Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Kort sommar i Blekinge

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sat, May 04, 2019 15:35:18

Lördag den 4 maj kl. 15 Svanevik Karlshamn

De komma från öst och väst, de komma från syd och nord …...

Ovanstående rad finns i Frälsningsarméns sångskatt tack vare Amanda Sandberg som skrev den härliga läsarsången redan 1914.

Samma kan sägas om alla våra båtgäster, där en del redan anträtt färden mot vårt skärgårdsparadis, framförallt tyskarna som ofta seglar Östersjön runt, om de uppnått mogen ålder.

På AIS kan man se båtar som redan förtöjt vid SXK:S boj norr om Saltärna. Bockö-bojen in spe ligger fortfarande säkert förtöjd på kajen i Matvik. Nu snart ett år försenad!

En märklig lustbåt i aluminium passerade österut genom Bokösundet i torsdags. Låg och bred, design nästan i ”Smygeklass”. Ingen överbyggnad men ändå ute och styr-plats på det platta rufftaket.

Tråkigt att inte kunna visa ett foto. På väg mot Stockholm enligt ryktet.

Karlshamn var varmast i landet vid två tillfällen under april.

Vi hade en fantastisk tur med vårutrustningen. Visserligen låg ”sjuveckors-ostan” på i Matvik, men det var ibland så varmt (påskdagen) att man kunde exponera överkroppen för solens strålar.

Sjösättningen höll på att drabbas av mässfall om vi nu skall fortsätta med kyrklig vokabulär. Alltför smala ok medföljde den väldiga kranen som hade ny förare och som genom något missförstånd fått fel utrustning med sig. De gamla skepparna protesterade genast när de fick se oket. Ingen skulle få krama deras kära skönhet med sådana tortyrinstrument. Med handlingskraft och tur försenades operationen dock bara en halvtimma. Tack Daniel på Båthotellet som kunde tillhandahålla rätt utrustning ganska omgående.

Kranen har numera stundtals svårt att manövrera i gatan på grund av alla sjöbodar som byggts och byggs i Matvik. Enligt min sagesman är årsarrendet bara en dryg tusenlapp så man förstår att husen växer upp som svampar ur strandkanten.

På Tärnö har den östra bryggan i Kåsakroken raserats av vädrets makter berättar min sagesman som gjorde premiärturen dit under påskhelgen. Vattentemperaturen ligger nu runt 10 grader så något bad blev inte aktuellt.

Kåsakroken Tärnö

Idag är det #Nordiska kuststädardagen längs våra kuster. Ett gott initiativ. Den duktige redaktören och fritänkaren med Aspö-anknytning,P.M Nilsson på DI, har ju till och med fått ambassadörer att hjälpa till att städa Bollöarna under förra sommaren. Jag har länge haft en idé att några stycken personer, klubbar eller syjuntor skulle ”adoptera” varsin ö i vår skärgård. Regelbunden tillsyn skulle då göra ön fri från sommarvandalernas härjningar. Runt Karlskrona arbetar några inom Lions och Rotary med sanering på öar i närhet av Staun. På Stenshamn och på Hanö bryr sig de boende också i ordnade former och samlar in massor av skräp.

A´propos bry sig så brydde jag mig inte så mycket att en tänkt kontrollerad brand på Ramsö spred sig okontrollerat. I #”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Gö-Kalmar” skriver jag att Ramsö är en av de mest risiga öar i Blekinge som jag besökt. Nu kanske den initiativrike riskerar straff.

I Sverige riskerar de olycksdrabbade utländska arbetstagare som blivit utnyttjade av sin arbetsgivare utvisningar trots att de bidragit till välfärden och inte utnyttjat våra sociala system. De stora brottslingarna, mördare och våldtäktsmän av utländskt ursprung får däremot stanna. De kan ju riskera dödsstraff tycker PK-folket. Är det undra på att herr Åkesson i Sölvesborg vinner mark.

Nu har han dessutom framfört min gamla idé, att Sverige borde outsourca Kriminalvården för tunga brottslingar till någon öststat med andra behandlingsmetoder än våra alltför milda.

Nä, nu börjar jag hetsa upp mig. Låt oss glädja oss åt att Kustbevakningen äntligen fått något mer meningsfulla arbetsuppgifter än att jaga husbehovsfiskare. Nu kan man ingripa mot alla ligor som skeppar ut båtutrustning genom Karlshamns Stillerydshamn och Karlskronas Verköhamn. Man har fått polisiära befogenheter. Både att gripa, beslagta och utreda den utländska kriminalitet som drabbar bland annat båtägare i stor omfattning.

Låt oss också glädjas åt att Svaneviks Båtklubb inte hade lika fint sjösättningsväder som vi i Matviksmiley. Som tröst i ösregnet väntade dock en fin fest för cirka 80 medlemmar på Eriksberg. God mat och trivsamt värre sägs det. Förra året gästade man Tjärö. ”Di rike lever sitt liv!” Vill bara säga att Ingolfs grillkorv skall inte föraktas när Matviks Båtklubb har sina festligheter. Årsmöte håller man förresten den 7 maj.

#Restaurang Visenten Eriksberg

Som bekant färdigställdes en brygga inne i Bruksviken vid Eriksberg sensommaren 2018. Blekingetrafiken avser att trafikera densamma så att folk skall kunna besöka Eriksberg. Jag har kunnat utläsa att trafiken sker endast lördag och söndag mellan 24 juni och 18 aug. På resan till Eriksberg som avgår från Karlshamn kl. 15.50 byter man båt i Matvik kl. 16.25 och Anemon anländer Eriksberg 16.55. Vill man utforska Eriksberg innanför stängslet måste man förboka på tel. 0454-564330. Jag antar att det också gäller om man skulle vilja inta en måltid på Restaurang Visenten.

Man kan ju inte röra sig fritt innanför stängslet om man inte har bil.

Nåväl, det ger sig väl. Mer intressant är att de som eventuellt stigit på Anemon i Matvik, inte kan stiga av där på hemfärden som avgår Bruksviken kl. 20.00 för ankomst Karlshamn 21.15. Det blir till att ta vandringsleden tillbaka mot Björnahemmet- Skarvik-Boddestorp och till slut möter parkeringsplatsen i Matvik.

Som gammal marknadsplanerare på det kända färjerederiet har jag naturligtvis synpunkter, men mina intelligenta läsare kan säkert tänka och tycka själva. Pris enkel resa från Karlshamn 65:-.

Avslutningsvis så ber jag Er glädjas med mig över den fina recension jag fick i senaste numret av Sveriges största båttidning, Båtliv. Den ledde till visst arbete förra helgen. Snabba och säkra leveranser är mottot, ofta med något mer än vad kunden beställt. Det kallas service.


Hälsningar från en som drömmer om en varm Maj smiley