Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Sommar i Blekinges skärgårdsparadis

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Mon, June 03, 2019 15:54:57
Idag rabatt på underkläder som avdrages i kassan.”

Butiksskylt


Så kom den då äntligen till vårt vackra landskap efter en blöt och blåsig avslutning på maj.

Vid ett besök på underbara Hanö kunde konstateras att våra danska och tyska vänner var i majoritet.

Den unikt driftiga kvinnliga hamnkaptenen Lotta Olofsson var åter”back in business” efter en kort sjukhusvistelse. Som hon arbetar och stressar är det inte konstigt att kroppen säger ifrån.


Nu gladdes hon åt den fina bastu som maken Lars-Inge hade byggt med helkaklat duschutrymme och en härlig utsikt ut mot havet när man befinner sig inne i bastun. En ”rörbåt” som just lämnat

Karlshamns hamn (Stillerydshamnen) passerade vid min besiktning. ”Elektrikaren” skulle komma denna vecka för inkoppling av elsystemet. Restaurang Briggen hade säsongspremiär på fredagen.

Utsikt från bastufönstret

En annan premiär, i mitten av maj, var invigningen av klubbstugan för Hälleviks Båtklubb byggd på pålar vid östra pirens landfäste. Ett känt kvinnligt kommunalråd som nu avgått förrättade invigningen. Hon har av sitt parti uppmanats att lämna partiet efter publicering av en famös bild på face-book. Så har också skett men ”Stygge Sture” undrar om den f.d. finansministern från samma parti också har fått samma uppmaning. Moralpaniken känner inga gränser.

SXK:s boj vid Bockö har ännu inte nått sin tänkta position. Den ligger fortfarande kvar på kajen

i Matvik. Den skulle ha placerats ut i juli 2018! Ett faktum som inte hedrar inblandade parter, varken entreprenör eller beställare.


På Tärnö har den kommunala bryggan vid Salthuset helt rasat samman precis som kommunens ekonomi. Likväl bjöds det på tårta vid Sveriges äldsta i bruk varande träfyr. Det var projektet Ark 56 som tillsammans med ett 20-tal medverkande förfestade inför den stora invigningen söndagen den 2 juni på Eriksberg. Ett digert program bjöds i samarbete med Eriksbergs Familjedag.

Jag var inte så lite orolig för att konkurrensen från detta projekt skulle slå hårt mot min förlagsverksamhet när projektet inleddes för ett antal år sedan. Oron har minskat betydligt och förhoppningsvis kan det bli tvärtom. Tyvärr har de som seglar och far fram med oljebrännare fått mycket lite av de många miljoner som projektet kostat. Mest har gått till administration, miljö och kanotister.

Foto: Lars Rodman Kalvö

Ytterligare en ny brygga har dock byggts för Blekingetrafiken vid min favoritplats för retreat inne i Bruksviken. Jag kan inte klaga för jag har själv tipsat om platsen för Mattias Holmqvist som kontaktade Per Arne Olsson på Eriksberg Vilt och Natur. Mina funderingar rör hur man skall ta sig från bryggan upp till stigen som leder till Eriksbergs grind där man kan bli hämtad (se förra blogginlägget). Berget är brant och säkert halt när änglarna gråter.

När vi nu är inne på Eriksbergs domäner så är den stora och glada nyheten att Dragsö kommer att vara öppen drygt två månader under sommaren. Länsstyrelsen i Blekinge ställde sig på medborgarnas sida och stoppade ägarens försök att stänga ön för allmänheten. Blekinges kanske mest spännande och vackra ö kommer fortsätta att ge bestående minne för svenskar, tyskar, holländare och danskar. Tack för ett klokt beslut. Svea Rikes lag är inte alltid Svea Rikas lag.


På Tjärö har man efterfrågat mina skrifter och premiärturen gick dit. Den prisvärda buffén var välsmakande och antalet besökare var förvånande många en månad före midsommar. Idag den 3 juni börjar skärgårdstrafiken sina ordinarie turer. Med duktig gast ombord,rent av expert (Gunnar Paulsson nyss fyllda 65) fick s/y Johanna en bra test i 10-12 m/sek sydlig vind på hemfärden.Att runda Allböle i hård sydligt kan kräva visst arbete. Därför har den långa spången i lärkträ byggts för kanotisterna på insidan av udden (se tidigare inlägg).

Avslutningsvis ett sorgesamt besked. Min gast under några framgångsrika år i början på 1970-talet har gått bort. Idag den 3 juni skulle Matviksbonden Per-Gunnar ha fyllt 66-år. Den tvåfaldige vinnaren av Hanö-regattan och Hanö Runt med flera seglingar insomnade efter en längre tids sjukdom på lördagsmorgonen. Vi är många som kommer att sakna Din vänliga framtoning. Tack för alla glada minnen.

Foto: Lennart Strömberg Nybro

I morgon kommer permafrostdoktor med make och två små rara barnbarn. Om jag överlever så hotar jag med att återkomma.

Schüss som tysken säger.


Handikappad bokförläggare på väg genom skärgårdsparadiset.
Foto: Gunnar Paulsson Glasberget