Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Från Blekinge skärgård till den store rorsmannens rike.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Tue, April 03, 2018 15:56:54

Mao och Xi Jinping

Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen”

Jag har varit på resa i Kina de senaste två veckorna. Mao Zedong kallades ”den store rorsmannen” och precis som Stalin som kallades för ”Lillefar”, hade han ihjäl mer än 30 miljoner människor. Antingen i direkta domar eller genom sina övriga politiska beslut. Livligt hyllad under 1960-talet av de i Sverige som senare skulle komma att tillhöra den kulturella och politiska eliten. Detta efter att de växt upp och fått något bättre förstånd.

Ingen nämnd och ingen glömd.

Glad morgonmotionär

Hemma igen så går jag igenom media och finner att Miljöpartiet eller Maskroskommunisterna i Karlshamn, som stygge Sture kallar dem, vill att regeringen river upp beslutet att stoppa den gigantiska vindkraftsparken i Hanöbukten. Till min stora sorg ser jag att den i övrigt sympatiske och kloke Claes J. står som undertecknare.Låt oss byta till något trevligare. Eriksberg öppnar upp möjligheten för båtfolk och skärgårdstrafikens resenärer att via Bruksviken nå Eriksbergs restaurang Visenten , naturligtvis med hjälp av personalen. Visenten håller enligt White Guide 2018 ”Mycket god klass”. Grind och väg till krogen finns redan och bryggan skall skyndsamt byggas längst in i viken där tidigare ett tegelbruk låg. Karlshamns kommun skall visst bygga, men eftersom Eriksberg är inblandat lär tempot skruvas upp en aning, får man hoppas.

Skärgårdstrafiken skall anlöpa när det hela står klart. M/f Tuva, Anemon eller Vindskär heter fartygen som beseglar Hällaryds arkipelag.


Inre delen av Bruksviken Foto: Jonas Lindström

En bättre brygga skall det även bli ute på här Långören, långt borta i öster. Skärgårdstrafiken dit har legat nere ett tag på grund av förfallet men nu skall det repareras. Sommaren står för dörren så …...Nej nu skall vi vara snälla.Gläds i stället åt att passavdelningen hos polisen har bra tillströmning. År 2017 försvann 62773 pass. Gläds också åt att lärare i bolags-ägda skolor ger bättre betyg till sin arbetsplats än kommunalt anställda lärare. Var fjärde gymnasieelev går nu i en friskola. I Stockholm går varannan gymnasieelev på en friskola.

Inte HaV men många gubbar blir det (Terrakottaarmén).

Nu finns det bara fyra trålare kvar i Blekinge och cirka 70 yrkesfiskare. Snart kan skarvar och sälar härja ensamma bland fiskebeståndet. Skarven tar mer ål än de fångster de få licensierade fiskare som finns får upp.

Havs – och vattenmyndigheten, HaV, som har fler tjänstemän än det finns yrkesfiskare i Sverige, ger Blekinges länsstyrelse 1.250.000 kr för marint områdesskydd.

BLT uppger att Säljö som turistmål läggs ner efter att ha funnits sedan 2011. Gästhamnen där låg väl lite utsatt för sydvästen men ön är fin. Jag brukar lägga till på ost-sidan. Man försökte med mindre restaurangrörelse och underhållning men kommunikationerna dit var bristfälliga enligt nöjesarrangören.

En som inte ger upp utan satsar är f.d. fiskaren Stefan Christensson som tar över den fint belägna restaurang Skutan i Nogersund. Han har redan öppnat, 10 meter från Hanöbåtens kajplats.

Mogendans kl. 11.30 i Shanghai

För några veckor sedan skrev jag om båtpendeln mellan Karlskrona-Karlshamn under 8 sommarveckor.

Priserna för resa mellan Karlskrona och Karlshamn med skärgårdstrafiken är nu klara enligt BLT. Sommarkortet som kostar 650 kr gäller i två månader. ToR-biljett från Hanöbuktens pärla till residensstaden kostar 250 kr för vuxna och 154 kr för ungdom 7-19 år.

Karlshamn-Ronneby eller Ronneby-Tjärö ToR kostar 160 kr för vuxna och hälften för ungdomar.

Låt oss slutligen glädjas över att Mjölnareholmen och Basareholmen, strax utanför residenstaden, skall öppnas för allmänheten. Oklart om man kan komma dit på egen köl.


Låt tusen blommor blomma (Mao Zedong) och våren komma till Blekinge.