Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Notiser från Blekingekusten

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Tue, April 02, 2019 13:07:45

Kalmariter pratar medan man tänker.” Robert Gustafsson om våra dialekter

"Steget efter" skojar med Rättviseförmedingen och Fredrika Bremerförbundet.

Tänk vad tiden går fort när man har roligt. Det var mer än en månad sedan det förekom

nya notiser på denna sida.

Orsaken till dröjsmålet kan skrivas bokslutsperiod, finansförvaltning och omvärldsanalys. Börsen är som tidvattnet, det kommer och går med en viss regelbundenhet. Fast börsens vågrörelser får nog betraktas som mer oberäkneliga. Glädjande nog så har nästan allt som försvann i slutet av förra året kommit tillbaka. Eftersom jag inte helt litar på de danska pigerne smiley så har jag inte direkt drabbats av den stora skandalen med stort S.

Jag har alltid varit en vän av kooperationen, ända sedan jag fick ”Boken om Albin Johansson” av författaren Sven Stolpe och hans bror Herman. Tyvärr har mer eller mindre, mest mindre, kompetenta politiker utövat alltför stort inflytande.

Tragiskt är också de personliga tragedier som utspelas i riksdag och olika institutioner. Det är inte bara de utpekade som drabbas, utan mina tankar går även till de närstående som oftast oförskyllt drabbas.

Tacka vet jag lugnet i Blekinges spännande skärgård som snart exploderar i fågelsång, solglitter och spirande grönska. Inga gigantiska vindkraftsparker stör ännu friden eller utsikterna i någon större utsträckning. I Sölvesborg vill dock de förlorande social-demokraterna och kompisarna bland liberaler och centern ha 40 styck 220 m höga vindsnurror i synfältet mot vår nationalpark, Stenshuvud. Den nytillträdda ”regeringen” i kommunen, det så kallade "Samstyret", bestående av M-SD-KD och med viss tvekan lilla SOL-partiet vill avvakta Försvarsmaktens ställningstagande om Taggen-projektet.

Som varje sjöman som beseglat Hanöbukten vet, så utgör Ravlunda skjutfält nordväst om Stenshuvud, Kivik och Vitemölla ett orosmoment under sommarseglatserna mellan Simrishamn och Hanö. Skyltning finns på Hanö och i Simrishamn om tidpunkt för skjutningarna. Att segla mot Åhus kan innebära en stor kursändring om man kommer från Bornholm eller Simrishamn. Kristianstads kommun har redan sagt nej, varför projektet har flyttats några sjömil längre österut. Kursen Hanö - Simrishamn kommer då att gå i en båge. Lika bra att satsa på Bornholm direkt.

Á propos Hanö som varit lotsplats under många år. Den förste lotsen kom redan år 1744 och hette Thomas Pettersson uppger BLT. Den siste lotsen hette Joel Thomasson Hedberg. Han fanns där när lotsplatsen lades ner år 1929. Nu vill en släkting konvertera Joels gravsten på Mjällby kyrkogård till minnesmärke över lotsarna på Hanö och flytta stenen ut till ön. Men sådant går naturligtvis inte i ett land där skjutningar, handgranater, hedersmord och korruption börjar bli legio. Länsstyrelsen i Blekinge tror nämligen att allmänheten skulle kunna ta anstöt av stenen, även om den nu har formen av minnessten. Mark- och miljö-överdomstolen håller med Länsstyrelsen. Tråkigt är väl det vänligaste omdömet man kan använda.

Flyttar vi oss norrut från Hanö kan vi konstatera att min egen hemkommun har mycket liten framgång hos domstolarna. Tvisten om den berömda bryggan i Vägga hamn förlorade man i flera instanser, detaljplanen med båthall i Matvik förlorade man, Bert Karlssons tvist med kommunen om den s.k. flyktingförläggningen på Guö Gästhem förlorade man, Saltsjöbadsprojektet ser ut att gå åt skogen. Ett tag trodde jag att kommunstyrelsen höll på att bli rättshaverister, för alla motgångar övervägde man att överklaga.

Mot Bert insåg man att chanserna var små och slog back i maskin. Att skattebetalarna får punga ut med flera miljoner ändå, drabbar inte den politiska ledningen. De gör väl som styrelsen i Swedbank, höjer sina egna arvoden trots missgreppen. Region Blekinge och Ronneby kommun är inne på samma linje. Endast i Sölvesborg försöker man visst spara, men de är ju nya vid makten så de lär sig nog snart.

I Vägga fiskehamn får vi en flytande båtmässa 16-18 augusti 2019. Marinkompaniet och gamle festivalgeneralen Conny Nilsson är några av initiativtagarna. En sådan har ägt rum tidigare och samma projekt var på gång för några år sedan, men det rann visst ut genom det smala hamninloppet. Glasskiosken i hamnen har blivit populär och grannen,Eriksbergs restaurangbåt, som sympatiske Martin köpte, är nu såld till Sjöräddningssällskapet. Hemmahamn någonstans i Stockholm. Fina ytor för administration.


En vacker och intressant bok har min gode vän, den numera välkände Gyö-experten Leif Olsson, författat för Harry Martinsson-sällskapet. Många vackra båtmodeller, intressant brevväxling mellan den f.d Gyö-grabben, modellbyggaren tillika kyrkvaktmästaren Karl Albin Strömberg och den blivande nobelpristagaren och Blekingesonen Harry Martinsson. Lite mallig är jag nog över att ha sammanfört Leif med Karl Albins son, Lennart Strömberg i Nybro. Min gamle kollega och seglarbroder. Detta skedde under Gyö-forskningens tid men ledde som synes vidare till nya projekt.

Mycket arbete ligger bakom detta praktverk. Enbart omslagsbilden lovar gott. Kan rekommenderas för båtologer och kulturintresserade. Karlshamns Sjöfartsmuseum säljer skriften.


Ute i Matvik ligger SXK:s boj fortfarande på kajen. Den som skulle ha placerats ut NV om Bockö redan förra sensommaren.

Den finns omnämnd i den senaste versionen av Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö

som fått ett gott mottagande. Jag har blivit så modern att jag skaffat Swish och förra söndagen plingade det intensivt i telefonen. När jag till slut fattade vad det gällde, kunde jag konstatera att det kommit in betalningar för nästan 30 exemplar. En rätt så lönsam skogspromenad. Förklaringen var att SXK hade riksmöte för kretsfunktionärer i Karlskrona. Tack Ingela Möller för hjälpen att ”sätta Blekinge på kartan”. Ett något missbrukat uttryck enligt min mening. Blekinge var på kartan redan under medeltiden.

Försöken med en satsning på båthall i Matvik går vidare och Shellbacks halvfärdiga sommarställe vid Nytäppet är sålt till en sommarboende fastighetsförvaltare på Yttre Ekö. ”Träskoposten” påstår att musikproducenten tänker riva en inte tio år gammal bostad på nyinköpta Björkudden. ”En våt dröm för en stadsarkitekt” yttrade vår välkända tjänsteman när byggplanerna presenterades. Allt enligt BLT. Förhoppningsvis är det inte rivningen som åsyftas. Annars något underliga böjelser, enligt min mening.

Ja Karlskrona ja. Där rasar kajerna på grund av bristande underhåll. Delar av handelshamnen har spärrats av. För oss med mindre flytetyg är det intressant att veta att Kristianopel, Långören, Torhamn, Sanda, Garpahamnen och Horns brygga också kommer bli föremål för åtgärder enl. BLT

Alla ovan nämnda hamnar finns beskrivna i Natur- och gästhamnar i Blekinge/Gö-Kalmar.

Långören lotshuset

Denna den tredje versionen håller på att ta slut nu. Endast ett tjugotal exemplar finns kvar. Om det blir en fjärde version står skrivet i stjärnorna. Attityden i öst är lite av typ ”Not invented here.”

I västra Blekinge möttes jag dock av en positiv attityd, även om kommunen längst i väster inte behagade svara på två mail. Ändå var det efter det att förra kommunalrådet dubbeljobbat både som kommunalråd och riksdagsman.

Om Du tycker det är bra att skrifterna finns, så tacka Jonas på Matöppet i Hällevik, Jan-Olof hos Hanö hamn & Byalag, Toni på Kajutan på Hörvik, Helena på Uniper, Claes på Antikvariat Bode, Håkan på Visit Blekinge, Lena på Karlshamns Turism, Bengt på Arken Marin, Martin i Hamnpaviljongen Matvik, Åsa på Eriksbergs Vilt &Natur. Dan & Lars på Karöbolaget, Simone på Blekinge Arkipelag samt slutligen Torbjörn på Ronneby kommun. Glöm inte Svenska Kryssarklubbens Blekingekrets.

Avslutningsvis gratulerar vi två personer, Kjell Amilon i Ronneby Segelsällskap och Ulf Karlsson från Nättraby Båtklubb som båda erhållit Riksidrottsförbundets högsta förtjänsttecken i guld. En fin erkänsla för betydande insatser inom Blekinges seglingsverksamhet.

Med tillönskan om en snar sjösättning.