Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

”Pärlor i Blekinge skärgård” lockade storpublik

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Thu, March 08, 2018 15:12:13
Allt utom frivillig sex förbjuds.

Helsingborgs Dagblad

(Får man äta? frågar Grönköpings Veckoblad.)I Karlshamns kommun och inte bara i Karlskrona händer det saker, mer eller mindre märkliga.

Byggnadsnämnden har sagt ja till att bygga staket runt tomten vid en av Sveriges vackrast belägna restaurangbyggnader, Saltsjöbaden. Restaurangen skall rivas för 3 milj. kr på skattebetalarnas bekostnad och tomten skall därefter överlåtas till en privatperson som skall bygga en privatbostad här. Löftet är att denna byggnad sedan skall gå tillbaka till stiftelsen som idag är rättmätig ägare.

Naturligtvis överklagade två medborgare med civilkurage beslutet till Förvaltningsdomstolen i Växjö. Domstolen ansåg att kommunen gjorde rätt när man speciellt gynnade en särskild privatperson. Kommunallagen säger dock att ingen medborgare får särbehandlas, varken positivt eller negativt.

Nu är det så att i Förvaltningsdomstolen sitter politiskt valda nämndemän, precis som i Solna Tingsrätt och då vet vi ju hur illa det kan gå.

Själv har jag flera gånger fått ”nej” i Länsrätten som det hette då, men ”ja” i Kammarrätten, där jurister härskar. Chanserna att rättvisan skall segra i Saltsjöbadsmålet bedömer jag som stora vid ett överklagande.

Det är en skandal att en sådan turistattraktion går förlorad. Det har jag sagt på ett föredrag där kommunalrådet var närvarande. Inget genmäle hördes.En annan stor händelse inom Karlshamns kommun är att Kommunstyrelsen nu skickar tillbaka ärendet angående den starkt kritiserade detaljplanen för Matviks hamn, till byggnadsnämnden. De vise har nu tänkt till och funnit att balansen mellan parkerings- och båtplatser inte är den bästa, om jag uttrycker mig milt. Jag är ju hyresgäst i hamnen så man får passa sig för vad man skriver. Det är ont om båtplatser.

Det jublas säkert från Umeå i norr till Vellinge i söder. Även ute i skärgården hörs ett stilla rop. Det är inte så många därute nu av förklarliga skäl.

Föreningen Nordens program i onsdagskväll, ”Pärlor i Blekinge skärgård”, lockade storpublik trots entréavgift. Man bjöd på en god smörgås och kaka så det var skäligt. I synnerhet som mitt föredrag mötte stort positivt gensvar från många lyssnare. Felet jag gör är att jag vill berätta så mycket om varje plats och då hinner jag inte så långt. ”Det tar sig” sa gumman när det brann i utedasset, så får jag bara stryka lite i manuskriptet så kanske även jag kan bli nöjd.

Läs gärna nedanstående länk. Jag träffade plötsligt på ett sådant aggregat 10 sjömil norr om Hammerodde.

http://www.sydostran.se/insandare/dalig-ide-pumpa-ned-syresatt-vatten-i-ostersjon/Kommande vecka väntas den duktige skådespelaren Sven Wollter till Karlshamn. Han är ute på valturné för Kommunistiska partiet. SW lovade för ett antal år sedan, att när revolutionen nådde konungariket Sverige, så skulle ett antal borgare avrättas med gevär. Eftersom jag tror på demokrati, yttrandefrihet och alla människors lika värde (även hundägaresmiley) så gäller det att röra sig försiktig ute på stan under onsdagen. Revolutioner kan starta plötsligt och i Karlshamn har vi ju KFMLr som var riktigt stora på 1970-talet. De flesta kom visst från AAK och där stiger både aktiekurser och vinster med rekordfart. En anledning så god som någon för en äkta kommunist att starta revolution.

Boktips: Jag har nu avslutat en bok om en ”Medium Size Dog with a Big Dog Attitude”

Nej, boken på drygt 600 sidor handlar inte om Donald Trump utan om Carl Bildt.

Uppdrag Bildt” är flyhänt skriven av journalisten Björn Häger. Jag har alltid varit svag för politiker som vågat stå upp för sin sak även om jag inte gillat deras åsikter. Gunnar Sträng, Kjell-Olof Feldt och Carl Bildt kan sägas tillhöra dessa.

Under den första tredjedelen av boken log jag ofta. Sedan blev det rätt så dystert när boken handlade om den förre statsministerns insats i Balkankrigen.

Jag har nu också fått en förklaring på varför Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund med flera, tricksade med avgångsvederlaget från riksdagen genom att ta alla övriga inkomster på företaget.

Carl Bildt lyfte drygt 1,2 miljoner från skattebetalarna samtidigt som bolaget hans drog in cirka 6 miljoner. För mig har han tillsammans med de övriga sjunkit starkt i anseende.

Jag fick i boken lära mig något intressant från engelsk forskning. Mitt lysande intellekt kommer från min mor och mina komplicerade känslor från min far. Att mina döttrar har fått sina goda sidor från sin mor och sina dåliga från far har jag alltid sagt. Det var dock ett hårt slag mot min självkänsla att läsa dessa forskningsrön.

Väninna i Trinidad, Cuba

Ha en bra KVINNODAG!