Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Minns i november sköna september

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Mon, November 26, 2018 15:58:34

https://twitter.com/stegetefterIntressant att centern stoppar moderaterna men släpper fram sossarna. Decemberöverenskommelsen behövs uppenbarligen inte längre. Om man röstar på Björken eller Lööf får man Lövin och Löfven på köpet. Den så kallade Lövträdsöverenskommelsen.

David Eberhard Twitter


Foto: Christina Sandin på www.eriksberg.nu


Nu har kron- och dovhjortens brunstbröl tystnat på Eriksbergslandet. Flyger kungsfiskaren i Boksundet även under vintern? Synd att man inte blev ”spinkeräknare” i sin ungdom. Då var det dock andra tvåbenta varelser som var mer intressanta. Fast just nu läser jag Ulf Lundells senaste bok, ”Vardagar”, och i den är det mycket fåglar. Hans intresse för det motsatta könet är känt från tidigare verk, så man kan tydligen klara av båda.

Alla vi i Blekinge vet att han har sin bostad tvärs över Hanöbukten, norr om Stenshuvud och nationalparken? Han kan då se Listerlandet och delar av Blekingekusten från sitt härbärge vid klara dagar och nätter. Han tillhör inte den dryga miljonen väljare som gillar herr Åkesson i Sölvesborg, kan jag läsa i den 500 sidor tjocka skriften, ej heller muslimer, speciellt islamister. Då har de kanske något gemensamt i alla fall - eller?

Ett besök i Kivik med båt kan varmt rekommenderas. En dålig hamn i de nordliga kvadranterna, men annars är den väl skyddad. Ganska nära till nationalparken, kultur, proviant och restauranger.

Österlen-skepparen på segling sydvart förbi hemmahamnen ankrade och rodde i land för att besöka hustrun som sett skutan och redan satt på kaffekittelen. Under rodden in till land märker skepparen att vinden vrider över på gynnsam nordostlig riktning, vilket är mycket gynnsam vind för att segla vidare söderut. När skepparen kom in genom dörren ropade han: ”Ta kaffekelen av spisen kvinna och fort i säng, för nu kommer nordosten.”

Äppeltavla från tidigare år.

För en arbetstyngd pensionär och tillika bokförläggare tar det tid att läsa ifatt alla nyheter som man vill ta del av och då är det för de flesta inga nyheter. Vet Du att det finns fler får i Sverige än det finns centerpartister (534.000), vänsterpartister (492.000), kristdemokrater (395.000),) liberaler (340.000) eller miljöpartister (270.000)? Antalet får (och då menar jag inte övriga väljare) uppgår till 600.000 st. och har ökat med 30% sedan 1995. Nu skall man försöka ta vara på ullen och inte importera så mycket från härliga Nya Zeeland, där jag hade förmånen att få vistas några månader i början på 2000-talet.
Queenstown

Fåren utför en stor välgärning ute i vår fina skärgård, Harö, Bockö, Fölsö, Brorsö, Mjöö, Ferö med flera öar. Fårägaren måste enligt lag utöva daglig tillsyn av djuren. Något som däremot inte alltid sker inom den svenska äldreomsorgen.

I Hällaryds skärgård har ett socialt projekt utfört rensning av skräp under efteråret (danska för höst) på bl.a. härliga Östra Bokö, Fölsö och Bockö. Undrar om man besökte Mjöö också? Där var rätt så skräpigt i september. Enligt BLT har man samlat in 460 kg,vilket inte imponerar på mig, även om initiativet är lovvärt. Gruppen var ju inte så få och man var ju även på Sternö, Drösebo, Kofsa med flera platser enligt BLT.

En twittrare som inte lär få någon styrelsepost i LKAB av regeringen. Se mer på
Steget efter"
https://twitter.com/stegetefter

Min granne in spe, Johan ”Shellback” Schuster vill sälja sitt ännu icke färdigställda lyxhus i Nytäppet, Matvik. Han köpte som tidigare nämnts en udde västerut, Björknabben, precis där Hällaryds skärgård börjar. Nu har ju börsen gått ner kraftigt under oktober så det är väl bäst att inte buda på ”stugan”. Hela årsuppgången försvann hastigt och lustigt. Som fattigpensionär har man ju inte samma inkomster som EU delegaterna. Dryga 83.000 i månadslön plus dryga 3000 kr/dag i traktamente, samt cirka 42000kr/månad i kostnadsersättning, utan skyldighet att redovisa kvitto. Givetvis också reseersättning.

Notabelt är att både våra svenska moderater och miljöpartister motsatte sig i senaste omröstningen, att införa skyldighet att redovisa kvitto för utlägg. Enligt Kivikskonstnären Lundell röstade även Lars Adaktusson (KD)emot. Vi har val till EU-parlamentet kommande vår och jag förstår nu lättare Corazza Bildts ilska över att inte bli nominerad.

Hemma i Blekinge gör politikerna så gott man kan för att höja välfärden och då gärna sin egen. Den nya alliansen (M;C;L) vill införa 7,2 heltidstjänster som regionråd. Landstinget går ihop med Region Blekinge från och med årsskiftet 2018-2019. Enligt vad projektledaren framförde i SVT Blekinge kommer det inte innebära några personaluppsägningar eller därtill hörande besparingar för skattebetalarna. I stället vill det nya styret höja skatten med 50 öre per intjänad 100-lapp. Förslaget gick inte igenom utan S-höjningen med 40 öre tog hem segern. Härliga tider – strålande tider!

Modell av Kronan som sjönk ost Öland 1676. Modell byggd av Michael Delden, Kalmar

Låt oss glädja oss åt att BTH är topprankad i världens mjukvaruforskning, i alla fall vad gäller publicerade artiklar (1:a i Europa och 6:a i världen). Varvshistoriska föreningen i samma stad, Karlskrona, har kommit en bit på väg mot spantresning av ett linjeskepps mittdel, som blir 10 m högt. En replik från Fredrik Henric af Chapmans tid (1721-1808) som framgångsrik varvschef. Nu är det en annan f.d. varvschef, Hans Hedman, tillika sommarboende på Västra Bokö i Hällaryds skärgård, som är en av de drivande krafterna.

I Hällaryds skärgård kommer två bryggor för kajaker och kanoter att placeras ut. En på Fölsö och en på Tärnö. Blekinge Arkipelag och Karlshamns kommun får nog betraktas som de ”skyldiga”.

Kommer även lite större flytetyg också att begåvas med nya tilläggsplatser? Det finns potential, om bara viljan finns.

Kanotister använder den nya bron under Tjärös kanotfestival

I början på november hade jag förmånen att få sprida kunskap om Blekinge skärgård för Färjestadens Segelsällskap. Det var bra respons i god stämning vid min information om Stenshamn, Tromtö, Arpö, Tjärö och Tärnö. Beställaren hade själv fått välja vilka öar som skulle behandlas och klubben sålde alla utom två ex, av de skrifter som inköpts för att jag skulle komma och sprida mina kunskaper.

En av mina hemsidor, www. Privatkonsult.com har haft driftsstörningar i beställningsfunktionen den senaste tiden. Två kunder som inte fått sina beställningar hörde av sig, så jag kunde koppla in IT-avdelningen för att lösa problemet. Man kan beställa på både www.privatkonsult.com och www.blekingeskargard.com. Priset är lika lågt på bådasmiley.


Byggd i lärkträ för kanotister som inte vill runda Allböle udde.

Avslutningsvis ytterligare ett vackert minne från september. En tyska, sommarboende i Ronnebytrakten, ville absolut att jag skulle uppdatera den tyska versionen av ”Natur- und Gästehäfen in den Schären von Blekinge”. Hon erbjöd sig att översätta det nödvändiga. Den brist på intresse från turistmyndigheterna som jag möter gör mig mycket tveksam. Förhoppningsvis blir det en uppdatering av Sölvesborg-Gö men då på äran och hjältarnas språk, dvs. svenska.

Pass op för lommetyver!
Thomas