Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Glädjande om Blekinge skärgårds vackraste ö.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Thu, June 21, 2018 13:05:33
Dragsö västsidan. Foto: författaren

Stefan Löfven kan tipsa Jonas Sjöstedt om att Nordkorea helt saknar privata skolor. Istället skickar eliten sina barn till Schweiz på statens bekostnad. Rune Andersson f.d . Kyrkhult

Jag vaknar i båten som ligger ankrad i Boksundet mellan Dragsö och ”fasterlandet” (yngsta dotterns uttryck) vid Eriksbergs stränder.

När jag tittar ut sitter en häger vid strandkanten 25 meter bort på min babordssida och på samma avstånd om styrbord sitter ytterligare en häger. Som en sista färgklick i motivet simmar en råbock de 50 meterna över sundet till Dragsö.

Dragsö Eriksberg

Den stackaren har på något sätt hamnat utanför stängslet och paradiset, där välbyggda hindar betar på Blekinges vackraste och mest spännande ö. Ön ingår i Eriksbergs domäner och ägs av småbrukarsonen och mångmiljardären Rune Andersson Mellby Gård.

Jag är här i sundet för att besöka Dragsö som öppnas den 15 juni. Ett år gick jag upp till grinden (se karta Natur- och gästhamnar i Blekinge) på förmiddagen vid 10-tiden. Grinden var stängd men exakt på klockslaget kl. 12 rasslade det till. Massiva kedjor mot järn hörs väl och entrén till härligheten var öppen.

Dragsögrind SV (en av två grindar)

Nu den 16 juni 2018 finner jag att grinden är stängd. Många, inte alltid så vackra tankar, flyger genom mitt huvud. Inte tänker väl den, som jag tyckt kloke och sympatiske mångmiljardären, bli lika impopulär bland blekingar som Bengt Berg var under sin tid på 1900-talet.


Jag har följt R.A. lysande karriär från läroverket i Karlshamn via Chalmers i Göteborg och Umeå universitet till företagen Electrolux, Getinge och Trelleborg, där förmögenheten grundlades. Hans kloka uttalande om friskolor, skatter och annan politik har utvidgat åsiktskorridoren.

Dragsövy mot syd

Vilken roll har Länsstyrelsen i Blekinge? Det har ju varit mycket frotterande mellan höga chefer och Eriksberg. I ett radioprogram sade R.A. att krav hade kommit på att visenterna skulle ha vattenkoppar utsatta i ”djurparken”, ett centralt beslut från Jordbruksverket(?). Tokigt tyckte godsägaren, eftersom naturligt vatten inte saknas på Eriksberg. Han såg med förtröstan på kommande kontakter med Länsstyrelsen i Blekinge. De sades vara kloka och omdömesgilla enligt Kyrkhults berömde och givmilde son. Han har nyligen donerat pengar för upprustning av ett hus på Skansen i Stockholm. Huset har för länge sedan funnits i hembygden.

Hotell Liljetorpet på fastlandssidan Eriksberg

På tisdagen fick jag äntligen tid att skriva till VD, Per-Arne Olsson, som lovade undersöka saken. Efter en dag återkom denne med det härliga budskapet att ett mänskligt misstag hade skett. Grindarna var nu öppna för allmänheten under sommaren fram till mitten av augusti. Jag tror omkring den 25.

Jag upprepar: Ön är den vackraste, mest spännande och omväxlande i Blekinge skärgård.

Tredje sjöstridsflottiljen som jag träffade där en fin sommardag, var lika imponerade som jag alltid är.

De få tilläggsplatser som finns beskrivs i Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg- Gö.

Tänk vilken midsommarpresent vi blekingar har fått!

Draget väst Allböle/ost Kroksvik

Låt oss stanna kvar på Eriksbergs stränder. En bit väster om Allböle och öster om Kroksvik finns ett så kallat Drag där man förr drog båtarna när vinden och sjö var hård vid Allböle Björn. Nu har Blekinge Arkipelag/Ark 56 skapat bättre förutsättningar för kanotister att ta sig förbi den beryktade udden, genom att uttnyttja Draget.

Jag upprepar återigen: Motor- och segelbåtsägare är 100-falt fler. Vi vill också att möjligheter till förtöjning utökas. Det behövs så lite brygga för att skapa fler naturhamnar. Do it!!!!!
Hållplats med eldstad för passagerare till Bruksviken

Slutligen så har förberedelser vidtagits inne i Bruksviken för färjetrafik till Eriksberg och Allböle-leden. En grillplats har anlagts på ”udden” där färjan skall lägga till. Någon brygga har ännu inte kommit till stånd. Trafiken startar nog inte förrän år 2019.

Bruksviken

Uppe på berget vid min naturhamn för retreat vid ostliga vindar har en grillplats anordnats. Den ligger några få meter från tallskogen. Jag hoppas att Eriksberg Vilt & Naturpark har skogsbrandförsäkring. ”Folk är inte så dumma som man tror, de är dummare!” Ett uttalande som tillskrivs en känd låtskrivare med samma efternamn som ägaren till Eriksberg.
Eldstad Bruksviken anlagd av myndighet.

Samma dag som jag först såg denna av myndigheter anlagda eldstad, så tände en familj upp eld, trots eldningsförbud, på en annan eldplats längre söderut mot Käringberget. Sedan gick man 200 meter därifrån för att bada, medan eldstaden som brann med öppen låga skulle bli färdig för grillning. Tack och lov så var vinden nordostlig dvs i riktning ut mot havet. Jag orkade bara inte vara "sur gubbe". Dessutom var man tydligen inte av svensk härkomst varför jag säkert klassats som rasist om jag påpekat det olämpliga.

När vi nu hamnar på ämnet låtskrivare så säger ”träskoposten” att Shellback köpt Björknabben vid Lilla Sonaholm, precis där Blekinge skärgård börjar, om man kommer från väster.

Lycka till och trevlig midsommar! Jag säger som de skånska bönderna ropade när Jean Baptiste Bernadottes gemål Desirée kom till Ystad: ”Vi vill hau rajn, Vi vill hau rajn!”Torkan hade varit svår.
Den blivande drottningen hörde ”Vive la Reine” Leve drottningen!smiley