Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Vinter i Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Wed, February 28, 2018 09:12:21

Det var så kallt i vintras att man kunde se advokater med händerna
i sina egna fickor.

Helgongloriorna rullar vilt omkring advokater, f.d. statsråd och toppolitiker. Inte kan väl snökanonen som drabbat landet vara orsaken?

Hanöfyr en sommarkväll

Den nordostliga kulingen från NO som igår drog över Hanöbukten har bedarrat något. Malqvarn som nu blivit marint biotopsområde översköljs av vågorna och vattnet fryser sakta till is. Sikten mot Hanö varierar kraftig alltefter de lätta snöbyar som drar mot Österlenhållet

Hanö är vitfläckig av snö, havet bär vita gäss och kanske också isflak ser det ut som.

Skönt är då att sitta inne på sjunde våningen och korrespondera med damer i ost och syd. S. från Wuppertal var så nöjd så betalningen inkom nästan före min leverans.

En annan dam från östra Blekinge, 70+ ,skrev så här efter att ha fått se min skrift och därefter beställt tre exemplar:

Din, nu av oss beställda boken är lysande, bland de bästa vi sett och läst. Den passar även oss som inte äger båt men bil.

Tips. Vill Du läsa en Blekingebok som ytterst målande beskriver havet utifrån Hasslöperspektiv. Läs Fabian Månssons bok ”Rättfärdiggörelsen genom tron”.

Tack för en kulturinsats. Boken måste spridas mer, bokhandlare, museiförsäljning mm


Fabian Månsson 1872-1938. Hasslöstatyn är utförd av Hjalmar Råstorp död 2002.

Det är sådant som värmer en kulturarbetare. Damen visste inte att Fabian är en man som jag beundrar och boken hon nämner har jag redan läst. Hon vet inte heller hur svårt det kan vara att ha vissa muséer som återförsäljare. Bokshopparna där brukar ju vara intressanta att botanisera i.

Ett visst museum, jag nämner inte vilket, hade mottagit ett antal ex. för försäljning i kommission. Dock visade sig försäljningen gå trögt. Detta berodde på att skrifterna fanns undanstoppade på lagret, okänt både för personal och kunder. Ibland är det svårt att sätta Blekinge på kartan.smiley

I mitt förra inlägg glömde jag att Eriksberg fått ett av de otaliga pris som delas ut av olika företag och organisationer. Ett privat företag har låtit folk webbrösta och då fick Eriksberg priset som bästa naturupplevelse och det kan väl stämma att det är en fin upplevelse. Gå in på deras hemsida och se en brokig skara av priser och företag.

https://turistmal.se/nyhet-arets_turistmal_2017.html

Den stackars örnen som dog efter att ha "bärgats" på Eriksberg hade någon form av fågelinfluensa. Nu väntar vi bara på att Dhengufebern skall slå till i Blekinge, men det blåser så kallt idag att risken nog inte är så stor. Måtte fästingarna frysa ihjäl! Fast nu får jag väl Djurens vänner efter migsmiley!

Idag gratulerar vi Sölvesborgs hamn som fått snurr på hamnverksamheten tack vare all sten som behövs till en ny pir nere på Nexö/Bornholm. Piren skall vara klar i maj 2019 och underlätta vid kryssningsfartygens anlöp. En femtedel av all sten skeppas från Sölvesborg som bara ligger cirka 50 sjömil från Nexö. Stenen kommer från Vånga i nordöstra Skåne och kam väga upp mot 15 ton skriver BLT.

Domen vid Allinge som är en central plats vid Folkemötet.

När vi ändå befinner oss på härliga Bornholm kanske jag bör varna för årets Folkmöte den 14-17 juni i Allinge. Det är danskarnas motsvarighet till Almedalen och då är hamnen full av kongressbåtar.Såg förresten en dansk politiker (Venstre=Folkpartiet) som läste lusen av svensk immigrationspolitik på ett klart och tydligt sätt i Aktuellt förra söndagen. Aftonbladets nyblivne politiske redaktör var inkallad som försvarare och han retade sannolikt upp gamle Gunnar Emanuel Sträng i sin himmel.

Den nyblivne redaktören talade om drängstugeretorik i nedsättande betydelse. Gunnar Emanuel Sträng åkte ju land och rike runt på 1930-talet och organiserade lantarbetare. Han blev nog lika förbannad som jag över denne talesman (f.d. hantlangare åt Laila Freiwalds i regeringen, då som politisk sekreterare) nedsättande uttryck för en hedersvärd yrkeskår.

Nu har vi fått en Havsplan för Blekinge, en planbeskrivning och en plankarta för området utanför yttre skärgården. Se kommunenernas hemsida. Försök inte leta på Olofströms hemsida.

Samråd skall ske, men det betyder naturligtvis inte att man behöver ta någon hänsyn till Dina eventuella synpunkter. Det vet de som har bostad, båt eller bil i Matvik. Den nya detaljplanen antas trots protester idag, den sista februaridagen.

"Saltsjöbadsaffären" i Karlshamn har i tre dagar avhandlats i SVT Blekinges nyhetssändningar. Gå in på SVT-play och följ 18.30-sändningarna bakåt i tiden.

Återigen har "insatsstyrkan" slagit till mot lösdrivande medborgare i hamnen Hajvar på Almölandet. Denna utärkta hamn har tidigare varit tillgänglig för allmänheten under ett antal år. Tidigare var det bara fritidsbåtar tillhörande Marinens båtklubb som fick anlöpa.

Nu har den åter stängts och betraktas som skyddsobjekt. Några fritidsfiskare greps förra året och åtalas nu. Skönt att det inte var någon av mina kunder som har fått en påminnelselapp i skriften, eftersom hamnen var tillgänglig när Gö-Kalmar version 3 gavs ut.

Hajvars utmärkta hamn, nu stängd av försvarsmakten. Dryga böter väntar vid överträdelse.

"Båtar är dyra i drift och svåra att styra" det är därför de kallas för "Hon".

Sjunkna båtar är ännu dyrare och svårare att styra. Kronofogden vill därför ha 750.000 kr för att bärga den i Karlshamns hamn sjunkna glassbåten. En f.d. mindre trålare.

Karlshamns kommun har köpt travbana och på en travbana har man hästar. Alltså har de vise i Kommunstyrelsen bestämt att hästar skall användas i kommunens skogar och parker.

Tänk om man hade gjort det på Harö i Hällaryds skärgård och på Tjärö som nu restaureras. På Harö finns efter mer än tre år många fula märken efter band- och hjuldrivna fordon. Inte ens militären ställde till det så på sin tid.

Mitt intresse för journalistik gör att jag inte vill undanhålla Er följande hårda dom av en känd TV-chef och journalist.

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2017/12/14/medierna-har-drabbats-av-ett-remarkabelt-trovardighetstapp/

See you!