Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Blekinge skärgård-Mest om Matvik

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Sun, July 07, 2019 18:02:21

Dragsö-stängt paradis för Blekingar!

Och apropå snipigheten som norm har riksdagen just bestämt sig för att förbjuda rökning på uteserveringar från och med sommaren 2019. Det kan vi tacka Liberalerna och Sverigedemokraterna för, som lade ned sina röster och backade upp regeringen.” Johan Hakelius Fokus

I vårt vackra Matvik händer det mycket. Vi har haft besök av Securitas som en dag började med att bötesbelägga de populära små skåpbilar som är så populära bland hantverkare. Cirka fem bilar som stod på P klass 1 fick böter. Några dagar senare bötesbelagdes ett flertal personbilar som stod på samma plats för överträdelse av tidsgränsen 24 timmar.

Min ”maskinchef” besökte mig med husbil under den blåsiga vecka som varit. Han är ju expert på var man kan ställa en husbil. Den enda plats som vi fann var vid Matviks brygga. Tiden man får stå där, är om reglerna skall följas 24 timmar.

Ingen parkering förbjuden” Skylt någonstans i Sverige, dock ej Matvik


Pensionat Gullkråkan Joggesö Midsommarorkestern Foto: Anders Berntorp

Att följa regler tycks vara svårt, inte ens sina egna klarar Karlshamns kommun att följa. Stora skyltar hotar med böter om man förtöjer längre tid vid den välbesökta lastbryggan i Matvik (50- 100 anlöp/dag) . Likväl är en plats permanent uthyrd av kommunen. Inte till Båthotellet som folk felaktigt tror.

Ryktet förtäljer att Karlshamns kommun även fått backning på den mindre verkstadslokal som planerats på uppläggningsplatsen. Kommunen påminner lite om en rättshaverist med alla sina misslyckade överklaganden, så även om kassan är tom så överklagar man säkert, trodde min sagesman.

Två nya laddstolpar för elbilar har monterats vid infarten till Matviks Lasta. Antagligen inte i bruk ännu. Däremot är rökförbud i kraft på allmän plats, vilket så nogsamt påpekas på ett flertal bryggor i skärgården.

Från webben

Under den blåsiga veckan hade vi fint besök i Matvik. En CG Pettersson-båt med namn Silva, byggd på västkusten redan år 1923, väntade på bättre väder. Den 12,6 m långa båten och 2,6 m breda skönheten hade hemmahamn Ekerö. Ingen märklig proveniens kunde omtalas. Naturligtvis införskaffade skepparen Anders W. ”Natur- och gästhamnar i Blekinge del 1-2”. Försäljningen går hyfsat. Flera internetkunder köper en del på måndagen och återkommer på onsdag med tilläggsbeställning av nästa del. Roligt men portot för två ex. samtidigt är mer kostnadseffektivt.

Posten hämtas då och då, ibland något senare.”

Från Silvas webb-sida

Bocköbojen, 56
° 8,7' N – 14°59,37' E, har som tidigare nämnts äntligen kommit i sjön och blivit vederbörligen invigd av undertecknad. En något blåsig plats men med god utsikt över båttrafiken mellan Inre Ekö och V.Bokö-Eriksbergslandet.

Jag förtöjde genom att dra en ögla genom bojtenen och därefter föra linans andra ände genom öglan och förtöja änden i båtens främre knap. På så sätt räknade jag med att slippa gnidandet som uppstår om linans båda ändar är fastsatta i båten. Det blev ett mindre äventyr att lämna bojen genom att förhala sig upp till bojtenen i den kraftiga vinden som rådde under lördagen. Det tog nog 20 minuter innan jag lyckats få min stora ”havskryssare” så nära bojtenen att jag kunde dra ytterligare en lina igenom tenen som avhåll. Det kommer att dröja innan jag använder ovan beskriven förtöjningsmetod.


Ur SXK Blekinge-kretsen

Att Rune Anderssons och Per-Arne Olssons olovliga (?) stängning av Dragsö gillas av lägre tjänstemän på Länsstyrelsen har jag förstått. Sorgligt att Rune Andersson som jag beundrat fram tills nu, tillåter denna annektering av Blekingeskärgårdens mest säregna ö. Två korta månader hade vi tidigare tillträde. Nu hänger stora kättingar och lås på de två grindarna.

Beslutet som landshövdingen har tagit är väldigt listigt skrivet. Kan tolkas både si och så. Att Eriksberg Vilt & Natur AB vill klassa Dragsö som djurpark, trots att samma djur-arter även kan träffas på utanför staketet, håller nog inte vid juridisk prövning. Märkligt är att även Karlshamns kommun vill utestänga sina medborgare från en av Blekinges mest unika öar. Man har i remissyttrande uttryckt sitt godkännande. Fast tittar man tillbaka på kommunens tidigare agerande, som t.ex. i Saltsjöbadsfallet, Kallbadhuset, Torgprojektet och Golfklubben borde man inte bli förvånad. Vad Blekinges media skrev om att grindarna skulle vara öppna verkar vara falska nyheter. ”Det ska fortsätta vara öppet. Vi avslår begäran om låsta grindar men har tillmötesgått dem i andra frågor” säger Åke Widgren samordnare för områdesskydd ( text ur BLT). Hoppas media tar sitt ansvar och rotar vidare i saken.I väntan på brevsvar från landshövdingen plockar jag hallon och dansar regndans för att alla de många blåbären skall växa till sig. Kantarellerna har redan kommit. Nya packboxar på vattenpumpsaxeln har monterats under ”stormdygnen”. Andra glädjeämne är att regeringen tar tillbaka den 60% höjningen av egenavgifter för pensionärer som samma rödgröna regering införde år 2016.

Utlängan-Stenshamns Intresseförening får 45000 kr för att förbättra strövstigen till fyren på Utlängan.

Karlshamnsonen och tillika enastående fotografen Jonas Lindström släppte sin bok om Hällaryds skärgård. Skärgården heter så, fast viss del av sommarfolket vill döpa om den till Karlshamns skärgård. Vill de också byta namn på Tjust och St. Annas skärgård?

Från webben

Avslutningsvis skickar jag med en kort och kul sammanfattning av svensk politik.

V: Allt är samhällets fel.
SD: Allt är invandrarnas fel.
M: Allt är Ditt eget fel.
C: Allt är SD:s fel.
L: Allt är medlemmarnas fel.
Fi: Allt är männens fel.
MP: Allt är fel.
S: Inget är fel.

Twittrare:Mårten Hemström Sala. Liberal gruppledare och Sabunoförespråkare

Keep swinging!
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lotta Tue, July 16, 2019 18:35:37

Härlig läsning Tack🌹