Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Natur- och gästhamnar Sbg-Gö åter i lager!

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Wed, February 27, 2019 12:18:32

Efter ett som alltid välgjort arbete av Camilla på Grafiska punkten/Åkessons tryckeri i Emmaboda, kunde jag för en dryg vecka sedan återvända i min tjeckiska lyxvagn till ”baslägret” med 30 kartonger innehållande en ny uppdaterad del av kuststräckan Sölvesborg-Gö.

Skall man inhandla denna version? Ja, om man inte har en tidigare version med samma motiv på framsidan. Enkelt råd eller hur? Mycket enklare än att välja smartphone som jag äntligen beslutat införskaffa. ”Är det inte det ena så är det det andra” sa flickan som hade näsblod. Smartphone-specifikationer är en djungel att botanisera i.

Köp ingen smartphone om Du kan undvika” skrev i dagarna en tysk journalist för en stor tidning till mig.

Han kommer till Blekinge i sommar för reportage om vår fina skärgård. Han vill träffa författaren till ”Natur- und Gästehäfen in den Schären von Blekinge” . För några år sedan var Die Yacht här och skrev om arkipelagen, naturligtvis med min skrift i skeppsbiblioteket. Redaktören har gett tillstånd att publicera nedanstående bild som fanns i det sju-åtta sidor långa reportaget. Det är Kurt Gummesson i Ronneby med sin s/y Katina som seglar in mellan Harö och Tärnö öst. Kurt har numera gått över till husbilsmiley.Att våga är att förlora fotfästet en stund, att inte våga är att förlora sig själv” skrev den dansk-norske filosofen Sören Kierkegaard.

Eriksberg Vilt&Natur vill stänga en av vår skärgårds mest spännande och vackra ö. Varken Blekinge Båtförbund, Svenska Kryssarklubben eller båtklubbarna i Ronneby eller Karlshamn har reagerat offentligt. Kanske agerar man i tysthet? Friluftsfrämjandet har haft en representant som intervjuades någon minut i SVT Blekinge och som protesterade. Vad tjänstemannen från Länsstyrelsen menade var svårt att uttolka.

Efter mycket betänketid lämnade jag in nedanstående insändare till BLT som lät den gå i tryck lördagen den 9 februari. Finns just nu fortfarande under ”Din åsikt”

Stäng oss inte ute från Dragsö.

Rune Andersson, många vågor har nått Eriksbergs stränder sedan Du och jag stod och hängde vid Läroverkets mur i Karlshamn på 1960-talet. Du minns säkert inte, men jag har alltsedan ett kort möte på Vasagatan i Göteborg, följt Din lysande karriär. Du gick på Chalmers och blev studentkårsordförande mitt under tokvänsterns glansdagar. Figurer som var ganska sällsynta på Chalmers och Handels, gissar jag .

Du har blivit framgångsrik företagsledare, mångmiljardär, donator, opinionsbildare och hedersdoktor. Dina åsikter framförda i massmedia under senare år väger tungt och jag delar dem ofta men inte alltid. I debatten med Storch i TV var Du lite blek men man skall vara snäll mot ”di gamle”.

Nu till mitt ärende. Din gamle chef, Hans Werthén, sade år 1988 om Blekinge att vi skulle specialisera oss på ”långvård”, några andra förutsättningar fanns inte. Så fel man kan ha även som stor företagsledare. Ett socialdemokratiskt statsråd, Leif Pagrotsky, jämförde oss med Grekland under finanskrisen. Han ska visst ha studerat ekonomi i Göteborg, det kan man inte tro.

Precis som Du tycker jag att Blekinges natur är värd att satsa på och Sveriges Trädgård skall värnas. Unika skärgårdsparadis finns och bara i västra halvan finns Hanö, Tärnö, Tjärö, Saltärna och sist men kanske den mest spännande och omväxlande ön av dem alla, Dragsö, som hör till Ditt fögderi.

Du och Dina duktiga medarbetare vill helt stoppa tillträdet till ön från sjösidan. Idag kan vi enkla ”båtkramare”besöka ön från mitten av juni till slutet av augusti. Ön erbjuder en enastående natur med massor av ”ögongodis”för att citera framlidne skärgårdskonstnären Roland Svensson.

Det tar år för normalturisten att hinna upptäcka allt. Jag trodde planerna att stänga var döda, men nu rapporterar medierna att ansökan åter är aktuell. Du har i media sagt á propos Jordbruksverkets tokkrav på vattenhoar till visenterna, att Ditt förhållande till Länsstyrelsen i Blekinge är mycket gott så det skulle nog ordna sig med det.

Det tror jag alldeles säkert, med kungamedalj i tolfte storleken, kungligheter och landshövdingar på besök i strid ström, så blir jag orolig för att Ditt företags önskan skall bifallas. Först går vi skattebetalare in med olika former av stödåtgärder till olika projekt, en hel del före Din tid, men sedan skall vi utestängas. Känns absolut inte bra.

Att vi inbjuds att ta vägen via huvudentrén i Guövik är ju bara trams, för att citera en känd f.d. politiker.

Mina tusentals läsare av ”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö” har under 2000-talet lockats i allt större grad till Dragsö och vikarna runt ön Man stannar i flera dagar när man upptäckt vad som erbjuds på ön. I min senaste nyutgåva, feb. 2019, har jag en ruta med tips om vad man skall se på några olika platser. Under Dragsö har jag skrivit Allt!!! Naturen , djuren, hällarna och utsikten. Massor av ögongodis.

Dina medarbetare hänvisar till till djuren, smittorisk och säkerhet. Några incidenter eller olyckor på Dragsö har väl inte förekommit sedan sonen till Bengt Berg kom i konflikt med försvarsmakten under U-båtshysterin? Det sattes visst upp en radiomast som inte passade godsherren. Själv överraskade jag i somras ett vildsvin som låg och sov i skydd av några enbuskar. Jag hann varken säga bu eller hej, förrän hon försvann likt en centerpartist som möter en sverigedemokrat. Hjortarna slits mellan nyfikenhet och rädsla. Visenterna har väl inte börjat simma över till ön? Dessa jagade visserligen upp nuvarande regionrådet i ett träd på den tiden han ägde Ditt ”ställe”, men det var ju på fastlandet där de normalt håller hus.

Förstör inte den good-will Du åtnjuter bland oss Blekingar. Låt Dragsö förbli öppet de få sommarveckor som nu gäller, mitten av juni till slutet av augusti.

Ryktena om den förre hedersdoktorn som ägde Eriksberg lever än. De flesta är väldigt negativa, ofta sanna och fler behöver vi inte om härliga Eriksbergs stränder.

Med tillönskan om ett omtänkande.

Thomas Karlsson

www.blekingeskargard.com

Inga reaktioner i pressen men väl direkt till mig. Den roligaste kom från en vän som tyckte att jag skulle få en egen nyckel till de två grindar som finns på Dragsö.

En fortsatt härlig vår tillönskas!

Ps. Förutom uppdateringar finns naturligtvis lite nyheter om lämpliga platser för svajankring, tips för kanotister och information från Ark 56. Skriften har utökats med 8 sidor.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Västkusten Sun, March 31, 2019 21:52:08

Tack för fin läsning, alltid roligt att höra om Blekinge skärgård🙏🏻🤗 Din vän från västkusten⛵️

Posted by Västkusten Sun, March 31, 2019 21:51:52

Tack för fin läsning, alltid roligt att höra om Blekinge skärgård🙏🏻🤗 Din vän från västkusten⛵️