Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Rekordvarma dagar i Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, June 03, 2018 20:00:22

Rekordvarma majdagar i Blekinge skärgård.

Tärnö från fyrberget.

Tärnö är en stor ö som erbjuder många härliga upplevelser. Efter pingst gjorde jag ett besök vid den fria gästbryggan i östra delen av viken. Som jag hoppats fanns endast en ”limejuicare”där, dvs en engelsman som var på väg mot Höga kusten en holländare på väg mot Göta Kanal. Ensamseglaren från Sölvesborg gick ut och lade sig vid Svenska Kryssarklubbens blåa boj, som nästan ligger inne bland de bojar som båtklubbarna i Karlshamn lagt ut. Varför den ligger så nära vet jag att jag frågat förr i detta forum men inte fått någon reaktion.

Borta i Tjuvakroken vid den s.k. Bolagsbryggan eller Militärbryggan ligger en mängd telefonstolpar och väntar på transport . De skulle vara utmärkta till en uppsnyggning av stranden öster om bryggan. Jag har vid några föredrag föreslagit en brygga där i den fina lilla viken. Gott vattendjup och skydd mot de flesta vindar skulle kunna erbjudas. Nu har jag fått veta att marken är privat och omfattas inte av naturreservatet.

Synd i dessa Ark 56- tider eller Blekinge Arkipelag som det hette förr.

Nu fokuserar man tydligen mest på kanotister då många av tjänstemännen sysslar med denna fritidssysselsättning. Båtfolket får nog vänta på ”revolutionen” trots att de är minst hundrafalt fler. En tröst är att duktige Mattias Holmqvist, han som gjorde den omfattande primärstudien, har anställts av Ronneby kommun för att serva folket på Blekinge Arkipelag. Vissa viktiga personalförändringar har som BLT rapporterat skett där.

Några förändringar som inte har skett är upprustningen av kommunens brygga vid Saltboden, öster om Kåsakroken. Den var avstängd i september och den var avstängd nu.

Kommunal brygga i långvarigt förfall

Den fina ängen syd om Saltboden tuktas dessutom med kraft av motorgräsklippare. Kan man inte tänka sig att lämna en bit för ängsblommorna som vissa år förgyllde ön med sin närvaro?
Tråkigt nog tycks Karlshamns kommun vara mer fokuserade på att riva ner än på att bygga upp. Torget, Saltsjöbaden, Matvikskiosken mm. Glädjande nog fick man backa om både Torget och Rest.Saltsjöbaden. Matvikskiosken föll dock för kroaternas släggslag på några dagar. Många gläds och många tycker det var både tråkigt och dumt.


En viss potential med driftig och kompetent entreprenör kunde format ett bra besöksmål för både sjöfarare, cyklister och bilburna.

Tärnö med blomster och rådjur bjöd på både hälsosam motion och mycket ögongodis. Den nya stigen ut till västra udden missade jag när jag skulle gå tillbaka. Håll ögonen öppna efter skiljevägen mellan gammal och ny stig ute vid västudden. Att hitta den i Kåsakroken är enkelt.

Tärnö västra udden

Medan vi väntar på att bryggan vid Saltboden skall repareras tillönskar jag en fortsatt fin sommar. Blåbär kan vi nog glömma, fast det fanns så många blåbärskart i början på maj.

Auf Wiedersehen som min tyske kund från Kassel nyss skrev till det flytande kontoret, oftast med position Bruksviken under sjuveckorsostan.