Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Hanö en glimrande port till Blekinge skärgård.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, May 20, 2018 17:57:20


Den tekniska provturen gick till Tärnö men mer om detta senare. Dessa rader skrivs i strålande solsken på 56 grader nord 14,5 grader ost d.v.s Hanö. Ön har sedan några somrar tillbaka begåvats med en mycket driftig och serviceinriktad hamnkapten, Lotta Olofsson, som med sin assisterande make, Lars Inge, driver gästhamnen med stor energi. En ny grillplats har bland mycket annat inrättats i södra delen av hamnområdet.


Toaletter och duschar är fräscha och helkaklade. Friska syrener sprider väldoft när man besöker de förstnämnda. Hanöhamn har en väl fungerande wifi till glädje, inte enbart för alla utländska båtar som besöker hamnen utan även bloggande bokförläggare.

Idag hade jag nöjet att möta en ung kinesiska som var inhyrd besättning på en engelsk motorseglare, på väg mot Göta kanal. Den åldrige skepparen kände till mitt paradis, Skiftöfladen när vi diskuterade lämplig natthamn för söndagen. Den pigga tjejen fixade vatten och förtöjningar med stor frenesi. Man kanske skulle satsa på att anställa någon sådan hjälp. Min svaghet för solbrända töser,chokladbiskvier, gör väl att resekostnaden från Sydafrika blir något för högsmiley.

Det finns inte bara blommor i hamnområdet utan Hanö upplevdes väldigt starkt när jag avverkade mer än 10.000 steg runt ön. Detta trots att jag sedan år 1970 besökt hamnen regelbundet många gånger varje sommar. Den mäktiga avenbokskogen var grönare än en miljöpartist i regeringen, syrener och för mig obekanta gula och vita blomster prydde gräsplättarna bland de mäktiga berghällarna.

Eftersom Hälleviks Båtklubb hade stort partaj på andra sidan Hanösund var båtantalet i hamnen denna pingstafton endast ett tjugotal.

Restaurang Briggen var öppen fredag och lördag varför en test gjordes. Advar driver restaurang Njuta i Olofström och skall nu söka lyckan här.


Restaurangen som återtagit namnen Briggen har fin utsikt både inne och ute. Kvällsolen brände när jag intog friterad rödspätta ute på trädäcket. Den hemlagade remouladsåsen stack ut och fisken var vad man kunde förvänta sig av fryst färdigfriterad fisk.

Advar, som kommer från Syrien, berättade att han gör alla såser själv. Det låter spännande, inte bara till fisk utan också till alla kötträtter som erbjuds. Från den 1 juni är restaurangen öppen alla dagar men i maj bara fredag och lördag. Detta gjorde ett trettiotal glasstörstande människor något besvikna under pingstdagen.


Hamnföreningen hjälper Stefan Ingves med inflationen. Avgiften för båtar under 35 fot har höjts till 220 kr. Då ingår dusch, el, wifi och väldoftande wc. Bastuavgift tillkommer.

Jag noterade under den tekniska provturen att ett annat fint ställe, Kåsakroken på Tärnö, höjt avgiften till 200 kr inklusive dusch och el.

Lars Inge är inte bara en trevlig yrkesfiskare utan också en duktig fotograf. Nedanstående vinterbild visar hur Bönsäcken hela tiden förändras. När isen rörde sig i sundet fanns även vid ett tillfälle en mindre ”lagun” omgiven av de tusentals stenar som bildar denna strandsporre. Notera den kraftiga vridningen mot syd. Vänstervridning vågar man inte skriva i dessa valtider när till och med KDS-politiker sparkas från LO-facken. Tala om åsiktsfrihet!

Avfotograferat original .

Nu tänker jag fortsätta att hänryckas av denna vackra miljö. Kinesiskan har åkt men det skall nog gå bra ändå.

Vi höres au!Ps. Krog öppnar på Utklippan med huvudinriktning grillad fisk och kött. Men också kroppkakor och smörgåsar. Allt enligt BLT. Under juli och halva augusti går passagerartrafik ut till ön på onsdagar, fredagar och söndagar. Pris 250 kr ToR.