Tankar från en naturhamn i Blekinge

Tankar från en naturhamn i Blekinge

Om bloggen

Bloggens mål är att beskriva Blekinge skärgård ur en seglares perspektiv. Historia, natur och kultur.
Kommentera gärna - inget lösenord behövs.

Paradiset är nära i Blekinge skärgård

Vågskvaller och sanningarPosted by Thomas Fri, July 26, 2019 16:07:42
smileyVar inte lycklig för länge-då kanske det går över. Bengt Berg poet.

Tärnö fria gästhamn. foto Jan Urstén

Natur- och gästhamnar är fulla i Blekinge skärgård, denna den näst sista juliveckan.

Från Tärnö rapporteras fullbelagda bryggor, så och på Hanö som hade 55 båtar i hamn för någon dag sedan.

Att då hitta en stilla vik där endast sex svanar simmar runt i fridsam samvaro är lycka. Ungarna har antingen trutar eller snabbgående motorbåtar decimerat till 100%.

Havet ligger spegelblankt och himlen är röd vid solnedgång. Vattenskotrarnas oljud har tystnat i skärgården. Mångatan sprider sitt ljus över fjärden när mörkret faller.

I fjärran lyser Hanö-fyr och det är exakt 15° till Greenwich. I kylboxen väntar blåbären på infrysning. Mina regndanser hjälpte. En överväldigande mängd blåbär har tillväxt i snabb takt.


Hanö hamn Foto: Gunnar Paulsson

Kustfiskaren får sova hela natten, när nu Blekinges landskapsfisk, torsken, har fredats av EU-byråkrater och politiker. Havs & Vattenmyndigheten vill införa kamera-övervakning på fiskebåtar. Jag kan tänka mig bättre platser för kameraövervakning i vårt förr så fina land.

”Hälleviks gästhamn har fått blå flagg” berättar SR Blekinge. Det är en kvalitetsbeteckning som är få förunnat längs Sveriges kuster. Hanö har tidigare haft Blå flagg men det är inte gratis, så man har avstått att ansöka under senare år. Kostnaden är betydande.

Á própos SR Blekinge så gjorde man en omfattande research om den tråkiga stängningen av Dragsö i Blekinge skärgård. Länsstyrelsen avslog begäran om stängning under de två månader som ön varit tillgänglig för allmänheten. Detta negligerar Eriksbergs Vilt&Natur AB med Rune Andersson som ägare. Reportaget finns på Radio Blekinges hemsida där även jag fick yttra mig Eriksberg trotsar Länsstyrelsen...”. Landshövdingen har inte svarat på min skrivelse, men han har semester och så väntar invigning av båtmässan i Vägga-hamnen den 16 augusti.

Många har framfört sin irritation över stängningen men ärendet lever, kan jag lova.

Högerklicka och välj öppna länk på nedanstående så hittar Du hela inslaget snabbt.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=7267875&fbclid=IwAR1MD-1HDQSvVVwqpeiM95FtE3ql3iEB5v-OSwM9bCc4Zej0SP20MHfYHuM
Låt oss glädjas över besök av tumlare både i Åhus och Karlshamns hamn. Jag har haft sådana i kölvattnet på s/y Johanna, men det var i Lilla Bält för många år sedan, men då hette de marsvin.

Några ”hoggebosar” har jag inte träffat på i blåbärsskogen trots varningar för att mitt blåbärsställe skall vara ett riktigt ”hie” för sådana. Naturligtvis vet den ärade läsaren av dessa rader vad en ”hoggebos” är. ”Underskatta aldrig läsaren” är ett råd som varje skribent bör ha i åtanke.


Avslutningsvis så har jag tillfredsställt både danska och tyska kvinnor – på nätet vill säga. Sådant är trevligt för en gammal man. Tre ensamma exemplar av Gö-Kalmar väntar på att finna sina slutliga ägare. Sedan kommer ångesten över att behöva säga nej. Det får man leva med.

En skön avslutning på juli tillönskas.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.