Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Dramatik i Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Thu, August 02, 2018 10:29:23
Var inte lycklig för länge - då kanske det går över, Bengt Berg 1946- VärmlandspoetYacht gästar Inre Ekö i Hällaryds skärgård foto: Brita Westrup


Denna märkliga julimånad har inneburit en del incidenter och olyckor som kunde slutat mycket allvarligt och försämrat den fina statistik över sjöolyckor som inträffat under första halvåret. Bara 2 personer omkom, jämfört med 12 fritidsbåtsolyckor med dödlig utgång första halvåret 2017.

Jag hade i mitten av juli nöjet att ta en segeltur tillsammans med två unga duktiga affärsjurister samt deras far/svärfar. Målet var Hanö. Advokat Niclas, Anna Berntorps make, var faktiskt f.d Fulbrightstipendiat och även Anders Wall-stipendiat i början av karriären. Fint värre alltså, men också en ambitiös gast i svag vind. Efter att ha levererat mina skrifter till den mycket omskrivna, charmiga och duktiga kvinnliga hamnkaptenen, Lotta Olofsson, intogs lunch på Restaurang Briggen. Där fick jag äran att hälsa på två av fyra gentlemän från Karlshamn som med motor tagit sig dit i en fin träbåt från skärgården. Det är ju inte var dag man hälsar på så kallade ambassadörer.

Dessa avseglade för motor, en dryg halvtimme innan vi kastade loss för hemfärd. I fjärran såg jag någon timme senare en färggrann båt uppe mot Tärnö. Vad gör lotsen däruppe var min tanke. Det var den utmärkta sjöräddningen från Hörvik, som med två båtar länspumpade de fyras båt. Den hade tagit in så mycket vatten att den höll på att sjunka. Båtens länspump fungerade inte längre. Bordläggningen var visst inte tät i värmen.Att natta båten är viktigt men det hade väl inte hjälpt i denna värme som rått. Det kunde gått illa för dem och också för den motorbåtsägare som senare i slutet på festivalveckan fick brand ombord, mellan Ortholmen och Boön/Sternö. Röken stod svart över yttre hamninloppet.

Hanövy mot Listers huvud.

Det sägs att ett större Orustbygge haft en svår grundkänning vid Stickelön/Saltärna. Omfattande skador uppger min sagesman.

Själv fastnade jag i ett forskningsprojekt ost Fårö/Ferö i Hällaryds skärgård. Inte det som är utmärkt med hindermärke ost Vanaskär, utan mellan Käringberget och Fårö. Gick antagligen för nära en vakare och fick en lina om rodret. Gott väder och tid att fundera medan jag satt fast. Skulle jag gå i vattnet och trycka ner linan? Djupt vatten, svårt att ankra, vågade inte starta motor, då med risk att få linan i propellern. Efter några misslyckade försök med båtshaken från badstegen dök motorbåten Felicia upp och s/y Johanna flöt fritt efter 3 min. Tack än en gång.

En olycka kommer sällan ensam. En skön kväll i Boksundet vid Dragsö skulle jag kontrollera om den gamla MD 11-an fortfarande led av inkontinens vid matarpumpen. Danskarna sade för många år sedan: ”Volvo Penta skall läcka lite” Jag tycker inte det är så kul, varför jag drog lite till på en mutter och därmed sabbade jag den. Min f.d. seglarkompis Kurt hade varnat för att dra packningar för hårt. Här var det muttern som förstörde matarpumpen (37 år).

Nästa morgon startade inte motorn pga av luft i systemet, vinden blåste rakt in i det smala sundet, visserligen svag, men jag vågade inte kryssa i min lilla å. Risk att segla upp i ”spenaten”.

Bärgsingenjören smiley som bor på högsta berget på Joggesö tillkallades för bärgning ut ur sundet.

Boksundet

Seglade hem för focken till Matvik och efter fem misslyckade försök att få förtöjning, kom grannen på Kalvö (Lars R.) till undsättning och bogserade ”haveristen” på plats. Jag var alltför feg, när jag skulle hantera den 4,5 ton tunga skönheten i vind som nu hunnit friska i, helt enligt DMI:s prognos.

Att hitta en mekaniker i semestertider är som att leta efter en nål i en höstack, även om de i dessa tider är små, höstackarna alltså. Min mentor Anders som ledde in mig på segling år 1963 var inte på husbilssemester som jag trodde, utan kunde i slutet på kommande vecka åtgärda problemet, med hjälp av en piratkopia av Volvo Pentas bränslepump. Det ännu svenska företaget har slutat tillverka en sådan. Volvo vill man skall köpa en ny motor. MD 11 var alldeles för bra, så en sådan skall inte mer tillverkas säger ryktet.Nästan exakt 168 timmars hamnliggande användes till underhållsarbete och städning.

Den somaliska skönheten som jag mötte på Willys, med ögon så bruna som Svartasjön i Hällaryd, stod på bryggan och skurade ruffmattan med grönsåpa. Hennes slöja (ej burka) fladdrade i den ostliga vinden. Grytgubbarna och bakladdarna framförde sina farkoster med knapp styrfart för att kunna beskåda skönheten.

Det var bara en dröm! Skura mattor och olja teaken fick jag göra själv. Är det en sådan dröm som kallas ”våt dröm”?

Visste Ni förresten att även somaliska skönheter blir solbrända?

Andra goda grannar på Kalvö är Evert. När Tjärö återigen ville ha påfyllning av Gö-Kalmar under mitt hamnliggande ,gick jag bort till bryggan för Vindskärs avgång mot Tjärö. Evert med familj skulle till Tjärö och jag mutade honom med en glass för att bli sändebud. Vi ”pensionister” måste hålla ihop. Flickorna på Tjärö tyckte att jag hade en både snabb, trevlig och stilig personal. Mindre än 24 timmar efter beställning.

Tack Evert! Tjärö har nu mottagit fler än 20 ex över Östra skärgården. Roligt att vi kan hjälpa till att sätta denna på kartan, när nu Karlskrona Stadsmarina inte ville erbjuda sina gäster möjligheten att köpa den där.

Genom Akademibokhandeln och Volati säkrar jag 8% kvartalsvis ränta på preferensaktierna i sistnämnda företag. Lite tröst i bedrövelsen.

Blodmåne Foto: Susanne Pegler

Avslutningsvis en fin bild från en annan Kalvöboende författarkollega, Susanne Pegler, tagen när månen förmörkades förra helgen. Jag har ”lånat” den från FB-gruppen ”Hällaryds skärgård” med fler än 600 medlemmar. Plåtbåtarna framfördes med andakt över Matviksfjärden. Det var nästan en religiös stämning över vattnet.

I publish, let me be damned.”

Vi vill ha rajn!

Ps. Den synnerligen populäre konstnären Jan Abramsson, Sturkö, som också medverkar i ”Natur- och gästhamnar i Blekinge delen Gö-Kalmar”, har nu gett ut en konstbok med personliga noteringar om sitt liv som skärgårdsskildrare under 30 år. Boken säljs på eget förlag men jag gissar också i bokhandeln.

See you in Liverpool.
Thomas