Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Notiser från Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Thu, May 03, 2018 18:16:29

Lilla Blekinge, det är som Afrika. Bara massa stammar överallt. Jag trodde KHK skulle vara Blekinges lag, men när jag sa det fick jag hot från andra föreningar.”

Charlotte Gustavsson i BLT. VD för KHK i 9 månader.Vattnet i Matvik kopplades på i förtid så vi kunde påbörja arbetet med våra kära båtar. En frisk nordost gjorde det lite kyligt, trots solsken, men finalen blev desto varmare med perfekt sjösättningsväder.

Valborgsmässoafton bjöd på hård byig vind från nordost men då fick det bli inre underhåll. Ute på däck riskerade man att blåsa i sjön när vindstötarna kom dansande från Shellbacks mångåriga fastighetsprojekt.

Stora Ekö ostsidan

I Ronneby kommun skall man satsa en slant på att utveckla den fina gamla lotsplatsen, Stora Ekön. Ön skulle kunna få flera tilläggsplatser för de 450.000 kr som man tänker spendera.Viss upprustning av befintliga byggnader planeras också.

Som alltid när det offentliga skall satsa, så blir det ofta dubbelt så dyrt som man tänkt sig. Det är få myndigheter eller kommun som har någon Gustav Vasa, Gunnar Sträng eller Ingvar Kamprad-typ i ledningen.Gö fiskehamn är populär bland en del av mina kunder. Det är flera som hört av sig om denna hamn mitt i Blekinges kustlinje.

Omgivningarna är spännande för naturälskare och amiral Pukes vänner . Tyvärr har utlovade satsningar uteblivit och hamnen saknar wc och el. Dessutom har man problem med vatten-cirkulationen i hamnen. Detta ger dålig lukt sommartid. Gö båtsällskap har modesta krav på åtgärder, men kommunen säger sig vänta på vad som kommer fram av Blekinge Arkipelag.

Det kan man säga att vi är många som gör. Nu har man fått ännu mer pengar av Region Blekinge och för detta skall ett nytt projekt sjösättas som kallas ARK 56. Namnet, en kombination av arkipelag och att latitud 56 grader nord som går genom Hanö, alltså en bra bit ut från Blekinge skärgårdsmiley.

Mitt föredrag för Ronneby Segelsällskap tycktes fungera bra. En kvinna som följt mina fram-trädande under flera år kom fram och berättade att kvällens framträdande innehöll mycket som var helt nytt. En annan åhörare från Kalmarsunds-trakten bokade direkt en ”föreställning” för sin klubb.

Jag gläds också åt den handlingskraft som ofta visas på Listerlandet. Nu drar man igång mogendans på Hanöhus igen. Fast själv är jag väl övermogen för sådana aktiviteter?

Kompetens finns i alla fall hos arrangörerna. Valje Nöje och Sandra i Kalmar är några av de ”syndens näste” som de varit inblandade i och de har ju varit väldigt framgångsrika under årens lopp.

Gläds gör jag också åt att kvällsturen till och från Hanö införs alla dagar i veckan. Avgång Nogersund kl.20.00 och återfärd från Hanö kl. 20.25. Snabba ryck kan man säga. Ny krögare på Restaurang Briggen har städslats. Kommer visst från Olofströms kommun där restaurangrörelse också bedrivs. Rätta mig om jag har fel. Sant är i alla fall att restaurangen återfått sitt forna namn.

Brygga i hamninloppet Vägga fiskehamn

I Karlshamn har kommunen förlorat striden om den flytbrygga man lade ut i Vägga fiskehamn. Först var den 57 meter lång sedan blev den enligt myndighetsbeslut kortad till 43 meter och nu anser Mark- och miljödomstolen att den skall tagas bort helt.

Det finns ju högre instans som kan rädda skattebetalarnas pengar, men om det blir något överklagande är just nu osäkert. De närboende är i alla fall nöjda för tillfället.

Om Drösebo båtklubb är nöjda vet jag inte. Karlshamns kommun höjde hyran med 130%. Efter förhandlingar fick klubben anstånd med betalningen till nästa år.


Matviks nya hamnpaviljong

Den fina kioskbyggnaden i Matvik vill ju kommunens byggnadsnämnd ha bort. Nu lovar ägaren efter många juridiska processer att ta bort densamma. Stigande vattenstånd i framtiden antyds vara orsaken till att byggnaden inte får vara kvar. Nu finns i stället en flytande mindre kiosk i hamnen. Sortimentet förändras i år, inga frallor till frukost men väl våfflor kommer att serveras.

Tjärö fortsätter den framgångsrika storsatsningen. Hotellrum, inglasad altan, kanal för ökad vatten-genomströmning i gästhamnsviken, badbrygga på västsidan samt diverse kulturella aktiviteter under säsongen.

Tjärö blommar

I Karlskrona har man frivilliga krafter som stadsvärdar. I väntan på att turisterna skall anlända har dessa städat Mjölnareholmen och Ljungskär. Basarholmen är visst så nedsmutsad av gifter att besökare behöver bära skyddsdräkt på vissa delar av ön.

BLT uppger att det skall finnas 30 st. stadsvärdar i år som skall hjälpa turisterna med deras problem. Kul initiativ!

Det blir inget anlöp i Garpahamnen när det gäller sommarens skärgårdstrafik. Bara den lilla fina bryggan vid Horn blir ”hållplats”. Undrar om hon, båten alltså, kommer att lägga till med stäven mot bryggnocken, eller måste man stryka denna brygga som möjlig tilläggsplats?

Idag har en beställning från Bristol United Kingdom inkommit. Det känns hedrande, samtidigt som man jobbar med att göra s/y Johanna ”ship shape and Bristol fashion”.

Njut av sköna maj, snart är det midsommar.

Thomas


Foto: Jonas Lindström Vettekulla, Karlshamn