Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Bra "drag" i Blekinges kustband

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Tue, September 04, 2018 12:38:05

Hanö ostsidan

Augusti månad bjöd äntligen på lite regn och under några dagar en hel del vind. Undertecknad och ytterligare en ”förståndshandikappad” gav sig en blåsig lördag ut med revad rullgenua i Hällaryds skärgård. Det skulle vi aldrig gjort. Efter en kvarts seglats skörades genuan. Den eminente segelmakaren, Hans Hamel; berättade påföljande vecka att seglet var 21 år gammalt, varför en ny genuafock beställdes. Den gamla focken lagades provisoriskt tills min säkert sista genuafock levereras.

Hanö Vinnhalla

Du vet väl varför det heter ”Genua-fock”? Jo den duktige seglaren och tillika framgångsrike men framlidne skeppsredaren Sven Salén läste regelboken noga inför en stor segeltävling i italienska hamnstaden Genua år 1927. Han konstaterade att reglerna medgav en betydligt större fock till den ”5:a” eller om det nu var ”6:a” han seglade. Framgångarna blev stora och genuafocken var född.

I Blekinge har festivalframgångarna flödat. ”Skärgårdsfesten” i Karlskrona har nu fått upp ångan och drog mycket folk. Att det uppstår lite kaos i Karlskrona, det räknar vi västblekingar medsmiley.

”Marindagen” den 25/8 drog också mycket folk, trots att bara svenska medborgare hade entré till varvsområdet i Karlskrona. Enligt PK-media tycks alla vara svenskar så fort man passerat Öresundsbron, men här gällde stränga passbestämmelser.

Hanöfrukt

På Tjärö ekade musiken ända ner till Matvik när PLX-festivalen gick för fullt på lördagskvällen vid senaste månadsskifte. Ibland lät det som om spätteskutan Edith var ute och körde vid Bruksviken. På fredagskvällen spelade strålkastarna över den mulna himlen. Jag trodde först på ett väldigt åskväder, men efter ”blixtarna” kom det inga smällar.


I härliga Hällevik avhölls under något blåsiga förhållande, både på scen och utanför densamma, tradjazzfestival. Mina sagesmän rapporterade något färre publik än tidigare år men det är ändå stora skaror som söker sig till stor musik-underhållning som pågår under nästan 3 dagar.

Hanö ostsidan vid Vinnhalla

Ännu längre västerut drog herr Åkesson i Sölvesborg stor publik med sin s.k. Kulturfestival.

Nu har partiledaren inte bara hjälp av Nobelstiftelsen för att värva röster. Medan det politiska etablissemanget tramsade med flaggviftning under Stockholm Pride, dit Jimmie inte var inbjuden, så hotade ”rödgardisterna” i Sjöstedts parti att störa mötesfriheten för SD. Mycket kan sägas om HBTQ-rörelsen men att de var anti-demokrater hade jag inte en aning om.

Hanöblock

Detta inlägg skrivs på Hanö som haft en rekordsommar. Antalet betalande,besökande båtar stannar nog runt 2400 stycken. Hamnen sköts exemplariskt av den kvinnliga hamnkaptenen, Lotta Olofsson. Toaletter och duschar är en fröjd att besöka. Rent och snyggt med levande blommor vid tvättfaten väcker beundran. Folk fotograferar och mailar till hemkommunen. Se och lär!

Själv uppskattar jag den nu utmärkt fungerande WIFI som finns sedan några år. Tre timmars promenad runt halva ön igår hade god effekt både fysiskt och psykiskt. Att ge sig in i den mäktiga aven-bokskogen, störst i Sverige, är spännande. Bakom strandvallen från Littorinahavet (6-8000 år sedan) tittar ett litet huvud med stora öron upp. När jag stapplat uppför vallen är hjorten borta.

Dama dama av hankön, Hanö

På väg hem på fyrstigen från fyren, byggd 1906, möter jag hjortarna. En trött bock som laddar för kommande brunst, vilar i trädets skugga strax intill färisten, i kanten av det idylliska fiskesamhället.

Slutligen bör väl nämnas vad som enligt media händer inom Blekinge Arkipelag. Vi båtägare lär nog få vänta på något extra från denna organisation. Satsar man inte pengarna på lyxbroar för kanotister, så går pengarna till konsultutredningar om väderprognoser och laxens vitaminbrist. Jag trodde i min enfald att Blekinge skärgård skulle utvecklas som besöksmål för infödingar och gästande båtfarare. Det lär nog ta ytterligare tio år innan detta händer.

På Tärnö sköter Karlshamns kommun infrastrukturen bra. Eldningsförbudet har dock medfört att det sociala livet nästan upphört vid de fina grillplatserna som båtklubbarna i Karlshamn anlagt. Detta uppger mina sagesmän, själv är jag ingen grillfantast. Träkolsgrillade lammkotletter med vitlökssmör får dock snålvattnet att rinna.

Ha ett bra efterår, höst på danska, hälsar Thomas, snart på väg hem till Hällaryds skärgård.


Fiskgökaeken, Tärnö i Hällaryds skärgård