för Eriksberg.


En journalist bör känna till det förflutna

Anders Nilsson Sydöstran

Är det någonting man bör lära sig som journalist är det var olika geografiska konflikter finns i ens bevakningsområde. Det kan vara en fördel att hålla koll på dem.

Blekinge är ett kompakt litet län där alla verkar dra åt samma håll!

Det sa jag glatt och frimodigt över en lunch med mina studiekamrater när jag pluggade i Karlskrona för många år sedan.

Jag satt och åt med en karlskronit och en karlshamnare. De blängde på mig som om jag vore en påse nötter.

Du har inte bott länge i Blekinge, va? sa karlshamnaren.Nej, det hade jag ju inte. Jag var ganska nyinflyttad från Småland och upplevde Sveriges trädgård som ett oerhört sammansvetsat län, med små pittoreska städer som låg i ett radband längs kusten, och med natursköna Olofström ”överst på trappan”.

I dag har jag lärt mig att blekingar väster om Nättraby betraktar Karlskrona med största misstro, att karlskroniter tänker att ”staun” är synonymt med Blekinge, att karlshamnare och olofströmare tycker att västra länsdelen får för liten del av landstingskakan och att sölvesborgare hellre tillhör Skåne. Allt medan Ronneby ser sig som hjärtat i Blekinge, trots att kommunen ligger mest i kläm av alla, vilket blev tydligt när Ronneby snuvades på sin högskola.

Inom kommunerna råder det också spänningar. När jag jobbade som reporter i Olofström råkade jag säga till en Jämshögsbo att det var riktigt trevligt i Kyrkhult.

Det är trevligt i Jämshög också! sa han surt.

Det blev ingen bra början på intervjun.

Det kanske är så på många platser runt om i landet. Gamla kommunindelningar lever kvar. Men jag har ändå en känsla av att Blekinges historia som gränsbygd gör att det, på gott och ont, finns en misstänksamhet både mot makthavare och mot grannar.

Varför tar jag nu upp detta? Jo, jag lär mig aldrig. Vid ett möte med sportredaktionen i veckan ville jag väcka frågan om varför Karlskrona HK inte är ”hela länets hockeylag”. Jag sa det på förekommen anledning. KHKs nya klubbchef har haft exakt samma tankegångar.

Jag tycker att det hade varit ett bra anslag i en artikelserie, just att hela länets hockeyfantaster kunde försöka stötta SHL-laget i öst så här i slutet av serien efter en tuff säsong. Sportreportrarna skruvade på sig.

Jag hade väntat mig åtminstone en diskussion. Men ibland talar den kompakta tystnaden på ett effektivare sätt.

Jag hade svurit i kyrkan.

Ingen frågade hur länge jag har bott i Blekinge. Jag är väl ett hopplöst fall, som någonstans ännu bär på bilden av ett län där alla strävar mot samma mål.

Anders Nilsson.Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.