Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Vilda djur vid Blekinges bryggor

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Wed, June 13, 2018 12:11:42

Ett stilla regn har fallit på rufftaket den gångna morgonen. Båtgrannens nyinköpta husdjur orkar knappt lyfta i den svaga vinden. Normalt flyger den med full kraft och verkar faktiskt skrämma bort det kriminella nätverk, bestående av tusentals svalor som sitter på mantågen, konverserande samtidigt som de uträttar sina behov på min ögonsten.

Något som inte fungerar så bra är fågelskrämma modell uggla. En kväll hördes ett knackande ljud vid min bryggplats. Vad är detta undrade jag? En kråka satt och hackade på båtgrannens plastuggla!Plastormar sägs fungera om man flyttar runt dem säger en grytgubbe. De får inte ligga på samma plats hela tiden, för då lär sig fåglarna att det bara är ”fake”.

Att det är ”fake” att vi skall hjälpas åt att sätta Blekinge skärgård på kartan fick jag ett bevis på i veckan. Karlskrona stadsmarina vill inte längre sälja ”Natur- och gästhamnar i Blekinge”. Synd för de som vill upptäcka vår vackra skärgård.

Det har alltid varit lite svårarbetat med återförsäljare i östra Blekinge. Jag saknar personer som Morgan, Håkan och Lena på Bokhörnan och Thomas på dåvarande Kamms. Alltid så positiva till att marknadsföra Blekinge skärgård, även om förtjänsten inte var mycket att hurra för.

I mina minnen skall jag berätta om när mina skrifter låg undanstoppade på lagret hos en återförsäljare eller i bagageluckan hos en annan.

Får väl försöka se det positiva. Nu räcker skrifterna längre och näthandeln ökar och därmed rörelsemarginalen. Har just postat ett brev till Irmgard någonstans i Tyskland. Hon kommer den 21 juni, så det var bråttom med leverans.

AAK i Karlshamn

Äntligen kom aktie-splitten i AAK som jag förutspådde för flera år sedan. En bra utveckling sedan slutet på hösten 2017 då de stod i 660 kr och sedan steg mot 840 nu i veckan. Man blir inte rikare vid en split, men precis som min fattiga men underbara mormor, som växlade 100-lappen i tior, så känns det bättre att nu att ha sex ggr fler aktier, jämfört med i går, i detta fina företag. Cirka +500% på börskursen sedan år 2004.Blekinge Arkipelag gick ut med följande delar av en anbudsbegäran för några veckor sedan:

Detaljkartor

För att öka tillgängligheten för segelbåtar i Blekingeskärgård är vi i behov av

detaljkartor i form av kartavsnitt som ska hjälpa seglare att orientera sig vid hamnar och intressanta platser längst med Blekinge skärgård. Dessa detaljkartor kommer sedan att läggas upp i vår framtida app och eventuella hemsida.

Detaljkartorna ska inte användas som direkt navigering utan ska ses som ett komplement till dessa specifika platser i syftet att uppmuntra seglare att ta sig in i Blekinge skärgård.

Idag kan vi räkna 25st platser som vi anser det behövs detaljerade kartavsnitt till.

Det exakta antalet är inte spikat och det kan tillkomma ett fåtal kartavsnitt extra.

Alltså förväntas uppdragstagare kunna arbeta flexibelt under uppdragets tidsperiod.

6

Rådgivande

Uppdraget innebär även att agera experter och jobba i samarbete med de olika parter. Att styra oss i rätt riktning för att skapa de bästa möjliga förutsättningar för en framgångsrik produkt. Det kan även vara förslag på vad som mer borde tas in utöver vad som redan idag beskrivs i denna upphandling.

Pris

Lämna pris på följande delar:

1.

Konsultera i sträckning av segelled

2.

Framtagning av 25st detaljerade kartavsnitt.

3.

Löpande styckpris på fler detaljerade kartavsnitt.

Anbudets totala pris för båda delar skall inte överstiga 200.000 kr

Jag mailade vederbörande och frågade om man tänkte uppfinna hjulet på nytt. Det finns ju en mängd kartskisser framställda redan som man för en rimlig summa kan utnyttja.

Efter telefonkontakt kom under tisdagen information om att man drar tillbaka anbuds-begäran.

Roligt att man kan hjälpa tillsmiley.

Nu hoppas jag bara på lite mer vatten på blåbärsbuskarna.

Vi hörs!