Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Blekinges skärgårdsliv stillnar.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Tue, August 06, 2019 14:25:51

Varje förslösad skattekrona är stöld från folket.”

Gustaf Möller socialdemokratiskt statsråd (1884-1970)
Nu börjar många återigen sitt arbete, skärgårdslivet stillnar så sakteligen. Blekinge har slutspurtat med massor av evenemang.

Kulturdag i Hörvik, när nu Ålafiskets dag inte längre är politiskt korrekt. Hanödagen som pågått varje sommar i ett 20-tal år, VM-seglingen för Blekings-ekor i Hällaryds skärgård som ägt rum dubbelt så många gånger, Saxemara veteranbåtsmöte med massor av klassiska träbåtar från när och fjärran. Skärgårdsfesten i Karlskrona har jag aldrig bevistat men den drabbades av en hel del vatten från ovan. På härliga Ungskär ägde ”Klafs i Kloven” rum för tredje gången. Lite mer av kultur men också tre sorters kroppkakor för kroppens behov.

Nog händer det saker i Blekinge för den som inte nöjer sig med att njuta av naturens skönhet.

Tradjazz-festivalen och Röganatten får väl vara en värdig final om man kryddar med Tjärö-festivalen (PLX) nu i slutet av augusti.
I Hällaryds skärgård har sjöräddningen haft en del att uträtta. Motorbåt har fått ankarlina i propellern, stridsbåt från Kungliga flottan slöt upp, så även lotsen innan sjöräddningen från Hörvik anlände en timma senare.

En segelbåt fick fel på backslag säger ryktet och bogserades in till Matvik, där den parkerades på en olämplig plats. Min seglarvän från Göinge-bygden kunde inte anlöpa sin båtplats för hemfärd någon timma senare.

Min sagesman säger att han informerat SRS om att de kunde lägga båten vid gästbryggans norra sida men så skedde inte. Förmildrande omständigheter kan möjligen sägas vara att det rådde en frisk ostan vid tiden för haveriet.

Själv hade jag nöjet att med kompetent besättning kryssa mot Gåsfeten, Sveriges första Aga-fyr. Med två Gotland Runt-seglare som gastar och en kvinnlig affärsjurist vid rodret, kröp jag runt ombord på s/y Johanna som frustade av glädje att få tampas med Östersjön i frisk vind. Villa Vassen på Ekenäs, nästan fullsatt, serverade en perfekt ”stekt sill med potatismos och krösnamos” som vi säger i Hällaryd. En härlig slör förde oss tillbaka till Hällaryds skärgård.

Under samma tid gjorde Kustbevakningen en fart- och nykterhetskontroll i Matvik. Den dagen funno de endast en som inte kan läsa eller som struntar i andra båtägares väl och ve. Det skall dock sägas att antalet hänsynslösa s.k. sjömän på väg ut till eller hem från skärgården har minskat betydligt sedan förarutbildningen i Skärgårds-föreningens regi inleddes.

Problemet med Sverige är att man inte får bli förbannad.”

Ingmar Bergman

Låt oss gratulera Kustbevakningen som har absolut högsta anseende bland våra myndigheter, En god bit före SMHI och SÄPO som också intar pallplats. I botten tronar Göran Perssons kusin som avgående chef för Arbetsförmedlingen, tröstad av olycksbröder från Migrations-verket och Försäkringskassan.

Det svenskägda multinationella företaget Securitas AB gjorde ett ”tillslag” i Matvik på augustimånadens andra dag. En släpvagn på klass I – parkeringen och en Porsche på hamnplanen vid brygga 9 fick gul lapp, så och bil med båtvagn på samma plats. I övrigt inga åtgärder trots en något svag delårsrapport som fick börskursen att falla 10% på en dag.

På Tärnö har man återupptagit ”kasedans” vissa lördagskvällar vid Laxbodens restaurang.

Dragsö är som bekant stängd i strid mot landshövding Sten Nordins beslut. ”Svea rikes lag” är som synes ”Svea rikas lag”. Jag kan konstatera att ägaren och mångmiljardären, Rune Andersson, lämnade styrelsen för Eriksberg Vilt & Natur AB under hösten 2018. Sonen har tydligen ingen känsla för blekingarnas intresse i frågan.

Förhoppningsvis börjar myndigheterna ta tag i frågan efter semesterperioden.


Återigen har jag gjort en kvinna lyckligsmiley, detta skapelsens under. En för mig okänd kvinna skickade en fråga om jag hade ett visst motiv målat av Lennart Paulsson i min ägo. Vid besök i hemmet fann jag bland mina Carl Kylberg-, Gösta Werner- och Zorn-målningar just exakt det motiv som damen efterfrågade.

En mycket vacker och tillika lycklig kvinna lämnade min båt på fredagen med det eftertraktade motivet i sin hand. ”Allt vad i viljen att människorna skall göra eder, det skall Ni också göra dem. Matteus 7:12”

Häftiga regnskurar med tillhörande kraftiga vindbyar ställde till det för några båtar den första augustihelgen när ankaret inte stod emot den hastigt ökande vinden under lördagens kortvariga åskbyar. Sjöräddningen i Hörvik når turligt nog Hällaryds skärgård på relativt kort tid. Det är väl knappt 7 sjömil mellan Hörvik och Tärnös norra redd. Denna gång var det en ”havskryssare” som kommit på drift vid Bockös nordvästra udde.

Avslutningsvis vill forskare införa restriktioner för byggande av bryggor samt dessutom tycker man att båtskatt återigen borde införas.

En klok man skriver bland annat följande:

Enligt folktron hemsöktes Sveriges kuster av så kallade strandvaskare, spöken från ilandflutna sjömän. En strandvaskare fortsätter enligt sägnen att spöka tills kroppen begravts. Det är dags att begrava också miljöpolitikens strandvaskare, idén om ett tvingande register för fritidsbåtar. Joakim Rönnbäck Krönikör i Expressen

På återhörande!