Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

”Budgetubåtar” i Blekinge skärgård?

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sat, October 27, 2018 17:55:43


Det är skillnad på att vara dum och att vara okunnig. Det senare kan man göra något åt.

Förf. JD Vance amerikanske morfar

Än har inga synts till. Däremot har vår stolta marin gripit några fiskare av utländsk härkomst i närheten av Hasslö. Man är förtegen om platsen men jag vågar en slant på att det är den utmärkta hamnen Hajvar som var platsen för gripandet.

Denna fina hamn var under många år stängd för kreti och pleti bland fritidsbåtägare. Bara marinens personal fick lägga till med sina fritidsbåtar. När sedan våra kloka politiker nedrustade försvaret öppnades den för vanligt folk. En god natthamn i härlig natur, helt servicebefriad. TC 75 m bort från kajerna.

Efter ett tiotal år så stängdes den plötsligt. Först skulle den användas vid en vattenlednings-dragning och sedan blev det plötsligt militärt skyddsobjekt. Vilka hemliga vapen som nu gömmer sig på Almölandet är bara känt bland ”särintressets” högsta krets.

Det är i alla fall dyrt att bryta mot militära bestämmelser, det fick den skolfartygsskeppare erfara som vilade några timmar vid Trashallarna på Aspö. Patrullbåtarna som ronderar i Karlskrona skärgård bränner inte bara stora mängder olja utan rapporterar överträdelser mot tillträdesförbud direkt till åklagarmyndighet.Visst är det fint att Kustbevakning och Havs & Vattenmyndigheten jagar ålryssjor med stor framgång i vår vackra skärgård. Då behöver inte kriminella grupper känna sig stressade när man skall föra stöldgodset ut ur landet. Tullverket har ju inte tid, man är fullt sysselsatt med att försöka begränsa införseln av högvärdig stimulantia.

Vår nya GD inom KBV är kvinna och har varit chef både för Rikskriminalpolisen och Säpo. Kan man hoppas på att Therese Mattsson omprioriterar ansträngningarna? Kanske med stöd av någon vettig justitieminister,

Medan vi ändå befinner oss i residensstadens närområde säger ryktet att en flytande latrintömningsstation finns utplacerad i närheten av Hasslöbron. Öster om densamma.Min sagesman berättar också att Arpö genomgått en trädsanering, kanske i det s.k. Graceprojektet. Han uttryckte det som att ön fått ett medeltida utseende, men att vissa fåglar hade svårt att finna skydd för rovfåglar.Blekingekretsen av Svenska Kryssarklubben arbetar intensivt med verksamheten. I slutet av

augusti hade man höstmöte på Tjärö. En trevlig tillställning på en vacker ö. Vi fick njuta av en stunds regn på kvällen. Tjärö Kalv lyste härligt grön på morgonen.Nu i september (12:e) åkte ett trettiotal medlemmar till Polen för studiebesök i Gdansk och Sopot. Mycket trevlig tillställning i strålande väder, bra guide och trevligt folk medföljde .Avslutningsvis så var det tänkt att vi medlemmar i början av sommaren skulle få en ny blå boj i Hällaryds skärgård. Sist jag kontrollerade läget så låg den fortfarande på kajen i Matvik (19 okt). Entreprenören som åtagit sig att placera ut den skyller på många olika orsaker till försenad leverans.

Den kommer förhoppningsvisligga NV om Bockö. Mellan landrevkroken som sticker ut och den västra bränningen.

Ytterligare en boj är utlovad. Hoppas den också kommer under år 2019. Jag avslöjade den bästa platsen trots att det inskränker på mitt livsrum.

I morgon har Kretsen årsmöte med föredrag i Karlshamn (Folkets Hus).

Vi ses!


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.