Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Midsommarhälsning från Blekinge skärgård.

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Wed, June 19, 2019 20:33:01

"Vid köp av klockarmband-gratis påsättning" Butiksskyltning


Detta blogginlägg har skrivits i två delar med några dagars mellanrum.

Del 1

Arvingarnas besök gick utmärkt med strålande väder och fin vistelse på Tjärö strax efter pingst.

Pingstaftonens bröllop på ön kunde avhållas utan det regn som passerade på förmiddagen. Ja det var inte mitt bröllop utan barnbarn till en 98-årig konstnär som jag kännersmiley.

Några tecken på aktiviteter vid den raserade kommunala bryggan på Tärnö kunde inte märkas i mitten av juni. Bojarna vid den fria gästbryggan är nu utlagda men det sköts ju av frivilliga krafter inom Karlshamns Båtklubbar. Den avgiftsbelagda bryggan inne i Kåsakroken har reparerats. Tyckte den blivit kortare men jag kan naturligtvis ha fel. Visste Du att man precis som på Tjärö kan abonnera plats för hela sommaren? Kostar några tusenlappar men då slipper man ju köra omkring och bränna högbeskattad diesel så det kan nog vara lönsamt. Vid ”Första Metaredagen” fanns nästan 30 båtar vid den fria gästbryggan. Många var irriterade över att den nu snart berömda Bocköbojen ännu inte lagts ut. Nu skadas även skärgårdsförfattarens rykte tycks det som.

Den ansvarige entreprenören har fått tillstånd att köpa ”industrihamnen” i Matvik för 400.000 kr av vår krisande kommun. Ett stort antal grannar protesterar naturligtvis.


Att fela är mänskligt. Jag fick uppgift om att det skulle byggas en brygga absolut längst in i Bruksviken vid Långebro som den mindre stensättning kallas där det gamla tegelbruket skeppat ut sina varor. Det var alldeles för grunt för att Blekinge-trafiken skulle kunna anlöpa. I stället har man lagt ut en modern monteringsbar flytbrygga väster om grillplatsen, för kanotister gissar jag. Ingen vill väl bada där.

En ny TC har byggts en bit ifrån grillplatsen, strax utanför grinden in till Eriksberg. Hit skall passagerarna ta sig från den brygga som visades i förra inlägget. De som lyckas ta sig upp för berget vill säga. En märklig observation gjordes när jag vandrade stigen mot grind, toa och grillplats. På en sträcka av cirka 100 meter myllrade det av flitigt arbetande myror. Ett stort antal kommer väl att stryka med under sommarens återkommande swimrun men många människor är ju ganska ”sjåpiga” när de kommer ut i klorofyllen. En liten hind hade dessutom hamnat utanför Eriksbergs stängsel.


Vi är flera som gläds över att smittorisken på Dragsö hastigt och lustigt har försvunnit. Man hävdade ju smittorisk för allmänheten när man ville stänga ute allmänheten de få veckor vi har tillgång till denna fantastiska ö.

Nu skall de gamla skyttevärnen, miniforten och mätstationer inredas för unika logi. Fortet som ligger mitt emot Mjöö västra udde har jag alltid haft ett gott öga till. Fantastisk utsikt över Hällaryds skärgård. Ett riktigt ”Örnnäste” Höll på att lägga handen på en orm när jag plockade bär på denna del av ”Per-Albin linjen”. Skall det vara safari-känsla så ska det ingå lite lagom spänning. Eriksberg Vilt & Natur tog över när Fortifikationsverket sålde ut eller rev både fort och KFP. Ibland utan hänsyn till naturen (se norrsidan Tjärö).


Del.2

Vid ett besök på Ekenäs- Karö kunde konstateras på färden dit att fula TC, modell musikfestival, ställts ut på St. Ekö och Harö. I direkt anslutning till öarnas brygga dessutom. Är det tömningsskäl som gjort att dessa inrättningar fått denna förfulande placering? Annars fanns mer diskreta placeringar. TC-anläggningen i Bruksviken fick 2 toa-ringar enligt min internationella standard som jag själv utarbetat under mina resor ute i världen. Fast det har då inte rört sig om TC utan lite modernare anläggningar. Ronneby-anläggningarna kan knappast få 1 toaring pga sin placering. Tänk så gott det kommer att lukta. Flugorna blir nog glada.

Villa Vassens lunchservering verkade vara en populär inrättning. Mycket folk och dessutom erbjuder man pensionärer rabatt efter kl. 1300. Jag fick lära mig var Post Nord har sin brevlåda borta vid Ekenäsbadet. Omedelbar leverans till Smålandskund kunde ske. Efter midsommar öppnas en mindre butik i Villa Vassen där det allra nödvändigaste skall finnas.

Hemåt i strålande sommarväder anlöpte jag Skiftö, Boksundet och Dragsö. Efter en underbar natt konstaterade jag grindarna till Dragsö var låsta!!! Kontaktade VD på Eriksberg Vilt & Natur via mail som dock inte ville svara utan ville bjuda in mig på kaffe.

Inte skall väl Dr. h.c Rune Andersson strunta i Länsstyrelsens beslut för några veckor sedan? Då bestämdes att naturreservatet skulle vara tillgängligt som förut. Lagtrots passar inte in på herr Anderssons framtoning.

Länsstyrelsen kontaktades. Man har underbar personal i växeln men en tjänsteman var sjuk i hemmet och den andre var på bilresa och kunde inte prata. Mina funderingar får vänta.

Idag har askan efter en sympatisk man spridits syd om Hällaryds skärgård. Jan T var en glad och positiv bryggranne som vistats sommartid i skärgården sedan 1960-talet. Vila i frid!

I morgon följer jag Per-Gunnar till den sista vilan i min fäderne-kyrka. ”Memento Mori” som slaven på kejsarens vagn viskade. Kom ihåg att Du är dödlig”.

Låt mig avsluta med en glad händelse: Bojen som SXK planerade utläggning för i juli förra året lades ut igår. Nordväst om Bockö finns den på lagom avstånd från folk och fä!

Jag ber att få tillönska Er alla en lagom glad, varm och våt midsommar. Många har redan ”parkerat” på Tjärö men vid bryggan på Tärnö, fanns det gott om plats för en timme sedan.

Matvik 20190619
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Göran Thu, June 20, 2019 10:06:21

Jag önskar författaren en Glag och Torr(väder) Midsommar