Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Notiser och rykten från Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Wed, July 11, 2018 12:50:15

Stora brygghus i Stockholms skärgård (ur Grönköpings veckoblad)

Enligt SL kan Waxholmsbolaget med kort varsel ställa in vissa bryggor om sydostvinden blir för hård. Svenska Dagbladet

Guding foto: Jonas Lindström Vettekulla


Dagarna rinner iväg för en seglande författare och tillika bokförläggare. Bloggen får inte styra mitt liv, men nu kommer lite skvaller om tillståndet i vårt vackra landskap.

Vi börjar med det tråkiga. Taggen-projektet syd om Hällevik och ost om Åhus ansöker om tillstånd till att få öka höjden på 83 vindkraft. Den nya höjden blir 220 m i stället för tidigare 170 m.

Dessutom blir dimensionerna på fundamenten naturligtvis större. Taggen Vindkraft AB har begärt förlängt igångsättningstid till år 2025. Sannolikt på grund av att det är svårt, att nu få kalkylen att gå ihop. Elpriserna har varit alltför låga men är just nu stigande. Det stora vind-kraftverket i Kulleryd skall rivas efter 10 års strider. Mark- och miljööverdomstolen har gett grannarna rätt. Cirka 75% av vindkraftverksansökningar får avslag eller antalet verk minskade under åren 2015-2018. Totalt handlar det om 1930 av 2540 verk.

Hällevik Den Hvide Gåben

Härliga Hällevik har inte bara Blå flagg, som man visserligen betalar för att få, utan nu som tidigare diesel vid kaj och nyöppnad containermack en kort väg från kaj. Ryktet säger att prissättningen på diesel är mycket konkurrenskraftig. Det finns många grytgubbar i denna hamn med stora båtar.

Små ledlampor belyser en del båtar underifrån. Det är såå häftigt!!!smiley

Ett annat rykte gäller krogen i Nogersund. En mångmiljonär, som har höga krav, berättar att maten var väldigt god. Vällagad husmanskost om jag minns rätt.

Nu går det att ta passagerarbåt från Karlshamn till det nyinvigda naturreservatet på Hanö. Tisdagar är det som gäller. En skåning var mycket nöjd med serviceandan hos krögaren och de vänliga infödingarna.

I Matvik har vi haft besök av Kustbevakningen och just i skrivande stund (måndagkväll pos. Bruksviken) får jag rapport om att ett stort tillslag ägt rum vid 18-tiden. Två båtar och en vattenskoter, detta otyg, sägs ha kontrollerat nykterhet och fart på alla båtfarare i närområdet. Det finns en del ögontjänare bland sommarfolket och de saktade naturligtvis ner redan långt ute på Matviksfjärden.

I morgon är det fullt spjäll som gäller hos en del, som inte har en aning om hur det ser ut i deras kölvattnet. Det skall dock sägas att det hos många har blivit mycket bättre sedan Skärgårds-föreningen började med kurser i båtvett.

Resurserna räcker kanske inte till stöd-undervisning för de som skulle behöva sådan.

Magnus Bard DN

Visste Ni förresten att bland myndigheter har Kustbevakningen högst förtroende bland oss svenskar. Klart över SMHI på andra plats. När Ni beskådar de vackra, välbyggda och välklädda töserna i väderprogrammen på TV, så tro inte att de är anställda av SMHI. De har nog ändå lyft populariteten och förtroendet för SMHI.

Även förra helgen besökte de trevliga KBV-gossarna Matvik och Hällaryds skärgård (det var bara gossar jag såg). Vi pratades vid, men jag lovade att inte här i bloggen berätta vad som sades. Det får Ni läsa när jag publicerar mina minnen från arbetet som skärgårdsförfattare.

Framförde dock som skattebetalare att jag tyckte det var slöseri med resurser, att komma halv nio en söndagskväll med stor ribbåt för att utföra kontroll.

Foto: Lennart Strömberg

Viskvällar i Kåsakroken på Tärnö blir det den 28/7 och 11/8. Nya informationstavlor har satts upp för den som känner sig vilsen och inte har mina skrifter i bagaget.

Karlshamns Swimrun går den 21/7 och då gäller det att befinna sig utanför ”demarkationslinjen” som går från Bruksviken över Fårö, Östra Bokö, Västra Bokö till Yttre Matvik.

Förra året tog det lång tid innan en lucka bland alla simmare stod att finna. Jag försökte vid Ideholmen, Östra Bokö och slutligen norr om Fårö innan jag kom ut på fritt vatten.

Många har hållit på med träning i våra farvatten till ganska sen kvällstid. De vet nog inte hur farligt de lever där i skymningen eller i starkt solglitter. Nu har man visserligen extra handflator som kan reflektera, men som gammal konservativ simlärare tycker jag det är fusk. Jag antar man har "grodfötter" också.

Facebook-gruppen "Hällaryds Skärgård" har nu passerat 600 medlemmar. Den startades av Anders Berntorp, sommarboende på Joggesö, för några år sedan. Gruppen sprider kunskaper och skapar gemenskap. Berättar inte bara om när KBV är i faggornasmiley. Stort GRATTIS!

Tjärö har haft stora framgångar under sommaren. Inte bara på grund av vädret utan också för att man har kompetens och resurser. Bra mat till hyfsade priser, vacker natur som klarat Grace-projektet utan större avtryck. Något har man fått justera i efterhand uppger t.f. platschef, men jag tyckte det såg ganska OK ut, till skillnad från Harö där fula märken fortfarande lever kvar.

En ny träningsbana för swim-run, en badbrygga på västsidan vid Korpaberget och en grävd kanal från gästhamnen till nordsidan av ön. Kanalen skall öka vattencirkulationen i gästhamnsviken.

Den tidigare avgiftsfria s.k. Daga-bryggan har fått elstolpar som jag berättade om förra året, men nu också vatten. Smakar det så kostar det, den är nu avgiftsbelagd.


Tjärös "Blåa band"

På Dragsö, Eriksberg, har jag varit ett antal gånger i år. Jag väckte ett vildsvin som låg och sov i den tryckande värmen. Svinet försvann med samma hastighet som när en centerpartist möter en Sverige-demokrat.

Några hjortar och en brunaktig orm har jag också träffat på. Jag blir nog aldrig en naturfotograf för jag stod bara och ”glodde” som många Blekingar pläga göra. Hade den inte ett svagt sick-sacksmönster?

Varför är den så lång och smal? Int tog jag något kort, int. Fast kanske var batteriet slut i kameran.

Den stora nyheten var, att trots flera besök kunde jag inte upptäcka någon fästing på kläder och kropp. Har de torkat bort eller har min vaccination mot TBE gjort dem avskräckta?

Dragsöhäll

Den fina bron som man byggt för att kanotisterna inte skall behöva runda Alböle Björn, är byggd i lärkträ. Ett dyrt men förhoppningsvis ekonomiskt hållbart material. Många folkbåtar byggdes i lärk och i helgen fick Karlshamn återigen en svensk mästare i denna klass. Hans Hamel har återigen visat sin enastående förmåga att få en segelbåt att röra sig snabbare än konkurrenternas. Hurra, hurra, hurra!I Ronneby skall man med hjälp av Naturvårdsverket och Resurs i Blekinge städa stränderna enl. BLT. Ekenäs och Torkö är några objekt som nämns. Eftersom det är offentlig verksamhet så kostar det naturligtvis mycket pengar. Naturvårdsverket bidrar med 540.000 kr.

Engelske ambassadören och kloke PM.Nilsson på Dagens Industri fick bara publicitet när de städade Bollöarna.

Vi lämnar Ronneby så som också Sjöräddnings-helikoptern har gjort. Länsstyrelsens beslut kom för sent, för att rädda kvar basen i Ronneby. Nu blir det Kristianstads flygplats som blir startpunkten. Nära till Hanöbuktens västra del men långt till Ungskärsmiley.

Långt är det också till Boxholm, varifrån Hasslö-bron numera manövreras. Trevliga människor och en härlig dialekt tycker jag som bott i Mjölby 1969-1970. Fast jag vidhåller att det vore mer spännande om en vacker negress från Senegal svarade, när man begär broöppning på hel timme.


Garpahamnen Hasslö

Hasslö hamncafé i Garpahamnen, som visserligen funnits i 11 år ,gav ett mycket trevligt intryck. Välklädd personal, välkomponerad meny med fullständiga rättigheter och vacker miljö både inne och ute imponerade på en kräsen besökare.

Två pizzerior, ett bageri, bensinmack och Coop finns på ön. Systembolaget samarbetar med Coop och Post Nord hänger på.

Låt oss avslutningsvis glädjas med Akademi-bokhandeln i Karlskrona som säljer bra, nu när Karlskrona Stadsmarina inte längre vill erbjuda sina gäster ”Natur- och gästhamnar i Blekinge”.

Varje vecka måste jag leverera, så ock i morgon.

Lev väl!